Julia Mickiewicz är förbundssekreterare för ABF i Belarus och har dömts till 15 dagars fängelse, med risk för förlängning. 

Julia Mickiewicz är förbundssekreterare för ABF i Belarus och har dömts till 15 dagars fängelse, med risk för förlängning. 

Förbundssekreterare i ABF fängslad i Belarus

Julia Mickiewicz, förbundssekreterare för ABF i Belarus har fängslats, dömd för att "deltagit i olagliga massmöten". Ett planerat besök i Sverige har fått ställas in. På svenska Palmecentret säger man att regimen ser henne som ett hot.

Publicerad:

Sedan demonstrationerna i Belarus påbörjades efter valet den 9 augusti har flera tusen belarusier gripits. De flesta fängslas en kortare tid, från några dagar upp till en månad. De anklagas ofta i summariska rättegångar för olika typer av brott mot staten, och president Alexandr Lukasjenkos förhoppning är att dessa gripanden ska stävja proteströrelsen.

Inga Näslund, handläggare för Belarus på Olof Palmes Internationella Center (Palmecentret), menar att presidenten för en tämligen meningslös kamp.

– I princip alla belarusier, med undantag för maktapparaten och polis, är kritiska till valresultatet och vill se förändring. Att sätta alla dem i fängelse är inte görligt eller särskilt konstruktivt.

Julia Mickiewicz, som nu sitter i ett fängelse i Belarus huvudstad Minsk, är inte aktiv i något oppositionellt politiskt parti. Hon leder en belarusisk organisation som anordnar studiecirklar över hela landet efter svensk modell. Organisationen har bildats med hjälp av bland andra svenska Arbetarnas Bildningsförbund (ABF), och bär samma namn, ABF. På belarusiska betyder dock förkortningen något helt annat, ungefär ”aktivera er”.

Med i samordningskommittén

Vid sidan av sitt arbete på ABF i Belarus är Julia Mickiewicz en profil i civilsamhället som aktivist i Östliga Partnerskapet, en organisation i EU med uppgift att fördjupa EU:s relationer med sex länder i Östeuropa och Södra Kaukasus. Hon är även med i den så kallade samordningskommittén, som startades efter valet för att organisera ett maktskifte.

– Lukasjenko är rädd för samordningkommittén som Svjatlana Tsichanouskajas startade. De flesta är gripna eller befinner sig i utlandet. Jag kan tänka mig att det är därför man vill ha bort även Julia från offentligheten, säger Inga Näslund.

Gripandet av Julia Mickiewicz gjordes i fredags förra veckan, utanför ABF:s kontor i Minsk och hon anklagades först för att sakna id-handlingar. Sedan ändrades hennes påstådda brott till att hon deltagit i olagliga demonstrationer och massmöten, vilket ofta är den anklagelse som regimen använder för att motivera gripanden.

Hennes advokat fick inte var med på rättegången som i dessa sammanhang är en summarisk procedur där domaren online över en bärbar dator dömer de gripna. Julia Mickiewicz dömdes till 15 dagars fängelse.

– En farsartad rättsprocedur, men inte så farsartat att sitta i dessa fängelser. Andra kvinnor som suttit fängslade vittnar om att det är kallt och att man blir biten av loppor. Rådet är att ha med sig nattkläder som inte är utmanande eftersom det finns risk för sexuella övergrepp, det har varit kvinnor som blivit våldtagna i fängelset, säger Inga Näslund.

Osäkert Sverigebesök

I Sverige skulle Julia Mickiewicz träffat företrädare för Palmecentret, Kvinna till Kvinna och ABF. Om det blir en resa till Sverige efter att hon släpps är i dagsläget osäkert.

– Just nu är vi oroliga för att straffet förlängs, det var nyligen en journalist som fick påbackning av sitt straff. Vi hoppas att hon snart är ute och då får vi diskutera med henne om hennes planer.

Möjligen väljer hon då att inte resa eftersom risken finns att inte bli insläppt i landet igen. En stor del av oppositionen till Alexandr Lukasjenko, bland annat oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja och politikern Olga Kovalkova befinner sig i Litauen och Polen.

Maria Kolesnikova, en annan oppositionspolitiker rev sitt pass vid gränsen när polisen försökte utvisa henne. Hon sitter nu i fängelse. En av samordningskommitténs mest framträdande medlemmar, författaren och mottagaren av Nobels litteraturpris, Svetlana Aleksijevitj, har känt sig tvingad att lämna landet. Hon befinner sig sedan slutet av september i Tyskland.

David Grossman

Mer läsning