Farligast är det att arbeta i Sydsudan, Syrien och Afghanistan.

Farligast är det att arbeta i Sydsudan, Syrien och Afghanistan.

Hoten mot lokala biståndsarbetare ökar

Runt 300 biståndsarbetare världen över drabbas årligen av våldsamma attacker och kidnappningar. Antalet dödsoffer ökade förra året med 30 procent.

Publicerad:

2017 är det andra dödligaste året för biståndsarbetare som registrerats, enligt ny data från Aid Work Security Report. Bara år 2013 har kunnat visa på fler dödsfall.

313 biståndsarbetare i 22 länder drabbades och 139 av dem dog. Merparten av de utsatta arbetar för nationella och lokala organisationer och hoten mot den gruppen ökade under förra året.

Det är i konfliktdrabbade områden faran är som störst. Grovt räknat skedde en tredjedel av attackerna i Sydsudan som tillsammans med Syrien och Afghanistan utgör de farligaste platserna att arbeta på som biståndsarbetare. Attackerna har ökat även i Centralafrikanska republiken och Nigeria finns för första gången med som ett av de fem farligaste länderna.

Hur attackerna ser ut beror på konfliktdynamiken i varje kontext. I Sydsudan var det rekordmånga som dog av skottlossning och i Syrien är flygbombningar den vanligaste orsaken. Sexuellt våld och våldtäkter förblir underraporterade, enligt Humanitarian Outcomes, som tagit fram rapporten, men som också kan se indikationer på att fler anmäler tack vare #aidtoo-rörelsen.

Ökad hotbild i Centralafrikanska republiken

Biståndsarbetare i Centralafrikanska republiken drabbas i allt större utsträckning. Mellan första och andra kvartalet 2018 har antal personer som blivit utsatta ökat från 63 till 118. En incident per dag. Den osäkra situationen har lett till att 15 organisationer tillfälligt fått avbryta sina aktiviteter i vissa regioner. Även rån och inbrott har ökat kraftigt den senaste tiden.

– Biståndsarbetare är inte måltavlor. Jag är förfärad över de utbrott av våld mot civila och bistådsarbetare vars jobb är att rädda liv, säger Najat Rochdi, humanitär koordinator i Centralafrikanska republiken.

Afghanistan återkommer

I januari i år attackerades Rädda Barnens kontor i Afghanistan, fyra personer dog och ett 20-tal skadades.

– Verksamheten kom igång ganska snabbt efter attacken. Det fanns aldrig några planer på att stänga ner mer än tillfälligt och just det drabbade kontoret flyttade vi till en annan plats. Vi vill fortsätta vara på plats och fortsätter, tillsammans med många andra organisationer, att oförtröttligt arbeta i de här svåra sammanhangen, säger Jesper Hansén, Asien- och Europachef på Rädda Barnen.

Även Svenska Afghanistankommitténs kontor fick i samband med attacken i januari materiella skador.

– Tittar vi tillbaka på förra året så kan vi exempelvis nämna attacken mot Röda Korset i provinsen Jowzjan i februari och mot Operation Mercy i Kabul i maj. Så visst är det så att NGO:s varit utsatta för våldsdåd även tidigare. Det är så klart både sorgligt och oroväckande eftersom det i förlängningen går ut över den afghanska civilbefolkningen, sa Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittéen till OmVärlden då.

Mer fokus på säkerhet

– Hoten gör att det blir svårare för organisationer att nå de människor som behöver hjälp. Om vi tittar tillbaka bara 10 eller 20 år såg det helt annorlunda ut. Idag visas mindre respekt för de internationella lagar som skyddar människor som inte är med och krigar, sa Sofie Garde Thomle, chef för OCHA i västra och centrala Afrika, till Thomson Reuters Foundation i samband med World Humanitarian Day 19 augusti.

Justin Byworth som jobbar på organisationen World Vision arbetade i Sydsudan när nio kollegor kidnappades i fem dagar. OCHA kunde förhandla fram så att de till slut släpptes.

– De senaste åren har vi spenderat mer pengar på säkerhet och hälsovård för personalen, säger han till Thomson Reuters Foundation och tillägger:

– Men det är inte alltid biståndsarbetare är särskilda mål utan blir en del i det ökade våldet mot lokalbefolkningen. Utmaningarna är ju små i jämförelse med vad befolkningen får utstå varje dag.

Även Rädda Barnens Asien- och Europachef har märkt av ett ökat fokus på säkerhet, särskilt sedan attacken mot ett av organisationens kontor i Afghanistan i januari.

– Sedan dess har säkerhetsnivån uppgraderats på samtliga våra kontor i landet, det handlar till exempel om tillgången till säkra skyddsrum, bra slussar för fordon som ska ut och in till kontoren och att ha tillräckligt med parkeringsplatser på insidan av staketet. Det har såklart inneburit att vi behövt lägga mer resurser på säkerhetsarbetet i Afghanistan, säger Jesper Hansén och tillägger:

– Även det sociala säkerhetsarbetet är viktigt. Det vill säga samarbetet med våra lokala partners – att vi har ett högt förtroende och så öppna och nära relationer som det går så att människor vet vilka vi är.

Louise Gårdemyr

Mer läsning