Hbtqi-aktivister Frank Mugisha från Uganda och Xheni Karaj från Albanien fick Civil Rights Defender of the Year Award 2022.

Hbtqi-aktivister Frank Mugisha från Uganda och Xheni Karaj från Albanien fick Civil Rights Defender of the Year Award 2022.

Hbtqi-aktivister prisades

Priset som årets människorättsförsvarare gick i år till två hbtqi-aktivister Xheni Karaj från Albanien och Frank Mugisha från Uganda. 

Organisationen Civil Rights Defenders delar varje år ut ett pris – Civil Rights Defender of the Year Award – till tongivande människorättsförsvare. Årets pris uppmärksammar kampen mot homofobi och går till  Xheni Karaj, från Albanien, och Frank Mugisha, från Uganda.

– Trots att de arbetar i miljöer där homofobi är utbrett, fortsätter de kämpa med imponerade kraft för varje individs rätt till sin sexuella läggning och könsidentitet. Båda har varit centrala figurer i att bygga upp hbtqi-rörelser i sina länder och de inspirerar hbtqi-aktivister runt om hela Balkanregionen och Östafrika, skriver Civil Rights Defenders i i ett pressmeddelande.

Xheni Karaj var bland annat med och grundade hbtqi-organisation Aleanca LGBT som arrangerade Albaniens första prideparad, 2012. Hon anses vara en av de mest tongivande hbtqi-aktivisternas i västra Balkan. Läget för homosexuella i Albanien är mycket tufft och Xheni Karaj har vittnat om att hon utsatts för hatpropagande och trakasserier då hon försöker ändra inställningen till homosexuella i sitt land. 

Den andra pristagaren, Frank Mugisha, för fram sina åsikter i Uganda där homosexualitet är olagligt och det kan vara livsfarligt att visa sin sexuella läggning. Frank Mugisha är generalsekreterare för SMUG, en paraplyorganisation för sexuella minoriteter i Uganda. År 2011 mördades Franks nära vän och SMUG-kollega David Kato efter att ha stämt en tabloid för att ha publicerat namnen på 100 hbtqi-ugandier med en uppmaning att "hänga dem".

– När David mördades kände jag först smärta. Men sen tror jag att smärtan förvandlades till ilska. För det här handlar inte bara om mig. På en dag kan det komma upp till 20 personer till mig här på SMUG-centret för att berätta om attacker, vräkningar och gripanden, och be mig om stöd, säger Frank Mugisha i en intervju med Civil Rights Defenders.

Gabrielle Gunneberg, Global programchef Civil Rights Defenders, säger i en kommentar till priset, att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter. Rätten till sin sexualitet, sin kropp och sin könsidentitet, och i många fall även rätten till sitt liv.

– Människor riskerar dagligen sina liv för rätten att älska vem de vill. Årets mottagare av priset har betytt oerhört mycket för framstegen för hbtqi-rättigheter i Balkan och östra Afrika, kommenterar Gabrielle Gunneberg.

Mer läsning