Kofi Annan är gift med svenskan Nane Annan och är på bilden på besök i Stockholm.

Kofi Annan är gift med svenskan Nane Annan och är på bilden på besök i Stockholm.

Internationella toppolitiker med band till Sverige

Runt om i världen finns ett överraskande stort antal toppolitiker som har starka kopplingar till Sverige. OmVärlden har hittat presidenter, premiärministrar och fackministrar. De kom till Sverige som flyktingar eller studenter och många av dem talar fortfarande svenska.

Publicerad:

Under vår research har vi fått höra många intressanta och roliga historier, som den om det internationella studenthemmet i 60-talets Lund där flera av Zambias, Sydafrikas och Zimbabwes framtida ledare studerade, om den zambiske presidenten som besökte sin svenska frikyrka som privatperson och om skolpojken från Madagaskar som först blev ”yoghurtkung” och sedan president.

I Johannes Anyurus nyutkomna roman En storm kom från paradiset dyker plötsligt Ugandas diktator, Yoweri Museveni, upp – men då var han fortfarande bara gerilla-ledare. Anyuru beskriver hur hans pappa på en fest i Bergsjön någon gång på 80-talet blev tillfrågad av en äldre man om vad han tyckte om Museveni: ”Museveni är en idiot. Jag blev erbjuden att träffa honom. Han trodde att jag ville delta i hans krig. Idiot. Idiot.”, svarade pappan. Han fortsatte att svära över Museveni i nästan en timme. När han stod och frös på spårvagnshållplatsen efter festen kom en av hans vänner fram och frågade vad han hade pratat om med Museveni. Musevenis fru Janet bodde då i Hjällbo utanför Göteborg och Museveni var flera gånger där på besök.

Hur bra är Sverige på att förvalta kontakter – förutom när det kommer till att sälja Jasplan?

– Vi är dåliga på att ta till vara den kraft och nyfikenhet många invandrare besitter – inte minst är vi dåliga på att ta till vara på att de ofta blir Sverige trogna på något sätt även om de flyttar vidare, konstaterar Maureen Hoppers på Svenska institutet, Si.

Svenska institutet har sedan 70-talet delat ut stipendier till studenter som vill läsa i Sverige. Sedan fem år har Si satsat på att, tillsammans med svenska ambassader och konsulat, hålla kontakten med de gamla stipendiaterna. Maureen Hoppers ansvarar för den verksamheten.

– Många av dem är framtidens ledare och kan därmed bli viktiga kontakter för sven-ska företag, myndigheter och organisationer.

Även Jens Orback, chef för Palmecentret, tycker att kontakter runt om i världen är en viktig resurs som används för lite. Palmecentret har, liksom de andra riksdagspartiernas organisationer som arbetar med internationell verksamhet och demokratiutveckling, omfattande kontaktnät utomlands.

– Vi hade nyligen en praktikant från Kirgizistan hos oss – nu är han viceminister och kommer snart tillbaka på besök. Personliga kontakter är viktiga för att skapa förtroende. Vi har också haft regelbundna kontakter med syrierna i Uppsala och vi har startat projekt tillsammans. När nu Abdulbaset Sieda har valts till ledare för Syriens nationella råd har vi redan en gemensam plattform. Ett annat exempel är Brasiliens förre president Lula da Silva som hade mycket nära kontakter bland annat med svenska fackförbund –vilket varit en ingång för Sverige i brasiliansk politik.

Afrikakännaren Tor Sellström tycker att de svenska ambassaderna och Sidas medarbetare är bra på att hålla kontakter levande och han anser att de personliga kontakternas värde inte kan överdrivas:

– En hel generation som var aktiv under befrielsekampen i Afrika och motståndet mot militärdiktaturerna i Latinamerika, lade tillsammans grunden, i Sverige, Afrika och Latinamerika, för mycket nära relationer – detta ledde i sin tur ofta till nära mellanstatliga relationer, säger Tor Sellström, som bidragit med mycket bakgrund kring afrikanska ledare med bakgrund i Sverige.

Men man måste vara lite försiktig också, påpekar Jens Orback.

– När jag som ny minister deltog på ett EU-ministerrådsmöte kom den tyske ministern fram och sa att han var glad att det nu fanns två tyskar i gruppen. Han visste att jag var halvtysk – jag kände mig lite kluven till den kommentaren.

OmVärldens lista över toppolitiker runt om i världen som har en stark koppling till Sverige.

Afrika

Ghana. FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan är gift med svenska Nane Annan och har sommarställe i Blekinge.

Kenya. Njuguna Ndung’u, är chef för Kenyas riksbank, Central Bank of Kenya. Han tog sin doktorsexamen vid Göteborgs universitet.

Madagaskar. Marc Ravalomanana, tidigare president på Madagaskar, kom via den lutherska kyrkan som ung gymnasist till Lund där han tog studenten. I Skandinavien blev han inspirerad att slå sig på mejerinäringen och blev senare Madagaskars ytterst förmögne ”yoghurtkung”. Sedan 2009 lever han i exil i Sydafrika.

Moçambique. Henrique Banze är vice utrikes- och samarbetsminister i Moçambique. Han har studerat internationella relationer i Växjö.

Namibia och Sydafrika. Få av företrädarna för frihetsrörelserna – och numera regeringspartierna – Swapo och ANC bodde i Sverige under apartheidtiden, men kontakterna mellan politikerna från södra Afrika och Sverige var täta och personliga. Några namnkunniga personer är förre presidenten Thabo Mbeki, ärkebiskop Desmond Tutu och förre fackföreningsledaren Cyril Ramaphosa från Sydafrika samt nuvarande presidenten Hifikepunye Pohamba och premiärministern Nahas Angula från Namibia.

Somalia. Yassin Mahi Mallin är socialdemokratisk lokalpolitiker i Katrineholm. I år ställde han upp som presidentkandidat i Somalia, men drog sig ur i sista minuten på grund av korruption och säkerhetsproblem. På Facebook har han dock redan lanserat kampanjen ”Yassin Mahi Mallin For President in Somalia 2016”.

Tanzania. Anna Tibaijuka är bostadsminister i Tanzania. Hon har tidigare varit chef för UN-Habitat, FN:s bosättningsprogram och var också den första afrikanska kvinnan att utnämnas till undersekreterare i FN:s generalförsamling. Tibaijuka studerade på Nordiska folkhögskolan i Kungälv i början av 70-talet för att sedan disputera i jordbruksekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet. 2009 fick hon Göteborgspriset för hållbar utveckling.

Togo. Issifou Seidou, tidigare en högt uppsatt officer i Togos armé, sitter fängslad i Togo sedan 2009, anklagad för att ha planerat en statskupp. Issifou Seidou, som nu är 70 år, har bott i Örebro sedan början av 90-talet och är svensk medborgare. Han greps under ett besök i hemlandet och dömdes tillsammans med en grupp officerare till tio års fängelse. Gruppen har krävt att domen ska ogiltigförklaras:
– De blev utsatta för tortyr när de fängslades. De borde ha frigivits för länge sedan, men Togo är inte en rättssäker stat, säger Issifou Seidous son Abdel Seidou Ougbakiti, som bor kvar i Örebro.
– Vi pratar med pappa regelbundet på telefon. Han är vid gott mod och vi hoppas få hem honom snart – men det finns inga garantier.

Uganda. Ugandas First Lady, Janet Museveni, som är en framträdande politisk aktör i landet, bodde i Göteborgsförorten Hjällbo 1983–1986. Även Yoweri Museveni, Ugandas president – och diktator – sedan 1986, bodde där periodvis.
Flera nu aktiva politiker bodde i Sverige under Idi Amins diktatur, till exempel it-ministern Ruhakana Rugunda, som innehaft många olika ministerposter under Museveni. Det sägs att tre ministrar som bodde i Uppsala fortsatte att prenumerera på Upsala Nya Tidning efter återkomsten till Uganda.

Zambia. Rupiah Bwezani Banda var Zambias president 2008–2011. Han studerade ekonomisk historia vid Lunds universitet mellan 1960 och 1964. I dag är han 75 år och chef för landets fotbollsakademi. När Zambia tidigare i år blev afrikanska mästare för första gången sade Rupiah Banda – på svenska – i en intervju i SVT att Zambias fotboll utvecklats starkt av att landet varje år skickar tre ungdomslag till Gothia Cup.
Mellan 1991 och 2002 var Frederick Chiluba president i Zambia. I slutet av 1970-talet – när han ledde Zambias LO – var han skuldindrivare på Atlas Copco, och som ”born again Christian” anslöt han sig senare till ett mindre svenskt samfund. Under sin presidenttid besökte han som privatperson sin frikyrka i Sverige.
Den nuvarande finansministern i Zambia, Alexander Chickwanda, studerade även han vid Lunds universitet. Chikwanda blev som ”sommarbarn” god vän med Thorbjörn Fälldin.
Det internationella studenthemmet i Lund var på 60-talet något av en samlingsplats för antikoloniala studenter. Där fanns också Sydafrikas förre protokollchef Billy Modise. Han och Zambias blivande president Banda hade ett litet tvåmansband som hette ”Billy och Banda”.

Zimbabwe. Sydney Sekera-mayi har innehaft olika ministerposter under Mugabe sedan 1980. Även han pluggade i Lund och arbetade efter fullgjorda medicinstudier som provinsialläkare i Skåne. Han var Zimbabwe African National Union’s representant i Sverige. Sedan 2009 är han säkerhetsminister.
Även den ökände presidenten Robert Mugabe har en koppling till Sverige – under fängelsetiden var han adopterad av och korresponderade med en Amnesty-grupp i Stockholm.

Europa

Estland. Estlands president Toomas Hendrik Ilves föräldrar kom till Sverige som flyktingar och Ilves är född i Stockholm. Familjen flyttade sedan vidare till USA, där Ilves växte upp.

Grekland. Greklands förre premiärminister Giorgos Papandreou familj kom till Sverige som politiska flyktingar efter det att militärjuntan tagit makten i Grekland 1967. Han gick två år på Viggbyholmsskolan i Täby, där hans utpräglade artighet enligt vittnesmål ledde till att musikläraren Roffe Ekelund utbrast: ”My name is not sir, it’s Roffe”. Han studerade senare sociologi vid Stockholms universitet och skrev en uppsats om grekernas arbetsvillkor i Sverige och arbetade samtidigt som städare.

Mellanöstern

Afghanistan. Amirzai Sangin är it- och telekommunikationsminister i Afghanistan. Han flydde till Sverige 1980, efter Sovjets invasion. Han bodde i Malmö i 22 år med fru och fyra barn och arbetade på Televerket och Telia. Efter talibanernas fall 2002 återvände han till Afghanistan och blev vd för det statliga telebolaget och därefter minister. I ett av årets Sommarprogram i Sveriges radio berättade han från Kabul om sina åtta år som minister.

Irakiska Kurdistan. Abdul Karim Sultan Sinjari är inrikesminister i Kurdistan Regional Government, KRG, i irakiska Kurdistan. Han levde i exil i Sverige mellan 1980 och 1988. Han talar svenska, vilket även KRG:s bostadsminister Kamaran Ahmed Abdullah gör.

Syriens nationella råd. Abdulbaset Sieda, som bor i exil i Uppsala, valdes i somras till ordförande för oppositionen i Syrien. Syriens nationella råd är en sammanslutning av oppositionsgrupper i Syrien som bildades i samband med folkresningen som pågått de senaste 15 månaderna. Sieda har bott i Sverige sedan mitten av 90-talet och tillhör den kurdiska minoriteten.

Asien

Aceh. Läkaren Zaini Abdullah var tidigare ”utrikesminister” i Rörelsen för ett fritt Aceh, Gam. Rörelsen inledde ett gerillakrig mot Indonesien 1976 och kämpade för Acehprovinsens självständighet. Tsunamin som drabbade området 2004 slog hårt – men blev samtidigt ett avstamp för försoning. Zaini Abdullah levde i exil i Alby utanför Stockholm mellan 1981 och 2006 tillsammans med andra medlemmar från rörelsen. I år valdes han till guvernör i Aceh.

Latinamerika

Bolivia. Bolivias gruvminister, Alberto Echazu, har bott i Sverige.

Colombia. Guillermo Jaramillo är ansvarig för hälsofrågor inom Bogotás kommun i Colombia. Han har genomgått specialistutbildningar i kardiovaskulär kirurgi i Lund och Uppsala.

Chile. Före detta försvars-ministern och Chiles nuvarande ambassadör i USA, José Goni, kom som politisk flykting till Sverige efter militärkuppen i Chile 1973. Han började arbeta som städare men fick sedan jobb på Palmecentret och fortsatte sin karriär som Chiles ambassadör bland annat i Mexiko och i Sverige. 

Frida Göteskog, Axel Salomonsson och Anki Wood

Mer läsning