Över 60 länder har infört olika förbud mot plast, i kamp mot miljöförstöring och i jakt mot en renare värld. Bilden ovan visar på skräp som hittades i finsk-ryska nordhavet.

Över 60 länder har infört olika förbud mot plast, i kamp mot miljöförstöring och i jakt mot en renare värld. Bilden ovan visar på skräp som hittades i finsk-ryska nordhavet.

Här är länderna – och städerna – som stoppat plasten

På många platser runt om i världen införs nu förbud mot plastpåsar, engångsförpackningar och mikroplaster – och på en del ställen är straffen hårda. Men inget förbud i Sverige än så länge – här ska branschen självsanera.

Publicerad:

Tusentals kubikmeter platspartiklar flyter runt i världen, det kommer in i fisk, kött och grönsaker via kretsloppet och förorenar naturen, hav, djur och människor.

I många länder, städer och regioner klubbas nu hårda lagar mot plasten igenom. I juni 2018 föreslog EU-kommissionen ett förbud mot de tio vanligaste artiklarna som hamnar i hav och på ständer. Det handlar till exempel om tops, plastflaskor och plastbestick. EU-länderna får också krav om att framöver få ned antalet matförpackningar av plast och om att samla in plastflaskor.

I Sverige är det i nuläget upp till branschen att sanera sig själv. Däremot måste butiker informera om plastpåsarnas miljlpåverkan. Sverige har ett lagstadgat producentansvar där de som tillverkar är de som måste ta hand om avfallet.

När det gäller plastförbud är de flesta riksdagspartierna positiva till EU-kommisionens förslag, förutom SD. Enligt tidningen Ny Teknik är det endast V och MP som vill förbjuda platspåsar.

Över 60 länder har förbjudit eller begränsat användningen av plast, ofta engångsartiklar, som är det största användningsområdet, enligt FN. Varje år produceras över 400 miljoner ton plast.

Här är några av länderna som redan förbjudit plastpåsar och andra plastartiklar:

Kenya

Världens tuffaste lag mot plastpåsar sedan 2017. Böter på 38 000 dollar eller upp mot fyra år i fängelse för de som bryter mot lagen. Det gäller tillverkning, försäljning eller användning av plastpåsar.

Läs OmVärlden Berättar: Kenya vågar vägra plasten!

Vanuatu

Vanatu blev 2017 den första ö-nationen i Stilla havet som sa att de ska fasa ut all plats, inklusive plastflaskor, skriver Global Citizen.

Storbritannien

2018 lanserades en 25-årsplan för att att fasa ut plast och första steget blev att förbjuda mikroplast i kosmetika och hudvårdsprodukter samt sugrör och tops.

Taiwan

I februari 2018 införde Taiwan förbud mot platspåsar, sugrör, platsmuggar och andra tillbehör.

Zimbabwe

2017 förbjöds polystyren som används i matbehållare och som lär ta en miljon år att bryta ned.

Montreal

Kanadas näst största stad förbjuder användandet av platspåsar med böter på 1000 dollar för privatpersoner och 2000 dollar för företag.

Malibu

Malibu i Kalifornien förbjuder från och med mars 2018 plastpåsar och plastbestick.

Seattle

Från och med den 1 juli 2018 förbjuds alla sugrör, plastpåsar och engångsförpackningar av plast.

Australien

I flera stater såsom South Australia, the Australian Capital Territory, Queensland, Tasmania, och the Northern Territory är plastpåsar förbjudna och flera större matvarukedjor i landet har sagt att de ska fasa ut plastpåsar, enligt Global Citizen.

Kanada

Totalt förbud mot mikroplast även om en del får användas i vissa medicinska produkter.

Indien

2022 kommer Indien förbjuda sugrör, plastpåsar, vattenflaskor och engångsartiklar.

Hamburg

Har ett förbud mot plastpåsar och plastförpackningar som inte kan återvinnas sedan 2016.

Frankrike

2016 blev Franrike det första landet som förbjöd plastförpackningar, enligt Global Citizen. Ett avgiftssystem som ska göra icke-återvinningsbar plast dyrare är under införande, liksom ett förbud mot sugrör år 2020.

New Dehli

Har ett förbud mot engångsförpackningar av plast sedan 2017. Staden har mycket dålig luft och en orsak är eldande av plast.

Marocko

Har ett förbud mot att importera, köpa eller använda plastpåsar. Landet använde mest plastpåsar efter USA före förbudet 2016.

Rwanda

Sedan 2008 är det förbjudet att använda plastpåsar i Rwanda. Straffet kan bli böter på runt 60 dollar eller fängelse.

Nya Zeeland

Användadet av platspåsar ska fasas ut. Butiker har sex månader på sig från och med augusti 2018 att ta fram andra lösningar eller riskera böter. Enligt Världsbanken är Nya Zeeland ett av de länder som producerar mest avfall.

New York

Staden har ett lagförslag som ligger uppe om att ett totalt förbud mot plastpåsar.

Kina

Förbud mot plastpåsar som inte går att återvinna sedan 2008, och sedan 2015 gäller detta även engångsartiklar, som till exempel tallrikar, i provinsen Jilin.

Listan uppdateras kontinuerligt

Mer läsning