Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får årets fredspris.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får årets fredspris.

Fredspriset går till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed

Nu har årets fredspristagare utsetts på Nobelinstitutet i Oslo. Det blev inte Greta Thunbergs klimatrörelse utan istället Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed för sitt arbete med fred och försoning.

Publicerad:

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019 för sitt arbete med fred och försoning i östra Afrika.

Priset går till Abiy Ahmed "för sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för den avgörande insatsen för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea"

Priset är också ett erkännande till alla ansträngningar för fred och försoning i Etiopien och i östra och nordöstra Afrika", skriver den norska Nobelkommittén.

Sveriges utrikesminister är positiv till Nobelkommitténs val.

– Jag är oerhört glad att han får fredspriset, men också glad för folken i Etiopien och Eritrea. Utvecklingen på Afrikas horn sedan 2018 har varit otrolig, efter 20 år av krigstillstånd mellan de två länderna. sa Ann Linde till SVT.

Fred mellan Etiopien och Eritrea

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som varit en drivande part i fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea var experternas förhandsfavorit. Han tillträdde som Etiopiens premiärminister i april 2018 och kunde efter några månader sluta fred med Eritrea. Fredsavtalet undertecknades i juli 2018 vilket satte punkt för en 20 år lång konflikt mellan länderna.

Abiy Ahmed är premiärminister i ett land med över 80 folkgrupper. Hans pappa är muslim med tillhörighet i folkgruppen oromo, hans mamma var ortodox från gruppen amhara. Själv tillhör han pingströrelsen.

Han har sedan han tillträdde sin post benådat över 7000 politiska fångar, avkriminaliserat oppositionspartier, åtalat tjänstemän som anklagats för brott mot de mänskliga rättigheterna samt utlovat ett fritt parlamentsval nästa år.

Tidigare fanns en lag som förbjöd civilsamhället att arbeta med mänskliga rättigheter – den har hävts. I oktober 2018 tillsattes landets första kvinnliga president och hälften av regeringens ministrar är kvinnor.

Fortfarande kvarstår många orättvisor i Etiopien. Spänningarna mellan de olika folkgrupperna lever kvar efter många år med en politik som baserats på etniskt identitet. Över 2 miljoner människor är på flykt i Etiopien.

Etiopien blev 1954 Sveriges första biståndsland.

Fredspriset går till de som gör störst nytta för mänskligheten

Nobelprisen instiftades av den svenska uppfinnaren Alfred Nobel som 1895 skrev i sitt testamente att prisen skulle delas ut till dem "som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta".

Fredspriset är ett av de ursprungliga Nobelpriserna och delades ut första gången år 1901. Pris delas också ut i fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt sedan 1968 även i ekonomi.

Förra året gick priset till läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och yazidiska Nadia Murad från Irak för deras arbete.

Greta stor förhandsfavorit

Greta Thunberg och den globala ungdomsrörelsen Fridays For Future var tidigt mångas favorit. Greta Thunberg har på kort tid blivit en tung opinionsbildare i frågan och talade nyligen passionerat om hur världens ledare sviker den yngre generationen. Enligt många spelbolag var hon en stor favorit med odds på 1,5 gånger pengarna.

Även andra organisationer och aktivister, som kämpar för klimatet har varit favoriter, särskilt i frågan om att skydda Amazonas. Det har till exempel pratats om Världsnaturfonden och den brasilianske hövdingen och miljöaktivisten Raoni Metuktire. Han är ledare för det brasilianska ursprungsfolket Kayapo och har under många år blockerat skövlingen av regnskogen och hindrat stora industriprojekt

Mer läsning