Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tog förra året emot Nobels fredspris, nu står han inför ett inbördeskrig. 

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tog förra året emot Nobels fredspris, nu står han inför ett inbördeskrig. 

Inbördeskrig i Etiopien riskerar att sprida sig till grannländer

Ett år efter att Etiopiens premiärminister Abyi Ahmed fick Nobels fredspris står han inför en konflikt som riskerar stabiliteten i hela regionen. Enligt forskare vid Nordiska Afrikainstitutet kan inbördeskriget redan ha börjat.

Publicerad:

Spänningarna mellan ledningen i den etiopiska delstaten Tigray och Etiopiens federala regering i Addis Abeba har under de senaste två åren trappats upp. De konfrontationer som nu uppstått utlöstes av en konflikt kring det nationella val som var planerat till september i år.

På grund av pandemin beslutade den federala valkommissionen att skjuta på valet till 2021, men i delstaten Tigray bestämde sig det ledande partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) för att trots allt hålla val.

– Addis varnade dem för att göra det, men de gjorde det ändå, säger Redie Bereketeab, Etiopienkännare och forskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Efter valet förklarade sig TPLF som den enda lagligen tillsatta ledningen i Etiopien. Partiet hävdade att regeringen i huvudstaden Addis Abeba, under premiärminister Abiy Ahmed, förlorat sitt mandat när de skjutit upp valet.

General stoppades

När en etiopisk general skickades för att tjänstgöra i den federala arméns trupper Tigray, i slutet av oktober i år, stoppades han på flygplatsen och skickades tillbaka till huvudstaden. Enligt ledningen i Tigray har regeringen inte längre befogenhet att göra den här typen av utnämnanden.

– Det är mycket, mycket allvarligt att stoppa en federal general, säger Redie Bereketeab.

Regeringen reagerade kraftigt med att bryta kontakten med Tigray och strypa alla pengar till regionen.

– Det var tufft för delstatsregeringen att svälja. Frustrationen som det skapade var nog det som gjorde att de attackerade den federala militären i Tigray, säger Redie Bereketeab.

Konflikten spillde över i delstaten Amhara och strax därpå utlyste regeringen undantagstillstånd. Tigray har nu blockerats från all telekommunikation och internet. Det gör att det är svårt att veta hur allvarligt läget är på marken, enligt Redie Bereketeab.

”Inget lätt jobb”

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed belönades 2019 med Nobels fredspris för försoningsprocessen med grannlandet Eritrea. Omvärlden har hyllat den unge ledaren sedan han tillträdde 2018.

Det har funnits stora förhoppningar om att Abiy Ahmed skulle vara den förenande kraft som Etiopien behöver och en fredsmäklare på Afrikas horn. Nu ökar kritiken mot honom.

Även om Abiy Ahmed bär ansvaret vill Redie Bereketeab inte lägga alltför mycket skuld på honom.

– Han har inte haft ett lätt jobb med att försöka förändra Etiopien. Utmaningarna har varit många och involverat många etniska grupper. Han kanske hade kunnat hantera vissa frågor annorlunda, men det som nu sker grundar sig i problem med rötter långt tillbaka i tiden. Och TPLF har gjort allt som stått i deras makt för att göra hans regeringstid till ett helvete, säger han.

Från militärregimens fall och fram till hösten 2019 ingick TPLF i den allians, som varit den drivande politiska kraften i landets federala politik. Trots att TPLF var den minsta grupperingen i alliansen så hade partiet mycket makt.

Partiet låg bland annat bakom att en ökad federalisering och att politiken blev mer etniskt baserad. År 2019 bildade resten av alliansen ett politiskt parti, men TPLF ställde sig utanför.

– Abyi har försökt att involvera dem, men de ville inte vara en del av den nya koalitionen. Nu vet de att de inte kommer att få samma maktposition igen, så deras mål är att behålla så mycket makt de kan.

Inbördeskriget kan ha börjat

Civilbefolkningen i Tigray, runt fem miljoner människor, verkar inte kunna kommunicera med omvärlden. Man vet heller inte om folk försöker att fly, för uppgifterna om det går isär, enligt Redie Bereketeab som följer lokal nyhetsrapportering.

– TPLF har målat upp den federala regeringen som fienden. Det har varit effektivt för att mobilisera människor, säger Redie Bereketeab.

Han varnar för att om konflikten inte löses snabbt så riskerar den att spridas till andra delar av Etiopien och till grannländerna. Mycket av det som händer i Etiopien påverkar övriga delar av Afrikas horn.

– Det är allvarligt. Om militära angrepp fortfarande pågår, då är det ett inbördeskrig, säger Redie Bereketeab.

Moa Kärnstrand

Mer läsning