"Fotboll har inget kön”, säger 16-åriga Enia Chilengue som spelar i ett lag i den lilla staden Xai Xai.

"Fotboll har inget kön”, säger 16-åriga Enia Chilengue som spelar i ett lag i den lilla staden Xai Xai.

Fotbollstjejer i Moçambique: "Jag tänker inte ge upp min dröm"

I veckan inleds fotbolls-VM för damer, men i många länder är det fortfarande inte självklart att tjejer och kvinnor får spela. – Fotboll har inget kön. Fotboll är för alla, säger 16-åriga Enia Chilengue, som trotsar de traditionella könsrollerna för att följa sina fotbollsdrömmar.

Publicerad:

Sarita Simone är i dag 32 år och kapten för Moçambiques fotbollslandslag. Hon är född och uppvuxen i landet som är ett av världens fattigaste, som ofta präglas av gamla könsstereotyper och ligger långt ner på jämställdhetsskalan.

Trots att Afrikanska fotbollsmästerskapen för damer arrangerats sedan 1991, och att Moçambiques damlandslag spelade sin första landskamp 1998, är det fortfarande inte en självklarhet att tjejer ska få spela fotboll.

– När jag började spela var det inte socialt tillåtet här för kvinnor att spela fotboll. Speciellt inte på landsbygden, säger Sarita Simone.

Men hon spelade ändå. Hon gömde sina kläder längst ner i skolväskan och efter skolan tränade hon med ett pojklag.


Sarita Simone (till vänster) är som kapten för fotbollslandslaget en stor förebild för tjejerna som spelar fotboll. Här har hon precis kollat på Veronicas träning. Foto: Elin Kardell

– Jag fick inte spela för mina föräldrar. Min pappa slog mig när han fick veta att jag spelade och fick mina bröder veta skvallrade de för honom. Här tittar folk på dig som att du är galen om du som tjej spelar fotboll, säger Sarita Simone.

Tjejer som spelar fotboll ser ut som män. Tjejer som spelar fotboll kommer inte få en man. Tjejer som spelar fotboll kommer inte få några barn. Det fick Sarita höra då – det får unga flickor höra i dag. De är bara tonåringar men har i hela sina liv blivit tillsagda hur en kvinna ska vara.

För att förändra detta var Sarita med och grundade den internationella organisationen Futebol da Forca tillsammans med svenska Cecilia Safaee för att underlätta för tjejer att få spela fotboll.

”Fotboll har inget kön”

16-åriga Enia Chilengue spelar i ett lag som är en del av organisationen. Hon bor med sin familj i Xai Xai, ungefär tre timmar utanför huvudstaden Maputo, i vad som kan beskrivas som ett litet skjul. På tvättlinan på gården hänger en röd fotbollströja med nummer tio på ryggen som torkar i den intensiva solen. Nummer tio. Precis som den stora idolen, Messi.

– De andra i laget kallar mig för Messi. Det för att jag också är liten och för att jag spelar på samma sätt som han gör, säger Enia Chilengue.

Hon tar på sig tröjan över sin vita och vinröda skoluniform. När föräldrar tvingas välja vilket barn som ska få gå i skolan blir det allt som oftast pojkarna. Enia har möjligheten att gå i skola men väl där händer det att de andra retar henne och skrattar åt henne bara för att hon på kvällarna sparkar boll.

– Folk i skolan säger att tjejer inte ska spela fotboll. De säger att kvinnor ska stanna hemma och göra ”kvinnosaker”. De som spelar fotboll ser ut som män.

Foto: Elin Kardell

På planen kan Enia få vara Messi med sina lagkamrater. Men på dagarna får hon höra att drömmarna inte är till för henne. Trots det vägrar hon att sluta.

– Jag blir arg när de säger så. Jag säger till dem att jag gillar att spela fotboll. Jag tänker inte ge upp för att ni säger till mig att jag ska det. Jag drömmer om att bli fotbollsproffs och få spela utomlands och ni får inte stoppa mig.

– Fotboll har inget kön. Fotboll är för alla, säger hon.

”Bara deras män får se dem”

Veronica Chilaule är 14 år. Hon har fotbollsskor från Adidas på fötterna. Man ser att de har varit vita men det röda gruset på fotbollsplanen har gjort sitt med lädret. Hälften av tjejerna har skor. Hälften spelar barfota. Trots att de hjälpts åt att städa planen ligger det fortfarande kapsyler och annat småskräp vid deras fötter.

För Veronica är fotbollen inte bara någonting kul och hälsosamt. Det är också ett sätt att hålla sig borta från ”dåliga saker” och ”frestelser”.

– Många av mina tidigare vänner har fått barn, börjat knarka eller prostituerat sig, säger Veronica Chilaule.


Vissa tjejer spelar i fotbollsskor och andra spelar barfota. De hjälps åt att städa de röda grusplanerna inför matcherna, men trots det ligger det mycket skräp bland deras fötter. Foto: Elin Kardell

Enligt Rädda barnen blir 48 procent av alla tjejer i landet bortgifta som barn och ungefär lika många föder sitt första barn när de själva fortfarande är ett. Det finns stora problem med droger och 60 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom. Brist på sysselsättning leder till att många unga ägnar sig åt prostituion. Men för många anses fotboll vara precis lika dåligt.

– De ser på det som att folk ser på deras döttrar eller barnbarn på ett sätt som bara deras män borde göra. För att de spelar i shorts och t-shirts, säger Veronica Chilaule.

– De säger också att man får synliga muskler och att det gör att man ser ut som en man. Men när de säger det till mig så säger jag att jag gillar det. Jag gillar att vara stark och ha muskler.

”De frågar varför jag låter min dotter spela”

Veronica bor i ett litet hus i plåt på en gård med sina syskon, sin mamma och sin mammas man. Hennes pappa lämnade familjen innan hon ens var född.

– Jag separerade från hennes pappa och folk säger att min dotter spelar fotboll för att hon inte har en pappa. Om hon hade haft en pappa hade han inte låtit henne spela menar de, säger Veronicas mamma Jordina Filesberto Stoie.

För Jordina är det en självklarhet att Veronica ska få spela.

– Många frågar varför jag låter min dotter spela fotboll. De säger att hon är ju en kvinna, hon ska vara hemma och laga mat. Men jag säger att hon gillar fotboll och därför får hon fortsätta. Det är mitt beslut. Jag tycker inte det är konstigt, det är vackert. Det är en möjlighet att göra någonting för nöjes skull, säger Jordina Filesberto Stoie.

Efter träningar och matcher sitter båda lagen ner för att prata om saker som jämställdhet. Foto: Elin Kardell

En viktig del för lagen som tillhör Futebol da Forca är de samtal som ledare håller inför matcher och träningar. Då pratar de om kvinnors rättigheter och om vikten att inse sitt eget och andras värde.

– Många fler föräldrar accepterar det nu. Men många tycker fortfarande att man inte kan skaffa en man och barn om man spelar fotboll. Jag säger till tjejerna att skaffa inte barn nu. Ni måste tänka på er själva och er framtid, säger Sarita Simone.

Elin Kardell

Mer läsning