Invånarna i Haiti är några av de få i världen som inte ens har ett vaccin mot covid-19 i landet. 

Invånarna i Haiti är några av de få i världen som inte ens har ett vaccin mot covid-19 i landet. 

Haiti väntar fortfarande på vaccin mot covid-19

Som ett av få länder i världen väntar Haiti ännu på att vaccin mot covid-19. Myndigheterna är skeptiska till Astra Zenecas vaccin och producenten i Indien prioriterar hemmamarknaden.

Publicerad:

Enligt planen skulle Haiti få 756 000 doser av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i maj, men så blir det nu inte. Landets dåliga infastruktur gör att myndigheterna bara kan hantera Astra Zenecas och Johnson & Johnsons vacciner, som inte är lika beroende av låga temperaturer som andra.

Det är den spanska nyhetsbyrån EFE som ska ha pratat med en källa i Haitis regering som säger att de många rykten som omgärdad kvalitén på Astra Zenecas vaccin gör att haitierna inte kommer vilja ta det. Istället ska Haitis regering ha bett Världshälsoorganisationen (WHO) att genom det globala vaccinprogrammet för covid-19, Covax, skicka vaccin från en annan producent.

WHO har bett den haitiska regeringen att tänka om. Brittiska The Guardian skriver att regeringens tvekan och ovilja att fylla i de relevanta dokument som krävs för att tillgodogöra sig gratis vaccin genom Covax gör att producenten av Astra Zenecas vaccin i Indien valt att prioritera den indiska hemmamarknaden, där behovet ökat kraftigt den senaste tiden.

Haiti har hittills redovisat 12 840 fall av covid-19 och 520 dödsfall. Mörkertalet befaras vara mycket högre. Haiti är ett av världens fattigaste länder, med stora brister i sjukvården och befolkningen har varit ovillig att följa regeringens restriktioner rörande covid-19. Grannlandet Dominikanske republiken redovisar tio gånger fler fall av smitta och sex gånger fler döda, enligt John Hopkins University.

Utöver Haiti står även bland andra Burundi, Eritrea, Tanzania och Madagaskar utan vaccin. Oftast beror det på politiska ställningstaganden, som i Tanzania där regeringen länge förnekade smittan, men där den nya regeringen tänkt om och väntas beställa vaccin inom kort. Kamerun och Libyen som länge varit utan vaccin fick nyligen sina första doser.

Utöver Covax väljer många länder att be om vaccin från Ryssland och Kina, som inte ingår i Covax-programmet, men som producerat egna vacciner. Det gäller till exempel Nicaragua och flera länder i Afrika.

Erik Halkjaer

Mer läsning