En ambulans tillhörande Magen David Adom, Israels motsvarighet till Röda Korset, rycker ut till platsen för en buss som träffats av en raket från Hamas, den 11 maj 2021.

En ambulans tillhörande Magen David Adom, Israels motsvarighet till Röda Korset, rycker ut till platsen för en buss som träffats av en raket från Hamas, den 11 maj 2021.

”Hamas raketer skapar stor rädsla i hela landet”

Beskjutningen från Hamas har tidigare mest drabbat den israeliska befolkningen nära Gaza. ”Nu påverkas även de som tidigare bara sett raketnedslagen på tv”, säger Uriel Goldberg, manager och akutsjukvårdare på Magen David Adom, Israels motsvarighet till Röda Korset.

Publicerad:

Mitt i samtalet med OmVärlden får Uriel Goldberg rapporter om att tio personer skadats av Hamas raketer i staden Eshkol, som ligger knappt tre kilometer från Gaza. De flesta av raketerna från Gaza brukar riktas mot de israeliska städerna som ligger inom räckhåll för Hamas och Islamiska Jihads mindre projektiler, och människor som bor i dessa områden är vana vid att sirenerna ljuder då raketer är på väg.

Raketbeskjutningen från Gaza brukar ske någon gång eller några gånger varje månad, men leder sällan till några större rubriker i vare sig israelisk eller internationell press. Det är annorlunda nu. Sedan oroligheterna i Jerusalem började den 10 maj har över 3 000 raketer avfyrats mot Israel och denna gång är det även städerna i det tätt befolkade Tel Aviv-området med omnejd som drabbas – där bor 4,2 miljoner människor.

De flesta raketer stoppas av anti-missilsystemet Iron Dome, men Hamas vet att skjuter de tillräckligt många projektiler på en och samma gång kommer en del att träffa mål på marken. I skrivandes stund har 12 israeler dött och ett hundratal allvarligt skadats på grund av de senaste dagarnas raketanfall.

– Det som framför allt skiljer från tidigare tillfällen är att människor som tidigare bara sett raketnedslagen och skadegörelsen på tv nu själva är drabbade. Det skapar förstås en stor rädsla i stora delar av landet. Folk vågar inte gå ut och skolorna är stängda, säger Uriel Goldberg.

Frivillig personal

För Magen David Adom, (MDA) har de senaste dagarnas raketregn inneburit cirka 1 000 utryckningar till platser där incidenter skett. En stor majoritet av personalen är frivillig och organisationen beroende av bidrag, liksom i de flesta andra av rödakors-, halvmåne- och kristallrörelsens nationella föreningar.

– Vi har behandlat 700 personer, de flesta med lättare splitterskador och så förstås många för chock, och även äldre människor som drabbats av hjärtproblem. Vår erfarenhet är att många får allvarliga och långvariga posttraumatiska syndrom. Det har vi framför allt sett hos de boende i Sderot som är en utsatt stad.

Uriel Goldberg säger att de flesta israeler vet hur man ska bete sig när larmet går och det kan vara 20-30 sekunder till att raketerna når sitt mål. Finns det inga skyddsrum eller om de ligger för långt bort är rekommendationen att inte vara kvar i lägenheten utan snabbt gå ut i trapphuset.

– Häromdagen var jag i Ashdod där en familj med åtta barn som tur var hann gå ut i trapphuset innan en raket slog in genom väggen till deras lägenhet. Helt säkert hade det varit förödande om de varit kvar i sina rum, säger Uriel Goldberg

Han betonar att MDA, som en del av den internationella rödakors-, halvmåne- och kristallrörelsen, är en organisation som inte gör någon skillnad på vem som drabbas. Etnicitet, religion, nationalitet eller hudfärg spelar ingen roll. MDA arbetar även med fredsbefrämjande arbete.

– Vi som arbetar här är en mix av judar, kristna, muslimer, araber och druser. Vi jobbar sida vid sida och det enda uppdraget vi har är att rädda liv.

Hur lång tid kan det ta innan striderna är över?

Uriel Goldberg vill inte spekulera i det. Han poängterar att MDA är en icke-politisk organisation och att han därför inte uttalar sig i politiska frågor.

– Men det är självklart att vi alla vill att det ska vara över, och jag vågar inte ens tänka på vilka konsekvenserna hade varit om vi inte hade Iron Dome-systemet. Antagligen hade dödstalen varit tio, tjugo gånger större.

I slutet av intervjun får Uriel Goldbergs en flash i mobilen om att två av de skadade i Eshkol är döda, två thailändska gästarbetare. Han måste skynda vidare.

– Hamas raketer är blinda och diskrimenar ingen, konstaterar han.

David Grossman

Mer läsning