Almaz 12 år flätar Zinabus hår i ett internflyktingläger i Meseret, i Tigray, Etiopien. Många kvinnor och flickor vittnar om fruktansvärda övergrepp i konflikten. 

Almaz 12 år flätar Zinabus hår i ett internflyktingläger i Meseret, i Tigray, Etiopien. Många kvinnor och flickor vittnar om fruktansvärda övergrepp i konflikten. 

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter utreder övergrepp i Tigray

Efter flera rapporter om grova övergrepp i Tigray, i norra Etiopien, kommer FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter nu inleda en utredning. Det handlar om massakrer, avrättningar, sexuellt våld och plundring.

Biståndsorganisationer som OmVärlden varit i kontakt med säger att möjligheterna att distribuera humanitär hjälp i Tigray har förbättrats något de senaste veckorna. Hot om våld mot hjälparbetare och även logistiska utmaningar gör det dock fortsatt svårt att arbeta i området.

Som OmVärlden tidigare rapporterat har medarbetare för både Danska flyktingrådet och International Rescue Committee dödats i arbetet i Tigray. Likaså har stora flyktingläger tömts på invånare, hjälporganisationernas installationer förstörts och civila dödats i den etiopiska militärens bombanfall.

Så sent som i tisdags, i förra veckan, blev tre anställda vid Läkare utan gränser i Etiopien vittne till hur minst fyra män togs ut ur civila bussar och avrättades av etiopiska soldater. Det ska ha skett på vägen mellan städerna Mekelle och Adigrat. Den man som körde Läkare utan gränsers bil ska även ha misshandlats och hotats.

FN rapporterar också om hundratals övergrepp på kvinnor och hur sexuellt våld används som vapen i konflikten.

– Kvinnor säger att de våldtagits av väpnade aktörer. De har berättat om gängvåldtäkter, hur de våldtagits framför sina familjemedlemmar och om hur män under hot om våld tvingats begå övergrepp på sina egna familjemedlemmar, sa Wafaa Said, vice nödhjälpskoordinatör för FN i Etiopien vid ett möte med FN:s medlemsstater i New York på torsdagen.

I november förra året rapporterade Etiopiens människorättskommission om att fler än hundra invånare i Axum, i Tigray, ska ha dödats av eritreanska soldater inom loppet av två dagar. I veckan som gick rapporterade också Los Angeles Times reporter, Lucy Kassa, att etiopisk militär ska ha skjutit ihjäl fler än 160 människor i januari i år, i byn Bora, i Tigray. Lucy Kassa är själv från Tigray och ska ha tvingats fly från Etiopiens huvudstad Addis Abeba tidigare i år, efter att ha hotats till livet sedan hon rapporterat om eritreanska soldaters övergrepp på civilbefolkningen i Tigray.

Tre månder lång utredning

Med anledning av de många rapporterna om övergrepp och krigsbrott beslutade i förra veckan FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna att tillsammans med Etiopiens människorättskommission genomföra en utredning av vilka övergrepp som begåtts av de stridande parterna i Tigray, sedan 4 november 2020. Utredningen ska inledas så snart det går och pågå i tre månader, enligt ett pressmeddelande.

De biståndsaktörer OmVärlden talat med vill helst inte citeras på grund av säkerhetsriskerna. De berättar om hur många av de tiotusentals eritreanska flyktingar som försvunnit från de två flyktinglägren Hitsaats och Shimelba troligen ska ha förts till Eritrea av eritreanska soldater. Lägren ska också ha plundrats och förstörts av den eritreanska armén.

I lägren som tidigare huserat 25 000 eritreanska flyktingar lever idag internflyktingar från Tigray, som flytt undan striderna. En majoritet av de fler än 200 000 internflyktingarna i regionen återfinns dock på landsbygden där de enligt biståndsorganisationerna är svåra att nå.

De flyktingar som biståndsaktörer möter lever under ”extremt tuffa villkor”. Många kvinnor vittnar om sexuellt våld och total brist på hälsovård. En kvinna ska ha berättat om hur hon tvingades föda i skogen och hur det nyfödda barnet dog i hennes armar.

Flera biståndsarbetare möter också eritreanska styrkor och tvingas förhandla med dem eller med soldater ur den Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) för att kunna distribuera nödhjälp till behövande. ”Oavsett var vi kommer är människorna glada, för behoven är så stora”, säger en biståndsarbetare. ”Men det är fortfarande stora områden vi inte når till.”

Erik Halkjaer