Högre kvalité, mindre produktionsserier och tillverkning närmare konsumenten kan underlätta för en omställning inom modeindustrin, visar en avhandling från Textilhögskolan i Borås.

Högre kvalité, mindre produktionsserier och tillverkning närmare konsumenten kan underlätta för en omställning inom modeindustrin, visar en avhandling från Textilhögskolan i Borås.

Forskare: Bättre kläder kan göra modet mer hållbart

Plagg av bättre kvalitet, som har längre livslängd och som tillverkas utifrån efterfrågan. Det kan vara svaret på hur modebranschen ska bli hållbar, hävdar Sara Harper, forskare i Borås, i en avhandling.

Modeindustrin är en av de industrier som allra mest bidrar till klimat- och miljöförstöring, särskilt alla de snabba modeföretag som prånglar ut stora mängder billiga kläder i en rasande fart. Dels är det överproduktionen som är ohållbar, dels det faktum att kläder i dag ofta är designade och konstruerade för att inte hålla speciellt länge.

Att göra sin verksamhet mer hållbar är ett bekymmer som många modeföretag brottas med, i takt med att fler konsumenter efterfrågar ansvar från de som säljer mode och att lagstiftare börjar ställa högre krav. Det är långt ifrån enkelt att lösa, eftersom snabba cykler och många nya plagg på kort tid är inbyggda som en del i framför allt det snabba modets affärsmodell. 

Men det går, enligt Sara Harper, textilforskare som nyligen disputerat vid Textilhögskolan i Borås. I sin forskning pekar hon på att det hänger på hur leverantörskedjorna är organiserade. Kläder som tillverkas på efterfrågan i små volymer och nära sin marknad, som är av god kvalitet så att konsumenten vill och kan använda dem länge, det kan vara lösningen.

– Företagen jag har studerat har redan börjat tillverka mindre volymer av produkter och kunder efterfrågar dem, i eller i närheten av Europa. Eller så är de i startgroparna för att börja organisera sin produktion så, säger hon till Omvärlden.

Överproduktion av kläder

För många modeföretag är problemet i dag att det kostar mycket att ställa om till ett mer hållbart sätt att producera. Det är enklare för företagen att i stället fokusera på vad man kallar hållbara material – ekologisk bomull eller återvunnen polyester till exempel – i stället för att ta tag i de större frågorna kring leverantörskedjor och det avgörande problemet med överproduktion.

Avfallet från modeindustrin brukar beräknas till globalt en lastbil i sekunden som hamnar på soptippen eller bränns.

Den klimat- och miljövinst som kan fås av att använda mer hållbara material kan ätas upp i ett nafs om man samtidigt överproducerar, påpekar Sara Harper.

– Ett av företagen jag studerade hade möjlighet att förbättra en rad hållbarhetsmått på en gång bara genom att se till att de endast producerar det som efterfrågas och inte mer än det.

Att få ett slut på överproduktionen är, enligt henne, avgörande.

Fördelar med att producera nära

Trots att överproduktion av kläder inte bara har en hög kostnad för klimat och miljö, utan också för modeföretagen själva, är det ovanligt i dag med produktion som sker på efterfrågan, eller ”on-demand”. Men utveckling går, enligt Sara Harper, allt mer åt det hållet.

Under pandemin har det dessutom blivit uppenbart för europeisk modeföretag att det finns fördelar med att producera i Europa.
En utveckling mot plagg som kostar mer att producera och håller en bättre kvalitet på materialet kan driva på för att minska överproduktionen – av den enkla anledningen att det annars blir för dyrt för företagen.

Genom bra digitala verktyg och nära relationer med leverantörerna är den omställningen möjlig, enligt Sara Harper. Även för stora modebolag.

Mer läsning

Avsnitt 153: Fotbolls-VM:s mörka baksida

Fotbolls-VM skulle bli Qatars väg in i finrummet. Men nu pratas det istället om brott mot mänskliga rättigheter och döda migrantarbetare. Byggnads Johan Lindholm, journalisten Martin Schibbye och skribenten Ekim Çaglar talar om sport och politik i senaste avsnittet av OmVärlden podd.