Alex Bialiatski, en av de fängslade i människorättsorganisationen Viasna.

Alex Bialiatski, en av de fängslade i människorättsorganisationen Viasna.

Krav på att människorättskämpar i Belarus släpps fria

Frige genast sju människorättsaktivister som sitter i belarusiska fängelser. Det kravet ställer 23 människorättsorganisationer ett år efter att medlemmarna i Viasna började fängslas. 

Publicerad:

Den 17 september 2020 arresterades Marfa Rabkova, volontärkoordinator på den belarusiska människorättsorganisationen Viasna. Hon och andra inom Viasna hade under en tid dokumenterat misshandel och tortyr av oppositionella till president Lukasjenko. Säkerhetstjänsten i Belarus anklagade henne bland annat för uppvigling mot nationen, mot religiösa grupper och även för vårdslöshet som lett till en persons död. Hon riskerar upp till 12 års fängelse om hon döms på alla punkter

Under månaderna som följde sattes ytterligare sex medlemmar i Viasna bakom galler och åtalades. Det är vice ordförande Ales Bialiatski, styrelsemedlemmen Valiantsin Stefanovich, advokaten Uladzimir Labkovich, byråchefen Leanid Sudalenka, volontärerna Tatsiana Lasitsa och Andrei Chapiuk.  De sitter alla fängslade, anklagade för uppvigling, medlemskap i kriminell organisation men också olika skattebrott. 

– Det pågår en häxjakt på civilsamhället i Belarus. Under det senaste året har över 200 organisationer på olika sätt angripits av myndigheterna och många av dem har stängts ned. Vjasna är landets främsta människorättsorganisation och de har på ett effektivt sätt dokumenterat myndigheternas våldsamma övergrepp mot demonstranter i Belarus, säger Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood.

De sju fängslade aktivisterna i Viasna.

Nu kräver 23 internationella och vitryska människorättsorganisationer, bland annat Human Rights Watch,  Reportrar utan gränser, Right Livelihood och Östatgruppen, att dessa fångar släpps. I kampanjen #FreeViasna  vill organisationerna sätta tryck på Belarus att omedelbart frige alla de fängslade Viasna-medlemmarna. Och samtidigt vill man lyfta fram situationen för hundratals andra, som har åtalats och fängslats enbart för att de utövade sina rättigheter till fredlig sammankomst och yttrandefrihet.

– Vi uppmanar demokratiälskare och folkvalda över hela världen att ge Viasna sitt stöd genom kampanjen, säger von Uexkull.

Den nu fängslade Ales Bialiatski fick tillsammans med organisationen Viasna, Right Livelihood-priset 2020 “för sin beslutsamma kamp för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus”.

Organisationen Viasna grundades 1996 och har aktivt övervakat och dokumenterat kränkningar av de mänskliga rättigheterna efter det omtvistade presidentvalet i augusti 2020. Viasna har mött trakasserier från de vitryska myndigheterna under hela sin existens. År 2003 avregistrerade myndigheterna organisationen och trots många försök att omregistrera har Viasna tvingats fortsätta sitt arbete utan officiell registrering. 

Mer läsning