Ursula Mueller, FN:s chef för humanitära frågor, har meddelat att det ska genomföras grundliga utredningar av påstådd misskötsel vid fältoperationer i Jemen och på ockuperade palestinska territorier. Ansvariga ska ställas till svars och straffas, är hennes besked.
– FN har nolltolerans mot korruption. Vi måste ta en allvarlig titt på de som begår dessa förödande handlingar. När vi blir uppmärksammade på dessa oegentligheter eller korruption eller bedrägerier följer vi upp det. De ansvariga måste ta konsekvenserna av detta. Det här kan inte bara viftas bort och passera ostraffat, säger hon till IPS.
Enligt uppgifter har flera chefer för FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, UNRWA – däribland UNRWA:s chef Pierre Krahenbuhl – gjort sig skyldiga till olika former av maktmissbruk.
Interna dokument från FN:s kontor för intern översyn, OIOS, beskriver en inre cirkel där Pierre Krahenbuhl och andra högt uppsatta personer har gjort sig skyldiga till nepotism, vedergällning, diskriminering och andra oegentligheter.
Pierre Krahenbuhl inledde ett förhållande med en kvinnlig rådgivare 2014 som enligt rapporten ”gick utanför den professionella sfären”. Han såg bland annat till att hon kunde ta dyra flyg tillsammans med honom, enligt de interna dokumenten.
Pierre Krahenbuhl har avvisat uppgifterna och säger att UNRWA är en välskött organisation.
Samtidigt cirkulerar anklagelser om korruption i Jemen där FN har uppdraget att arbeta med den värsta just nu pågående humanitära krisen där fem års krig har lett till att miljoner civila hotas av hungersnöd.
Fler än ett dussintal FN-anställda ska ha samarbetat med stridande på alla sidor och stoppat biståndspengar i egna fickor för att berika sig själva, enligt uppgifter som nyligen publicerades av nyhetsbyrån AP. Dessutom uppges okvalificerade personer ha fått högavlönade arbeten.
En utredning av anställda vid Världshälsoorganisationen, WHO, inleddes i november efter uppgifter om att en italiensk läkare skulle ha gett välbetalda jobb till sina vänner, däribland en student som fick uppdraget att ta hand om hans hund.
Det visar något av hur svårt FN har att följa upp hur medel används och hur personal arbetar, i snabbt föränderliga kriszoner.
UNRWA har under lång tid varit ett viktigt hjälporgan för över fem miljoner palestinska flyktingar. Att skandaler nu skakar organisationen är särskilt förödande eftersom Donald Trumps administration av politiska skäl beslutat att kraftigt minska sitt stöd till UNRWA. Belgien, Schweiz och Nederländerna har redan frusit sitt bistånd till organisationen.
De senaste skandalerna följer på flera skandaler och oegentligheter som uppdagats inom FN de senaste åren. OmVärlden har bland annat skrivit om skandalen i Unaids och FN:s fredsbevarande styrkor.
James Reinl/IPS
Mikael Färnbo
Uppdatering 2019-09-03
Belgien, Nederländerna och Schweiz har på grund av anklagelserna tillfälligt fryst sitt bistånd till UNRWA. Sverige har dock valt att fortsätta betala. Senast i augusti betalades 436 miljoner. Enligt biståndsminister Peter Eriksson avvaktar Sverige den oberoende utredning som just nu utförs av FN:s reviosionsbyrå IOIS.