Människor i Arica som levt nära det dumpade avfallet har blivit sjuka eller dött.

Människor i Arica som levt nära det dumpade avfallet har blivit sjuka eller dött.

Hovrätten friar Boliden för giftskandalen i Chile

Det blir inget skadestånd för de närmare 800 chilenare som säger sig blivit sjuka av det giftiga avfall som gruvbolaget Boliden exporterade till Chile på 80-talet.

Publicerad:

Hovrätten i Umeå friade under onsdagen gruvbolaget Boliden.

– Till skillnad från tingsrätten så menar vi att det är svensk lag som ska tillämpas på de här förhållandena, och vi menar i nästa leda att det betyder att fodringarna är preskriberade. Det har gått för lång tid för att det ska kunna prövas, säger Erik Sundström, hovrättspresident vid Hovrätten för Övre Norrland, till Sveriges Radio Ekot.

På 80-talet anlitade Boliden ett chilenskt bolag som skulle ta hand om 20 000 ton giftigt avfall, innehållande bland annat bly och arsenik. Bolaget följde dock inte avtalet utan dumpade avfallet i närheten av staden Arica.

Kräver att Sverige städar upp

Närmare 800 chilenare har sökt omkring 100 miljoner kronor i skadestånd av Boliden för de skador och sjukdomar de säger sig ha fått av avfallet.

Förra året friades Boliden i tingsrätten och nu har alltså också hovrätten gått på samma linje.

Vid sidan av den rättsliga processen har 2400 invånare i Arica lämnat in en skrivelse till svenska ambassaden i Chile och krävt att svenska staten ska hämta hem det giftiga avfallet och utveckla sjukvårdsprogram i Arica.

Axel Kronholm

Mer läsning