Hamid Zafar lämnar sitt styrelseuppdrag i Svenska Afghanistankommittén. Här vid ett seminarium om migration från Afghanistan, i Almedalen 2018.

Hamid Zafar lämnar sitt styrelseuppdrag i Svenska Afghanistankommittén. Här vid ett seminarium om migration från Afghanistan, i Almedalen 2018.

Hamid Zafar lämnar SAK: "Han är skamsen"

Hamid Zafar som spridit antisemitiska uttalanden under pseudonym och även förtalat folkgruppen hazarer lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot i Svenska Afghanistankommittén. ”Han är skamsen”, säger ordförande Kajsa Johansson.

Publicerad:

Det är Dagens Nyheter som idag, 15 oktober, publicerar många nedsättande uttalanden gjorda av Hamid Zafar, en ledande röst i den svenska skoldebatten. Det DN tagit fram visar att han mellan 2011 och 2015 på Twitter, Flashback och även på den högerextrema, numera nedlagda, sajten Nationell.nu lagt upp olika texter och kommentarer med antisemitiskt och rasistiskt innehåll.

Exempelvis skriver han i en kommentar på Nationell.nu: ”Krämer är ett klassiskt europeiskt judenamn och betyder just krämare. Ett annat judiskt namn av samma klang är Leugner (lögnare).”

I maj 2011 skriver Hamid Zafar om boken ”Om detta må ni berätta” som tar upp Förintelsen och gavs ut gratis till alla högstadieelever: ”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.” Då den skrivs är Hamid Zafar utredare vid Skolinspektionen.

På forumet Flashback skriver han i februari 2016 i en diskussionstråd om ett mord på ett asylboende: ”Både GM [gärningsmannen] och BO [brottsoffret] är hazarer. Ni vet dessa mongoler som påstår att de är 13-15 åringar hela bunten trots att de är 25-30.”

I inlägget länkar han även till en bild som driver med ensamkommande asylsökande. När inlägget skrivs är Hamid Zafar rektor på Sjumilaskolan i Göteborg med en stor andel nyanlända elever.

Hamid Zafar är själv född i Afghanistan och har ett långt engagemang inom biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén (SAK). År 2004-2006 var han ordförande i Göteborgs Afghanistankommitté. Sedan 2018 sitter han i SAK:s styrelse som fast ledamot.

Tidigare under dagen den 15 oktober meddelade Johanna Palmström, vikarierande pressekreterare på Svenska Afghanistankommittén att SAK skulle hantera frågan om hans styrelseplats på lördag. Men en timme senare meddelar SAK att Hamid Zafar idag lämnat sitt uppdrag som styrelseledamot och avslutat sitt medlemskap.

– Jag hade ett samtal med honom och då var vi överens om att det bästa är att han lämnar sina uppdrag och medlemskap. Han var inte så förvånad att jag hörde av mig, säger Kajsa Johansson.

Hon poängterar att SAK arbetar mot diskriminering och med inkludering. Det är därför orimligt att han är kvar i föreningen.

– Det han säger är helt tvärt emot det vi står för värderingsmässigt och vi som organisation skulle ta skada om han stannar kvar.

Blev du förvånad när du läste hans olika uttalanden och kommentarer?

– Ja, det är en person som vi litat på och jag trodde att han precis som andra av våra medlemmar delade våra värderingar. Det har tagit oss hårt.

Vad sade han till dig i samtalet?

– Det som framkom var en ångerkänsla och stor skam, att han har visat upp en bild och sedan varit en annan person i andra sammanhang.

SAK blev i september i år strategisk partnerorganisation till biståndsmyndigheten Sida, som under eftermiddagen den 15 oktober avböjde att kommentera Hamid Zafars uttalanden. Under perioden 2018-2022 får SAK 784 miljoner kronor i kärnstöd av Sida.

David Grossman

Mer läsning