Chefer och politiker i topp när årets mäktigaste i biståndsdebatten koras.

Chefer och politiker i topp när årets mäktigaste i biståndsdebatten koras.

Isabella Lövin och Ulrika Modéer – mäktigast i biståndsdebatten 2017

Det har blåst rejält om Miljöpartiet under 2017, men när det gäller biståndsdebatten är minister Isabella Lövin och statssekreterare Ulrika Modéer vinnarna.

OmVärlden har sedan 2009 utsett de mest inflytelserika opinionsbildarna i biståndsdebatten. I många år dominerade den folkkäre professor Hans Rosling och förra året vann han för tredje gången (2016, 2014 och 2013). Hans Rosling avled i februari 2017 och hade annars säkert fortsatt vara med.

I år är det alltså två kvinnor som dominerat biståndsdebatten, både i Sverige och internationellt. Isabella Lövin och Ulrika Modéer är flitiga i sociala medier (även om vi misstänker att en och annan pressekreterare kan ha ett finger med i spelet), bägge är aktiva i debatten och duckar inte för svåra frågor.

Givetvis går det inte att komma ifrån den reella makt som duon har över pengarna och styrningen av medlen som gör det lättare att dominera debatten. Klimatet, avräkningarna inom biståndet för flyktingkostnader och stöd för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) har ju stått i fokus för en stor del av årets debatter.

När biståndsminister signerar en ny klimatlag den tredje februari 2017, flankerade av enkom kvinnliga rådgivare och experter, blev genomslaget enormt.

”Is Sweden´s deputy PM trolling Donald Trump in Facebook photo?, skrev bland andra BBC.

Bilden blev en viral succé och citerades i de flesta internationella medierna. Notera hur bilden synliggör Modéers viktiga roll; hon är närmast makten och sneglar lite lätt över axeln för att förvissa sig om ministern gör rätt.

Just signed referral of Swedish #climate law, binding all future governments to net zero emissions by 2045. For a safer and better future. pic.twitter.com/OqOO2y8BU6

— Isabella Lövin (@IsabellaLovin) 3 februari 2017

Bilden är också en parafras på en bild där USA:s president Donald Trump, omgiven av enbart män, skrev på ”The global gag-rule”. Det dekret som villkorar det amerikanska biståndet till organisationer som arbetar med att påverka eller informera om abort.

Tidningen the Guardian kallade det ” A global death warrant for women”.

Kändisarna försvann

Tre inflytelserika chefer lämnar biståndsbranschen 2017. Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna börjar som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten 2018, och trots att #metoo dominerat nyhetsbevakningen blev det ingen topplacering i år. Detsamma gällde Bo Forsberg, tidigare generalsekreterare för Diakonia som gått i pension, och där den nya generalsekreteraren Georg Andrén, ännu inte kommit ut på banan. Anna Karin Johannson, som varit generaldirektör på Svenska Afghanistankommittén (SAK), kliver också av.

Superlobbyisten, Magnus Walan, senior policyrådgivare på Diakonia, som i många år dominerat listan fick nöja sig med att halka ned strax efter topp tio.

Andra som lämnat branschen är Robert Hård, chef för Civil Rights Defenders som blir välgörenhetschef på Nova Media som driver Postkodslotteriet och Birgitta Ohlsson (L) som lämnar politiken.

Redaktionen noterar dock det saknas personer från akademin, endast professor Johan Rockström var med bland de nominerade. Inte heller fanns någon representant från näringslivet och endast en från konsultbranschen bland de nominerade.

Superkändisar inom biståndet, som Anders Kompass, Jan Eliasson eller Staffan di Mistura kom inte heller med, och Margot Wallström halkade ner från toppen, hon har varit central i väldigt många debatter, men inte huvudsakligen kring bistånd.

Så valde vi

För att kora de tio mest tongivande opinionsbildarna har OmVärldens redaktion dels bett läsarna nominera personer och sedan rösta. Vi har tagit stor hänsyn till antalet röster men detta har inte varit helt avgörande, utan rösterna har viktats mot debattartiklar i de största svenska medierna, närvaro i sociala medier, interpellationsdebatter och andra utspel.

Att en minister blir biståndsdebattens mäktigaste är inget ovanligt. Gunilla Carlsson (M), biståndsminister under Fredrik Reinfledt (M), vann omröstningen 2011 och 2012.

På andra plats kom Ann Svensén, generalsekreterare för IM (Individuell Människohjälp) som tillsammans med Hans Linde, nyvald ordförande för RFSU, har varit väldigt flitiga i debatten och sociala medier. IM har dessutom vunnit flera internationella priser för initiativet Humanium Metal. Hans Linde är ny i branschen men gammal i frågorna, och har tidigare suttit i utrikesutskottet (V), och gick raskt upp i toppen och var den som fick flest röster av alla.

Chefer och politiker i topp

I år klev också Kerstin Lundgren (C) och Sofia Arkelsten (M) högre upp på listan. Bägge är flitiga på sociala medier, i debatten i gammelmedia och fick många röster. Kerstin Lundgren har länge varit en stark röst inom biståndspolitiken, och intagit en tydlig roll när det bland annat gäller Kina och de mänskliga rättigheterna. Sofia Arkelsten har också börjat synas allt mer och fått en mer framträdande roll. På femte plats kom Kristina Henschen, kanslichef på Union to Union och ordförande för Concord, en tung aktör i branschen. Kristina Henschen har bland annat drivit frågan om Decent Work och medverkat till att Sida också börjat prata med facket.

Carin Jämtin är ny generaldirektör på Sida, fd biståndsminister och partisekreterare för Socialdemokraterna. Att hon klivit in på listan är därför inte förvånande. Sida fördelar biståndsmedlen, tar fram strategier och Sverige är en av världens mest aktade och största biståndsgivare.

Ny på listan är Elsa Håstad, avdelningschef för Europa och Latinamerika på Sida, som är den på Sida sannolikt oftast synts på sociala medier. Med på listan finns också Martin Ängeby, chef för den liberala biståndsorganisationen SILC, en färgstark debattör som inte är rädd för att provocera sina meningsmotståndare.

Biståndsbranschen har länge dominerats av kvinnor, men länge fanns också män på toppositionerna. I årets lista har den balansen ändrat sig, och bara tre av årets topp tio är män. En av dem är Erik Lysén, internationell chef på Svenska Kyrkan som under året varit flitig i debatten.

Årets bubblare var Staffan Landin, fri konsult, Erik Jennische från Civil Rights Defenders och Anneli Rogeman, vd på We Effect. Helena Thorfinn är också en populär kandidat som inte kvalade hela vägen in.

OmVärldens redaktion