En man som flytt undan striderna i Tigray, till Sudan har hämtat ut filtar och madrasser vid UNHCR:s mottagningscenter i Hamdayet, i Sudan.

En man som flytt undan striderna i Tigray, till Sudan har hämtat ut filtar och madrasser vid UNHCR:s mottagningscenter i Hamdayet, i Sudan.

Första hjälpkonvojen anländer till Tigray

Under helgen anlände en konvoj med nödhjälp till människor i Tigray, i norra Etiopien. Det är den första konvoj som nått regionen sedan konflikten startade i november. Samtidigt har hjälppersonal beskjutits och dödats.

Publicerad:

Den hjälpkonvoj som i lördags nådde regionhuvustaden Mekelle, i Tigray, var den första som kunnat ta sig över gränsen till staden sedan stridigheter utbröt den 4 november. Trots att regeringen i Etiopien hävdar att den tagit kontroll över Mekelle pågår fortfarande strider med lokalregeringens styrkor, TPLF.

Hjälpkonvojen kördes av Internationella rödakorskommittén, ICRC, i samarbete med Etiopiska Röda Korset. I de sju lastbilarna fanns mediciner, material för att kunna vårda 400 traumapatienter och sjukvårdsutrustning för att kunna ge vård till så många som möjligt.

Utrustningen och medicinerna lämnades på Aydersjukhuset och en klinik och ett apotek i staden. Röda Korset hade även med sig bränsle till generationerna för att få igång elektrisk utrustning på sjukhuset. Drygt 1 000 familjer som tvingats fly sina hem på grund av striderna kunde också få filtar, kläder, presenningar, hinkar och hygienprodukter.

Enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP har närmare 50 000 människor i regionen tvingats fly till Sudan. Hur många människor som befinner sig på flykt inom Tigray vet man inte. Däremot står det klart att 650 000 människor i regionen var i behov av nödhjälp redan innan konflikten började.

– Ur ett mänskligt perspektiv är det svårt att förstå vilken tragedi det här rör sig om. I norra Tigray finns också 100 000 eritreaner som lever i flyktingläger, vi inte har tillgång till. Vi talar om stora nummer av människor som är i behov av hjälp som rent vatten, sanitet, hälsovård, men som inte får hjälp för att nödhjälpen inte når fram, säger Turhan Saleh, chef för UNDP i Etiopien till OmVärlden.

Fyra dödade hjälparbetare

I slutet av förra veckan bekräftade FN att fyra av deras anställda beskjutits den 6 december medan de undersökt säkerheten på möjliga vägar in för humanitär hjälp till flyktinglägren med eritreanska flyktingar i norra Tigray. Det stod också klart i förra veckan att fyra hjälparbetare skjutits ihjäl på morgonen den 19 november, utanför flyktinglägret Hitsats, i norra Tigray.

– Jag kan inte säga mer än vad som står i vårt uttalande på hemsidan, säger Madiha Raza, presstalesperson på International Rescue Committee (IRC), när Omvärlden ringer.

Enligt IRC ska en av deras medarbetare medarbetare ha dödats. Det ska röra sig om en lokalanställd etiopier som dödades samtidigt som tre lokalanställda medarbetare från Danska flyktingrådet.

Ett avtal mellan den etiopiska regeringen och FN om att få föra in humanitär nödhjälp till Tigray ska vara klart sedan en tid, men det var varit svårt att omsätta avtalet i praktik. FN har försökt kartlägga möjliga säkra vägar in, men arbetet medför stora risker.

– Vi kan ta stora risker för att få in nödhjälp, men vi måste också vara smarta. Vi har nu genomfört kontroller i en vecka och håller med utvärderingar. Det är mycket bråttom att få in humanitär hjälp, säger Turhan Saleh på UNDP i Etiopien.

När det gäller UNDP:s utvecklingsprojekt i Tigray, som Sverige finansierar, vet Turban Saleh inte mer än när OmVärlden rapporterade om projekten senast. Han säger att den avbrutna kommunikationen med regionen försvårar allt arbete, även kontakt med samarbetsorganisationer. Därför vet UNDP inget om projektet, och utgår från att det i nuläget står still.

OmVärlden har även kontaktat Naturskyddsföreningen och Swedfund som båda har projekt i Tigray, men ingen av organisationerna har idag mer information än vad Omvärlden tidigare rapporterat.

Erik Halkjaer

Mer läsning