Varken samhället eller rättväsendet stöttar hbtq-personer som diskrimineras i Myanmar. Kyaw Zin Win valde att avsluta sitt liv på grund av sin sexualitet.

Varken samhället eller rättväsendet stöttar hbtq-personer som diskrimineras i Myanmar. Kyaw Zin Win valde att avsluta sitt liv på grund av sin sexualitet.

Gay i Myanmar: så mobbades Kyaw Zin Win, 26, till döds

När kollegorna fick veta att Kyaw Zin Win var homosexuell förvandlades hans arbetsplats till ett helvete. OmVärlden har undersökt vad det var som hände.

Publicerad:

Studenterna sitter försjunkna i läroböckerna vid de tunga borden i mörk teak i biblioteket på Myanmar Imperial University (MIU). Allt som hörs är luftkonditioneringens brummande. I hörnet av rummet, framför kopiatorn, står skrivbordet där Kyaw Zin Win brukade sitta.

Han började jobba som bibliotekarie här i september 2017. Två år senare gapar stolen tom bakom skrivbordet. Kyaw Zin Win är död, och hans självmord har chockat landets hbtq-rörelse. Vad var det som hände? Och vad säger hans tragiska öde om hbtq-personers ställning i Myanmar?

MIU är ett litet, privat universitet, med drygt 170 studenter, grundat 2004 i fina lokaler. Stora skulpturer i snidat trä välkomnar när man går igenom metalldetektorn och in i lobbyn. Utanför kraxar kajorna i träden.

Universitetet ligger centralt i Myanmars största stad Yangon och erbjuder utbildningar inom bland annat ekonomi, handel och marknadsföring. På hemsidan står det att MIU utbildar landets framtida ledare.

Blev ofrivilligt "outad"

Kyaw Zin Win var 24 år när han började här. Han var lång och smal, med ett vänligt leende. Han var glad över att ha fått jobbet, men konfronterades snart med en annan sida av arbetsplatsen.

Kyaw Zin Win var homosexuell, men det var något som bara ett fåtal nära vänner kände till. Familjen visste inget. Men så började rykten spridas, oklart hur, bland kollegorna.

Det nådde sin kulmen i samband med ett personalmöte. Kyaw Zin Win ska ha ombetts stanna kvar med några ur personalen som pressade honom att berätta om sin läggning.

– När han gjorde det spred de detta vidare bland resten av personalen, berättar Ko Tin Ko Ko, som driver organisationen Kings & Queens Myanmar som erbjuder hbtq-personer juridiska råd vid diskriminering, och som följt fallet.

Efter att Kyaw Zin Win blivit ofrivilligt ”outad” av kollegorna började hans läggning diskuteras i en intern chattgrupp för personalen på universitetet.

”Vi borde skicka honom till armén”, skrev en person. ”Bli inte som honom”, skrev en annan.

Några kollegor ska även ha börjat pressa Kyaw Zin Win på jobbet genom att tvinga honom att springa ärenden åt dem.

"Kunde inte längre stå ut"

I juni tog Kyaw Zin Win sitt liv. I ett sista inlägg på Facebook berättade han om mobbningen och publicerade utdrag ur chattgruppen med exempel på vad som skrivits om honom.

”Jag försökte, men jag kunde inte längre stå ut med mobbningen”, skrev Kyaw Zin Win. ”Jag är rädd för att göra det här, men jag är mer rädd för människorna. Förlåt mig, och minns mig.”

Självmordet uppmärksammades i media och till begravningen kom hundratals människor för att sörja och visa sitt stöd. Folk trängdes och grät vid kistan som var insvept i en regnbågsflagga. Runt Kyaw Zin Wins porträtt hade vita blommor ställts fram.

Vännen Nann Mway Hnin missade begravningen: hon var på resa i Thailand när hon fick höra om självmordet. När vi träffas i Yangon några månader senare håller hon fram telefonen och visar ett videoklipp hon sparat: det är filmat på en nattklubb där hon och Kyaw Zin Win står tillsammans. De skojar och mimar med i ett ljudklipp som loopas.

De hade lärt känna varandra i Yangons nattliv genom gemensamma bekanta. De sågs ofta ute och tyckte om att sjunga karaoke.

– Han berättade inte särskilt mycket för mig om mobbningen på jobbet. När vi sågs var han alltid glad, med mig kunde han vara öppen med vem han var och behövde inte gömma sig, säger hon.

Många traumatiserade

Nann Mway Hnin är 22 år och började sin transition till kvinna vid 14 års ålder. Idag bor hon hos sin faster i en lägenhet i Yangon och jobbar som modell och influerare i sociala medier. Nyligen vann hon tredjepris i kategorin ”bästa talang” i skönhetstävlingen ”Miss International Queen 2019”.

Hon berättar med låg röst om sin förlorade vän, som hon beskriver som glad och rolig. Som 18-åring försökte Nann Mawy Hnin själv ta sitt liv, men lyckades ta sig ur sin depression med hjälp av buddhismen. Hon var ledsen att hon inte var där när Kyaw Zin Win dog. Det var hennes första kompis som försvann på det viset, men långt ifrån det första fallet hon hört talas om.

– Samma vecka som han dog var det en transperson i en annan delstat i Myanmar som tog sitt liv, och en månad tidigare ett fall här i Yangon. Hbtq-personer i Myanmar får utstå många prövningar, berättar Nann Mway Hnin.


Nann Mway Hnin, 22. Foto: Axel Kronholm

De riskerar mobbning i såväl skolan som arbetslivet, och det är vanligt att föräldrarna inte accepterar deras identitet.

– Många bär med sig sådana trauman. Jag önskar att Kyaw Zin Win hade kunnat vara starkare, han hade redan klarat sig igenom mycket av det där. Men jag vet inte om jag hade varit i hans sits, om jag hade orkat stå ut, säger hon.

Homofobin - en kolonial kvarleva

Myanmar har genomgått snabba politiska förändringar de senaste åren, men hbtq-personer i landet kämpar fortfarande med konservativa och homofoba attityder liksom diskriminerande lagstiftning. De riskerar att utsättas av trakasserier från såväl allmänheten som myndigheter. Artikel 377 i brottsbalken kriminaliserar samkönat sex – en kvarleva från den brittiska kolonialtiden.

Det är samma lagstiftning som funnits i andra tidigare kolonier, bland annat i Indien, där högsta domstolen i fjol förkastade lagen eftersom man bedömde att den stred mot grundlagens principer om icke-diskriminering. Myanmars grundlag innehåller dock inget specifikt skydd för sexuell läggning eller könsidentitet, vilket Ko Tin Ko Ko från organisationen Kings and Queens Myanmar, menar gör det svårare att ändra lagstiftningen här.

Vi vill att grundlagen kompletteras för att skydda sexuella minoriteter. Men regeringen är inte villig att offra politiskt kapital för detta. Vi ser att parlamentariker drar sig för att lyfta hbtq-frågan, de är rädda för att de själva kan misstänkliggöras som homosexuella. Dessutom är kunskapen bland politiker låg, många vet inte vad hbtq är för något, säger han.

"Mentalt svag" enligt myndigheterna

Ledningen på Myanmar Imperial University har skrivit att de är ”väldigt ledsna för den tragiska händelsen”. En person har fått avgå och ett antal anställda stängdes av från sina arbeten i väntan på en intern utredning.

Polisen lade snabbt ner ärendet, men flera hbtq-aktivister anmälde mobbningen av Kyaw Zin Win till Myanmars nationella människorättskommission, MNHRC.

MNHRC har kritiserats för att brista i oberoende från staten, men kommissionen har också fått utbildning i mänskliga rättigheter av Sverige. Under fyra år, 2013-2016, fick Raoul Wallenberg-institutet 20 miljoner kronor av Sida för att stärka kommissionens kapacitet och kunskaper.

– Vi hade höga förhoppningar på att kommissionen skulle kunna ge upprättelse, säger Aung Myo Min, en av aktivisterna bakom anmälan.

Men kommissionens utredning blev en besvikelse och ett slag i ansiktet på landets hbtq-personer. Den slog fast att det inte förekommit någon mobbning, utan att Kyaw Zin Win tagit sitt liv eftersom han var ”mentalt svag”.

– De nämnde ingenting om bevisen på mobbning som finns. Det var sorgligt att se. När de säger att han var mentalt svag riskerar det att elda på de fördomar som finns mot hbtq-personer, det är en stor skam, säger Aung Myo Min.

Rättssystemet skyddar inte

Advokaten Zar Li Aye, som är engagerad i hbtq-frågor, säger att de här människorna saknar tillgång till rättvisa.

– De möter kränkningar, diskriminering och övergrepp, både fysiska och mentala, men saknar möjligheten att få upprättelse. Myanmars rättssystem lyckas inte skydda dem, säger hon.

Ko Tin Ko Ko. Foto: Axel Kronholm

Även om hbtq-personer i Myanmar begränsas och diskrimineras av landets lagstiftning, så är det det sociala stigmat minst lika hänsynslöst, säger Ko Tin Ko Ko, från organisationen Kings & Queens Myanmar.

– Bland reaktionerna på självmordet fanns det folk som skrev ”det var ju bara en bög, vad spelar det för roll?”. Sen har vi det religiösa trycket också, det finns munkar som hetsar öppet mot homosexuella och säger att de ska döda dem. Det visar att vi måste förändra hur människor ser på hbtq-personer, men det kommer att ta lång tid.

Axel Kronholm

Fotnot: om du eller någon du känner har självmordstankar finns det hjälp att få. Vårdguidens hjälplinje (0771-22 00 60) erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd på telefon, alla dagar kl 13-22. Här finns mer information och fler möjliga kontakter för hjälp.

Mer läsning