Böcker för både vuxna, barn och unga tipsar OmVärldens redaktion tillsammans med Världslitteratur.se om nedan. 

Böcker för både vuxna, barn och unga tipsar OmVärldens redaktion tillsammans med Världslitteratur.se om nedan. 

Julklappstips: Böcker från världens alla hörn

Julen närmar sig och vi på OmVärldens redaktion, i samarbete med Världslitteratur.se, passar på att tipsa om de bästa böckerna att lägga under granen.

Publicerad:

Tips från OmVärldens medarbetare

War on Peace: The End of Diplomacy and the Decline of American Influence

Ronan Farrow
(W. W. Norton)

USA har under flera presidenter skurit ned på utrikesdepartementet till förmån för Pentagon. Allt oftare är det generaler, inte tjänstemän, som är närvarande i rummet när den amerikanska utrikespolitiken formas. Under president Trump har denna utveckling accelererat och många viktiga poster står fortfarande, flera år in i administrationen, otillsatta.

Ronan Farrow tecknar i sin bok ett vackert och gripande porträtt av den utdöende diplomatin och den grå tjänstemannen. Från sin egen tid som humanitär rådgivare på utrikesdepartementet under Obama-administrationen skildrar han en yrkeskår som redan då länge känt av hur deras mandat krympts. Särskilt ömsint porträtterar han den nu avlidne Richard Holbrooke, som bland annat var chefsförhandlare under fredsprocesserna i Bosnienkriget, vilka ledde fram till Daytonavtalet 1995.

Farrows bok är så händelserik och underhållande att man ibland känner sig som inne i ett avsnitt av tv-serien West Wing. Det är dock verklighet, och “War on Peace” är en välformulerad påminnelse om diplomatins värde och om varför samtal nästan alltid är bättre än alternativen.

Axel Kronholm, reporter

Hello, Shadowlands: Inside the Meth Fiefdoms, Rebel Hideouts and Bomb-Scarred Party Towns of Southeast Asia

Patrick Winn
(Icon Books)

Måsteläsning för alla som vill försöka förstå det moderna Sydostasien. Journalisten Patrick Winn skildrar denna snabbväxande region, med 650 miljoner invånare, genom dess undre värld. Winn gör nedslag i kriminella kretsar befolkade av drogbaroner, kristna medborgargarden, hundtjuvar, nordkoreanska servitriser, islamistiska rebeller, med flera.

I färgstark och rapp reportageform träffar vi några av de människor som är med och bygger upp regionens illegala ekonomi, som enligt FN är värd omkring 100 miljoner dollar. Kriminaliteten blir här en spegel för samhällena den plågar, och Winn kopplar elegant ihop de enskilda fenomenen med större problem som korruption, ojämlikhet, och den auktoritära politiska våg som tycks svepa över regionen.

Här finns också bokens största förtjänst, i det att Winn inte närmar sig människorna han porträtterar på ett dömande eller misstänksamt vis, utan med nyfikenhet och medmänsklighet. Han presenterar oss för människorna bakom brottsstatistiken, som ofta visar sig vara helt vanligt folk som ofta hamnat i en svår situation av yttre omständigheter. Winn visar hur ett samhälle kan bli så vanstyrt, ojämlikt och korrupt att människans enda eller bästa chans till överlevnad ligger utanför lagen.

Axel Kronholm, reporter

Internet är trasigt

Karin Pettersson och Martin Gelin
(Natur & Kultur)

Något är ruttet med nätet och de gigantiska techbolag som ligger bakom och författarna sätter sätter fingret på den baksmällan som nu börjat gripa tag efter internets genomslag. Allt blev inte bättre, demokratin kom inte alla till del, snarare ser vi en demokratins kris, en mer polariserad värld, där vi frivilligt lämnar ifrån oss allt mer data, och där algoritmer skapas för att trigga hjärnans belöningssystem och får oss att klicka, gillar och bli beroende av underhållning. Samtidigt rullar miljarderna in till bolagen som i sin tur flyr undan skatt. 2017 hade Facebook intäkter på 41 miljarder dollar - att jämföra med FN:s budget på 5 miljarder dollar. Martin Gelin och Karin Pettersson beskriver diskrepansen mellan Kaliforniens blandning av hippie-ingenjörer som drömmer om att göra någon meningsfullt, samtidigt som intäkterna styr. Där medierna villigt galopperat i teknikbolagens ledband, vars ledningar inte lever som de lär. Idag kan demagoger som Putin, Erdogan och Trump utnyttja nätet för sitt eget syfte. Nyligen erkände Facebook att deras plattform bidrog till folkmordet på rohingyer.

Frågan man ställer sig är: Hur kunde vi vara så naiva? Varför lyssnade inte mediebolag eller techbolag på kritiker? Varför sprang alla åt samma håll? Just nu sker en liknande utveckling av artificiell intelligens och de smartaste teamen finns i de stora techbolagen. Men var är den etiska diskussionen? Det kan “sluta med ett nätverk av totalitär kontroll som inte ens Aldous Huxley eller George Orwell kunde ha föreställt sig.”, skriver författarna. Jag undrar om vi är på väg att skapat ett ännu mer raffinerade “maskineri” som på sikt gör människan överflödig, men en visionär teknokrat viftar förmodligen bort den oro med det där är bara teknikfientlighet, rädsla för det nya och att all utveckling är bra, och än en gång springer alla glatt åt samma håll.

Ylva Bergman, chefredaktör

Bruna flickor
Koko Hubara
(Förlaget, 2018)

Hon är född, uppväxt och bosatt i Finland men får ändå gång på gång frågan "Var kommer du ifrån?". Koko Hubaras bok "Bruna Flickor" bygger på hennes blogg med samma namn (Ruskeat Tytöt på finska) som i sin tur skapades dagen efter en blöt utekväll. Både bloggen och boken ifrågasätter den vithetsnorm som existerar i samhället. Hon skriver om den strukturella rasismen, om att inte synas i statistiken, om ensamhet, om att ses som muslim men vara jude, om att vara finsk och samtidigt ha en pappa som har rötter i Israel och Jemen och om att vara priviligerad nog att studera på universitetet men samtidigt misstas för att arbeta där som städerska.

I samma veva som Koko Hubara startar sin blogg (2015) startar svenska Fanna Ndow Norrbys instagramkontot "Svart Kvinna" som också har blivit en bok. Hon har samlat svarta kvinnors erfarenheter av sexism och rasism i Sverige.

De är båda två viktiga böcker som lämnar en som läsare både förtvivlad och arg. För den som lever med bilden av att alla behandlas lika i våra jämlika nordiska samhällen kan böckerna bli ett nödvändigt wake-up call.

Louise Gårdemyr, reporter

Modet att köra
Manal al-Sharif
(Natur & Kultur, 2018)

I juni skrev vi om, som en av månadens goda nyheter, att det blivit lagligt för kvinnor i Saudiarabien att köra bil.

2011 var Manal al-Sharif en av de drivande i en facebook-kampanj med målet att låta kvinnor köra. En kampanj som ledde till både fängelsestraff och stor internationellt uppståndelse. Och flera år senare - rätten för kvinnor att köra bil. Men några planer på att bli aktivist hade Manal al-Sharif egentligen inte. Hon var tidigt trogen islam och växte upp under fattiga omständigheter i Mecka. Som läsare får vi följa hennes resa därifrån till att bli dataingenjör - och kvinnorättsaktivist.

"Modet att köra" är en självbiografisk skildring av hennes personliga kamp som kvinna i Saudiarabien som sedan övergår i en större kamp för kvinnors rättigheter och frihet. Det är en intressant och personlig inblick i ett annars slutet samhälle.

Louise Gårdemyr, reporter

Tips i samarbete med Världslitteratur.se

Maria Bergstrand, redaktör för Världslitteratur.se, kan ge ytterligare några julklappstips.

Det är inte ovanligt med nobelpristagare i julklappssäcken. I år finns flera bra alternativa författare som bär upp temat:

Maryse Condé tilldelas föreningen den Nya Akademins Litteraturpris 2018.

Färden genom mangroven, är en vacker och sorgsen roman, som just kommit i ny upplaga (Leopard, 2018). En främling kommer till ett litet samhälle i Guadeloupe. En dag hittas han död framstupa i leran och vid likvakan bidrar bybornas olika berättelser och minnen till en bild av outsidern.

Den självbiografiska Livet utan masker (Leopard, 2014) är en rak och gripande berättelse om hennes livsresa. Båda böckerna är översatta av Helena Böhme.

Gabriela Mistral, den chilenska poeten, som var den första latinamerikan att få nobelpriset i litteratur, är en av de 14 kvinnliga nobelpristagarna, som presenteras i en vackert formgiven samling om 14 pocketvolymer utkommen i november;

Skönheten : dikter i tolkning av Hjalmar Gullberg (Norstedts, 2018)

Jila Mossaed, är en poet med ursprung i Iran, som skriver på svenska. Som nyinvald i Svenska akademien, knyts stora förhoppningar till henne.
Vad jag saknades här (Lejd, 2018) är hennes senaste hyllade diktsamling.

Kamel Daoud, författare och krönikör från Algeriet, har inte fått nobelpriset – än.
Zabor eller psalmerna (Tranan, 2018, översättning Ulla Bruncrona) är romanen som fick vår bokcirkel att verkligen gå igång med tolkningar och associationer.

Två nya romaner av nya bekantskaper:

Ghachar Ghochar av Vivek Shanbhag (Appell förlag, 2018, översatt av Peter Samuelsson) handlar om en enkel familj, som raskt byter livsstil när de får stor tillgång på pengar och överflöd. Genom familjeporträttet träder en bild av nutida Indien fram. Romanen är ursprungligen skriven på Kannada, som talas av ca 44 miljoner, och blev kritikerfavorit efter att ha översatts till engelska.

Sympatisören av Viet Than Nguyen

(Tranan, 2018, översatt av Hans Berggren). Vietnamkriget och dess konsekvenser står i fokus i boken, som är mycket mer än en spion- krigs- flykting-eller kärleksroman. Författaren är född i Vietnam, men uppvuxen i USA.

Tre böcker för barn och unga:

Är du min bror? är en bilderbok av Hsu-Kung Liu (Natur & Kultur, 2018, översatt av Anna Gustafsson Chen) Den brandgula hästen söker sin försvunna bror, och har ett sönderrivet foto som ledtråd. Den fina berättelsen ingår också i
Vår skattkammare (Natur & Kultur, 2017) en antologi med ramsor, berättelser och bilder, som inkluderar berättelser från olika håll i världen. En utveckling sedan föregångarna Min skattkammare och Min nya skattkammare-serien.

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson (Natur & Kultur, 2018, översatt av Athena Farrokhzad) Författaren skildrar på fri vers sin uppväxt och utsattheten som svart flicka i USA på 70-talet. Woodson är årets ALMA-pristagare.

Mer läsning