Blickar in i mobilerna på tunnelbanan i Peking. Kina är tillsammans med Nordkorea det land som övervakar sina medborgare mest på nätet.

Blickar in i mobilerna på tunnelbanan i Peking. Kina är tillsammans med Nordkorea det land som övervakar sina medborgare mest på nätet.

Kina och Nordkorea har värst censur på internet

Grunden för en fungerande demokrati är tillgång till ett internet som inte är censurerat. Men precis som demokratin krymper i världen så ökar även kontrollen av informationen över internet i många stater, visar en ny studie. 

Det engelska företaget Comparitech som arbetar med att hjälpa konsumenter med cybersäkerhet och integritet online, har sammanställt en listning för 175 länder i världen där de rankar länderna efter vilka internetrestriktioner som införts.

Företaget har jämfört hur användning av torrents, VPN och VoIP (IP-telefoni som Skype) har begränsats, eller varit helt nedstängda, om pornografiskt material inte tillåts, och förstås censuren inom press och sociala medier. 

Inte helt oväntat är de mest totalitära länderna som ligger i topp på Comparitechs censurlista. Kina och Nordkorea delar en föga beundransvärd förstaplats.

Användare i dessa länder kan inte använda västerländska sociala medier,  inte titta på porr eller använda torrents eller VPN. Och alla politiska medier som publiceras i landet är kraftigt censurerade och påverkade av regeringen.

Därefter på listan är Iran, Belarus, Qatar, Syrien, Thailand, Turkmenistan och Förenade Arabemiraten. 

Ökad censur i Thailand och Grekland

Thailand är även en av länderna som ökat sin censur sedan tidigare mätning, bland annat med förbud för porrsajter.

Något överraskande är även Grekland ett land som skärpt censuren på internet under 2021. Det beror på ökade åtgärder mot torrenting och restriktioner för politiska medier. Reportrar utan gränser konstaterar även sin rapport för 2021 att pressfriheten minskat i Grekland, landet är på plats 70 mot tidigare 65. 

I Europa är Sverige tillsammans med bland annat de skandinaviska länderna, brittiska öarna, Frankrike och Tyskland de enda länderna som i princip har ett helt fritt internet – den enda begränsningen är att vissa torrents blockeras. Men svenska torrenten Pirate Bay som åtalats och fällts har överlevt flera nedstängningar av myndigheter och är bevisligen fortfarande aktiv. 

Tillgång till internet minskar fattigdom

Även Sida har undersökt friheten på nätet och det var ämnet under Stockholm Internet Forum 2019.

– Det är en oroväckande utveckling eftersom tillgång till internet spelar en viktig roll för global utveckling och minskad fattigdom. Vi behöver gemensamt slå vakt om ett fritt, öppet och säkert internet", sa då Anna Karefelt ämnesföreträdare för yttrandefrihet och ICT-frågor på Sida.

Mer läsning