Demonstration i Göteborg precis när kriget brutit ut. Svenskarna gav som mest donationer till Ukraina i mars 2022.

Demonstration i Göteborg precis när kriget brutit ut. Svenskarna gav som mest donationer till Ukraina i mars 2022.

Gåvorna till Ukraina minskade snabbt

I mars 2022 nådde det privata givandet till Ukraina sin topp i Sverige. Även internationella genomgångar visar att privata donationer till Ukraina minskar.

Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande, har undersökt hur donationerna till 27 organisationer såg ut under förra året.

– I Sverige ser vi hur donationerna till Ukraina nådde sin peak i mars förra året. Vi har följt svenska biståndsorganisationer och under hösten såg vi att det inte tillkommit särskilt många gåvor riktade direkt till Ukraina, säger Mårten Palmefors senior analytiker på Giva Sverige.

Statistiken visar att det gjordes 34 364 engångsgåvor i mars 2022 och genomsnittsgåvan låg på 451 kronor. Månaden efter var genomsnittsgåvan 321 kronor och antalet gåvor var 14 310. Under sommaren sjönk engångsgåvorna ytterligare; i juli var genomsnittsgåvan 281 kronor och antal gåvor 8 288. Bland de tillfrågade organisationerna finns Röda Korset, Läkare utan gränser, Naturskyddsförmedlingen och Hjärnfonden.

Högre månadsgivande under 2022

Giva Sverige delar in gåvorna i två kategorier. Utöver engångsgåvor för de även statistik över kontraktsgåvor, vilket exempelvis kan handla om att bli månadsgivare. Giva Sveriges statistik visar att kontraktsgåvorna var högre under 2022 än under 2021.

– När det gäller kontraktsgåvor är det svårt att säga exakt vad som är givarens skäl och pengarna kan gå både till Ukraina och andra ändamål. De organisationer som har insatser i Ukraina har gått bra under hela året, säger Mårten Palmfors.

Det globala privata givandet har minskat

Den amerikanska organisationen Candid har också sett ett svalnande engagemang för Ukraina hos privata givare, rapporterar medieplattformen Devex.

Mellan februari och juni 2022 annonserades 72 procent av löftena från företag och fonder om stöd till Ukraina. Bland annat var Ikea Foundation tidiga med att utlova 20 miljoner euro för hjälp till ukrainare som tvingats fly sina hem.

På initiativ från fonden Open Society samlades 100 miljoner dollar in med hjälp av bidrag från Ford, Oak, Schmidt Family och Open Society. Att undersöka om löftena om gåvor faktiskt har uppfyllts är svårt. Företag rapporterar sällan sin givardata externt och i USA måste det gå via skattemyndigheten, vilket ofta tar lång tid.

Mer läsning