Internflyktingar i Tigray tar tillflykt till skola i Mekelle

Internflyktingar i Tigray tar tillflykt till skola i Mekelle

Inte på tre år har så många hjälparbetare dödats

På midsommaraftons morgon hittades tre anställda från Läkare utan gränser dödade i Tigray, i norra Etiopien. De första halvåret 2021 är nu det dödligaste för hjälparbetare sedan 2018.

Det var på torsdag den 24 juni i år som Läkare utan gränser i Etiopien förlorade kontakten med sina tre medarbetare Yohannes Halefom Reda, Tedros Gebremariam GebreMichael och Maria Hernandez, från Spanien. På fredagen, den 25 juni, hittades deras bil vid en väg i regionen Tigray, i norra Etiopien, där de tre arbetade.

Intill bilen låg deras kroppar. De hade dödats vid en attack.

I ett uttalande på sin hemsida skriver Läkare Utan Gränser att de är i chock och känner stor sorg och ilska.

"Attacken mot våra kollegor är fullständigt oacceptabel och organisationen kommer att utreda vad som hänt. Våra kollegor förlorade sina liv när de arbetade med att ge sjukvård och humanitär hjälp till människor i Tigray, Etiopien", skrev organisationen.

Tidigare i år har tre hjälparbetare dödats medan de bistått de fler än fem miljoner människor som är i behov av nödhjälp i Tigray. Flera biståndsorganisationer har, tillsammans med FN, krävt full tillgång till området för att kunna nå ut till alla behövande, utan att riskera livet.

Tolv dödade i Etiopien

Sedan konflikten började i november 2020 har totalt 12 hjälparbetare dödats – tio lokalanställda och en utländsk. Flera organisationer, bland annat Läkare utan gränser, har även bevittnat grova övergrepp på civilbefolkningen.

De farligaste länderna i världen för biståndsarbete fortsätter att vara Syrien, Sydsudan och Afghanistan. Sedan början av året har 17 biståndsarbetare dödats i Afghanistan, vilket gör landet till det dödligaste för biståndsarbetare, enligt Aid Worker Security Database.

I jämförelse med första halvåret förra året har situationen för biståndsarbetare i Afghanistan och Etiopien försämrats dramatiskt. Under första halvåret förra året dödades en hjälparbetare i Afghanistan och ingen i Etiopien.

Totalt har 63 hjälparbetare dödats i världen under årets första sex månader. Det har långt fler än under samma period 2020 och 2019. Under första halvåret 2018 dödades dock 99 hjälparbetare.

Mer läsning