FN-sändebudet Martin Griffiths arbetar för att få till samtal mellan de krigande parterna i Jemen.

FN-sändebudet Martin Griffiths arbetar för att få till samtal mellan de krigande parterna i Jemen.

Kan Sverige-samtalen bana väg för fred i Jemen?

Sverige är redo att stå värd för samtal mellan Jemens stridande parter. Båda sidor har uttryckt försiktig optimism. Men fortfarande är det långt till regelrätta fredsförhandlingar.

Publicerad:

Kriget i Jemen är nu inne på sitt fjärde år och beskrivs ofta som världens värsta humanitära kris. Tiotusentals människor har dött och miljontals har tvingats fly, hälften av landets befolkning riskerar svält, många av dem är barn. Läget blir allt mer akut. I Jemen bor det 28 miljoner människor, två tredjedelar är beroende av livsmedelsbistånd.

Jemens valuta har sjunkit kraftigt i värde sedan krigets utbrott, matpriserna har stigit med 30 procent på bara fyra månader och över en miljon statligt anställda har inte fått lön på två år.

– Vad Jemen behöver är fred, sa David Beasly, chef för FN:s livsmedelsprogram (WFP) som nyligen besökte Jemen och som förra veckan besökte säkerhetsrådet och beskrev utifrån sitt besök ett land i kris.

Fred i sikte?

Mot bakgrund av den humanitära situationen och ökade internationella ansträngningar för fred ser det nu ut som att de stridande parterna kan gå med på att mötas tillsammans med FN:s särskilda sändebud för Jemen, Martin Griffiths. Både den internationellt erkända regeringen, som har stöd från den saudiledda militäralliansen, och Huthirebellerna, med stöd från Iran, har visat ett visst intresse för att nå en politisk lösning.

Den jemenitiska regeringen välkomnar alla försök till fred, skriver den statliga nyhetsbyrån Saba. Huthirebellerna har sagt att de är öppna för eldupphör, om den andra sidan visar en vilja för fred.

Huthirebellerna stoppade på söndagen drönar- och missilanfall mot den saudiledda koalitionen, rapporterar Reuters. Detta efter att den saudiledda koalitionen först bromsade sin offensiv mot hamnstaden Hodeidah. På måndagskvällen återupptogs dock de saudiledda flygbombningarna mot Hodeidah, enligt Reuters.

Sverige värd för samtal

Sverige har fått frågan från FN om att stå värd för konsultationer mellan parterna, något som har bekräftats av utrikesminister Margot Wallström. Men när det kommer bli av är ännu inte klart.

– Som exempelvis utrikesministern sagt tidigare står vi redo att stå värd men i nuläget kan vi inte bekräfta mer än att vi är optimistiska och att vi tror att det kommer bli samtal, kommenterar utrikesdepartementet i ett mejl till OmVärlden.

Fredssamtal var egentligen planerat att hållas i september i Geneve men det misslyckades då Huthirebellerna menade att de inte var möjligt för dem att på ett säkert sätt ta sig in och ut ur Jemen. Båda sidorna har nu försäkrat att de kommer delta i de samtalen i Stockholm. Martin Griffiths har lovat, om nödvändigt, att Huthirebellerna ska få eskort för att kunna delta. Huruvida även andra involverade parter, såsom Saudiarabien och Iran, kommer delta är oklart.

Martin Griffiths informerade säkerhetsrådet senast förra veckan och lyfte den humanitära aspekten samt kommande konsultationer där han tackade Sveriges regering för erbjudandet att stå värd.

– Vi har inte längre råd att betrakta Jemen som ett bortglömt krig. Låt oss hoppas att det inte händer något som hindrar mötet i Sverige någon gång de kommande veckorna. Det är en möjlighet som Jemens befolkning väntat på länge, sa han i säkerhetsrådet.

Brett stöd för FN-sändebudet

På EU:s utrikesråd den 19 november diskuterade utrikesministrarna, däribland Margot Wallström, den kritiska situationen i Jemen och uttryckte stöd för FN-sändebudet.

Sverige har konsekvent uttalat stöd till FN-sändebudets ansträngningar för fred i Jemen, uppmärksammat de humanitära aspekterna av kriget i Jemen i säkerhetsrådet och stod medvärd för FN:s givarkonferens för Jemen tidigare i år. Sverige stöttar också, tillsammans med Nederländerna och Storbritannien, arbetet med att ta fram en resolution som skulle kunna öka möjligheten för vapenvila.

Enligt Martin Griffiths är inte fullständig vapenvila ett krav för att konsultationerna kan bli av.

– Men det är kriget som gör att freden skjuts upp. Om vi inte gör något nu snabbt så kommer vi förlora chansen, sa han i en intervju med Sky News och betonade den svåra uppgiften att fortsätta hålla civilbefolkningen vid liv om kriget fortsätter.

Louise Gårdemyr

Mer läsning