Finansminister Magdalena Andersson ledde den 8 april sitt första möte som ordförande för Internationella valutafondens högsta rådgivande organ, IMFC.

Finansminister Magdalena Andersson ledde den 8 april sitt första möte som ordförande för Internationella valutafondens högsta rådgivande organ, IMFC.

Global bolagsskatt kan minska växande klyftor

Under pandemin har Europas miljardärer blivit 1 000 miljarder US dollar rikare. Samtidigt väntas antalet fattiga i världen öka med en halv miljard. Finansminister Magdalena Andersson tycker en global bolagsskatt är ett intressant förslag för hur klyftorna kan bekämpas.

Publicerad:

Tidningen OmVärlden når finansminister Magdalena Andersson kort efter att hon, under torsdagen den 8 april, avslutat sitt första möte, som ordförande för Internationella valutafonden, IMF:s högsta rådgivande organ, Internationella monetära och finansiella kommitté (IMFC). Hon är positiv till det fokus som mötet hade på de ökande ekonomiska klyftorna i världen.

– Klyftorna mellan länder, men också inom länder ökar. Människor som redan tidigare varit utsatta, som ungdomar, kvinnor och lågutbildade, riskerar att drabbas mer än andra. Utvecklingen är sådan att efter decennier där så många människor lyfts ur fattigdom, går utvecklingen tillbaka. Risken är att 90 miljoner fler människor riskerar att hamna i extrem fattigdom, säger Magdalena Andersson till OmVärlden.

IMFC möte hålls kort efter att den amerikanska finanstidningen Forbes publicerat sin lista över Europas miljardärer. Under pandemiåret 2020 har antalet dollarmiljardärer i Europa ökat från 511 till 628, och deras totala förmögenhet har ökat med 1 000 miljarder US dollar, till totalt 3 000 miljarder US dollar.

Samtidigt visar Världsbankens prognos att fler än 500 miljoner människor i hela världen riskerar att kastas in i fattigdom, på grund av pandemin. Det är antalet människor som lever på mindre än 5,50 US dollar per dag.

Antalet extremt fattiga, eller de som lever på mindre än 1,90 US dollar per dag, riskerar att öka med 124 miljoner människor. Detta enligt Världsbankens värsta scenario i januari i år, som alltså skiljer sig från den prognos som Magdalena Andersson har med sig från mötet med IMFC.

– Det här är en otrolig orättvisa. Världens miljardärer och allra rikaste lyckades redan under förra året återhämta sina ekonomier medan många fattiga människor troligen inte kommer kunna återhämta sig under det närmaste decenniet. De som redan har det sämst kommer att få det ännu svårare att komma till tillbaka och få ett värdigt liv. Det sticker i ögonen på vem som helst, säger Heidi Lampinen, policyansvarig på Oxfam Sverige.

Förslag på företagsskatt

Biståndsorganisationen Oxfam slog redan i början av året larm om de ökande klyftorna i spåren av pandemin. Ett av organisationens förslag på hur utvecklingen skulle kunna bromsas in är en tillfällig vinstskatt på de 32 globala företag som tjänat mest under pandemin.

Inför IMFC möte kom USA:s nya finansminister Janet Yellen med ett än mer radikalt förslag, en global miniminivå för skatt på företag.

– Det är väldigt positiva nyheter från USA, en radikal u-sväng och paradigmskifte på hur vi ser på företagsbeskattning. Det betyder mycket och nu är ju frågan att följa upp det. Är det ett tillräckligt ambitiöst förslag för att fler ska följa efter? Hur kommer förhandlingarna fortlöpa inför OECD:s möte i sommar? Det återstår att se, men som politisk signal är det viktigt säger, Heidi Lampinen.

Magdalena Andersson sade direkt efter Janet Yellens utspel att förslaget var intressant. Hon fördjupar sig något till OmVärlden.

– Det är något som diskuterats inom OECD och det är intressant att USA tar ställning. Från svensk sida är det kanske det mer intressanta av de andra förslag som diskuterats. Det kanske kan leda till minskad skatteflykt och skatteundantag. Världen behöver få in mer skatteintäker, barn behöver utbildning och vi behöver ställa om för klimatet, säger Magdalena Andersson.

Under IMFC beslutade de 25 medlemsländerna om 650 miljarder US dollar i särskilda dragningsrätter för att stödja låg- och medelinkomstländer. Magdalena Andersson säger att det handlar om att motverka en utveckling där dessa länder hamnar i en finanskris, utöver pandemin. Samtidigt ska IMFC se över andra lösningar för länder som inte använder dragningsrätterna.

Erik Halkjaer

Mer läsning