Stocholmsbaserade organisationen International IDEA hr efter kritik lämnat samarbetet kring kontroversiell mobilapp inför valet i Myanmar.

Stocholmsbaserade organisationen International IDEA hr efter kritik lämnat samarbetet kring kontroversiell mobilapp inför valet i Myanmar.

IDEA lämnar kritiserad val-app

Efter kraftig kritik lämnar Stockholmsbaserade IDEA samarbetet kring den mobilapp som inför valet i Myanmar bland annat listat rohingyakandidaters etnicitet som ”bengali”. Agerandet är oansvarigt, enligt kritikerna.

Publicerad:

I en artikel på OmVärlden 6 oktober uppgav organisationen International IDEA att den brett kritiserade valapplikationen mVoter2020, i Myanmar, plockats ner. Organisationens landchef Marcus Brand sa att det fördes diskussioner om vad som skulle ske med appen.

Efter publiceringen av OmVärldens artikel skickade Act Svenska Kyrkan, Civil Rights Defenders, Svenska Burmakommittén, Olof Palmes Internationella Centrum, Human Rights Watch, Swedish Rohingya Association och MR-fonden ett öppet brev till IDEA med uppmaningen att termen ”bengali” skulle tas bort ur appen.

”Användandet av ordet ”bengali” anses rasistiskt av många och är förknippat med den apartheid-liknande politik som den myanmariska regeringen utsätter gruppen rohingya för”, skriver organisationerna i brevet.

Lämnar samarbete

I intervjun med OmVärlden betonade Marcus Brand att appen inte var IDEA:s ansvar, utan den myanmariska valkommissionens, tillsammans med den amerikanska organisationen The Asia Foundation. Han sa också att appens data bygger på den offentliga information som kandidaterna själva enligt lag måste lämna.

Två dagar efter att artikeln publicerats, och samma dag som IDEA fått kritik i ett öppet brev, meddelade plötsligt IDEA att organisationen drar sig ur allt samröre med mVoter2020.

IDEA säger att samarbetet kring appen avbryts på grund av ”dess potential att kränka mänskliga rättigheter i enskilda fall och på så vis motverka säkerhet och integritet kring valet”. Enligt IDEA har valkommissionen i Myanmar efter kritiken även beslutat att de kandidater som ställer upp i valet i november själva kan plocka bort sin profil från appen om de vill.

Valkommissionen kommer dock inte att ta bort information i appen som handlar om alla kandidaters etnicitet och religion. IDEA hävdar att de föreslagit detta till kommissionen.

”Oerhört oansvarigt”

Aktivistorganisationen Justice for Myanmar menar att IDEA:s åtgärder är för små och kommer för sent.

”Justice for Myanmar kräver att International IDEA tar appen offline till dess att all data gällande etnicitet och religion tagits bort ur den”, skriver organisationen i ett uttalande måndagen den 12 oktober. De fördömer också IDEA:s beslut att lämna allt samarbete kring appen.

– International IDEA:s beslut att avsluta sitt samröre med mVoter2020, medan appen fortfarande är online och orsakar skada, är oerhört oansvarigt”, säger Yadanar Maung, talesperson för Justice for Myanmar i uttalandet.

Frågan om etnicitet är mycket aktuell i Myanmar. Regimen i landet anklagas av FN för folkmord på den muslimska minoriteten rohingya, som fördrivits ur landet i hundratusental.

Mobilapplikationen mVoter2020 lanserades i slutet av september och är ämnad att öka kunskapen hos väljarna i Myanmar inför parlamentsvalet den 8 november. Ett antal rohingyakandidater har redan stoppats av myndigheterna från att ställa upp i valet.

Moa Kärnstrand

Mer läsning