Män och kvinnor står redo att rösta utanför en vallokal i Howrah, Indien, den 6 maj i år. Sammanlagt finns en miljon vallokaler utplacerade i landet.

Män och kvinnor står redo att rösta utanför en vallokal i Howrah, Indien, den 6 maj i år. Sammanlagt finns en miljon vallokaler utplacerade i landet.

Indien: Så stort är världens största val – 11 miljoner valarbetare

Nästa vecka är det över, då har 11 miljoner valarbetare gjort det möjligt för de 900 miljoner röstberättigade indierna att genomföra den största övningen i demokrati i mänsklighetens historia.

Publicerad:

Med exakt 897 811 627 röstberättigade – fler än den sammanlagda befolkningsmängden i både EU och USA – är valet i Indien inte bara det största i landets historia, utan det största demokratiska val som någonsin genomförts i mänsklighetens historia. Det är en demokratisk övning av gigantiska mått.

För världens största demokrati Indien är det dock ingen nyhet att valet är det största någonsin. Det var det även förra gången, år 2014. Samt gången innan det, 2009, och så vidare.

– Vi har utfört de största valen någonsin varje gång med mycket stor trovärdighet, sa den förre chefen för valapparaten Shahabuddin Yaqoob Quraishi till Al Jazeera.

Val under sex veckor

Med så många röstande är valet inte logistiskt möjligt att genomföra på en dag utan olika regioner röstar vid sju olika tillfällen utsträckta över sex veckor. I söndags öppnades vallokalerna för 100 miljoner röstberättigade, bland annat för huvudstaden New Delhis äldsta röstberättigade 111-åriga Bachan Singh.

Enligt hans son Jasbeer Singh ska hans far ha röstat i varje val sedan 1951 och att han cyklade till röstlokalen så sent som år 2015.

– Jag röstar på de som arbetat för oss, sa Singh den äldre till reportrarna.

Nästa vecka genomförs sista omgången i den norra delen av landet och hittills har förloppet löpt relativt smidigt.

En miljon vallokaler

Den 23 maj räknas rösterna från de 2,3 miljoner elektroniska röstapparaterna, vilket brukar ta ett par tre timmar. Därefter vet vi vilka partier som kniper de 543 platserna i det indiska underhuset, Lok Sabha.

Hela 2 354 partier har registrerat sig inför valet, inklusive sju nationella partier. Men avgörandet kommer i slutändan stå mellan sittande hindunationalistiska BJP och det traditionellt statsbärande Kongresspartiet, och dess allierade. De senaste opinionsundersökningarna lutar mot att premiärminister Narendra Modis BJP blir största parti, men förlorar egen majoritet.

Valapparaten hålls uppe av 11 miljoner valarbetare som administrerar en miljon vallokaler. Det stora antalet vallokaler beror delvis på landets storlek, men även på att den indiska vallagen säger att alla invånare får ha max två kilometer till närmaste vallokal.

Elefanter och helikoptrar

Valarbetarna måste ibland vandra över glaciärer, genom öknar och djungler för att se till att alla röstberättigade får tillgång till en vallokal. Man är ibland tvungen att använder sig av elefanter eller helikoptrar för att nå de mest avlägsna områdena.

Den ensamma invånaren Bharat Das Bapu, som bor djupt inne i djungeln i nationalparken Gir i Gujarat – som bland annat är hem åt den asiatiska lejonet – har till exempel en egen vallokal, komplett med egen elektronisk röstmaskin.

BBC har även skildrat hur 20 valarbetare gjort en besvärlig resa över hav och land för att nå de 44 röstberättigade på den isolerade ön Ajad Tapu utanför Gujarats kust. På valdagen avlade 29 av de röstberättigade på ön sin röst.

– Mitt team som reser med mig kommer att sova utomhus under himlen. Det här är en inblick i Indiens fantastiska valapparat, sa chefen för gruppen Deepak Pandya till BBC.

Valdeltagandet i indiska val har succesivt ökat mycket på grund av stora utbildningsinsatser. Indien har en mycket ung befolkning och 84 miljoner av de röstberättigande är förstagångsväljare. Vid förra valet år 2014 deltog 66 procent av de röstberättigade.

Mikael Färnbo

Mer läsning