263 miljoner människor, lika många som den sammanlagda befolkningen i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien, riskerar extrem fattigdom i år, enligt Oxfams rapport ”First Crisis, Then Catastrophe”.
Det beror i första hand på pandemin som lett till historiskt höga mat- och energipriser. Men knappt hade pandemin lagt sig så bröt kriget i Ukraina ut. Och hela tiden grasserar konflikter, fattigdom och svält nu i många andra länder i världen.
Enorma behov
Alla dessa kriser har nu skapat en akut katastrof av sällan skådat slag, hävdar Oxfam i sin rapport. Samtidigt kan det nu bli avräkningar på upp till tio miljarder på årets biståndsbudget för att finansiera kostnaderna för ett ökat flyktingmottagande från Ukraina.
– Rapporten släpptes dagarna innan regeringen fattade sitt beslut att göra de enormt höga avräkningarna från biståndet. Vi har precis konstaterat att behoven är enorma, och då svarar regeringen med den största avräkningen någonsin. Det är en obegriplig åtgärd, säger Hanna Nelson, policychef, Oxfam Sverige.
3,3 miljarder fattiga
Rapporten fokuserar på extrem fattigdom, en situation som innebär att den som är drabbad tvingas välja mellan att köpa medicin, mat eller ordna tak över huvudet. Enligt hjälporganisationen kan det bli 263 miljoner fler i år vilket innebär att sammanlagt 860 miljoner kan hamna under gränsen för vad som betraktas som extrem fattigdom, det vill säga att man lever på en inkomst under 1,9 dollar per dag, vilket motsvarar cirka 20 kronor.
Enligt Oxfams prognos kan antalet personer som hamnar under fattigdomsgränsen – 5,5 dollar per dag – bli kring 3,3 miljarder år 2023.