Lego slår ett slag för Afghanistans flyktingar

Lego slår ett slag för Afghanistans flyktingar

Lego ger rekordstöd till flyktingar i Afghanistan

FN:s flyktingorgan, UNHCR, har tagit emot 30 miljoner danska kronor från Lego Foundation och Legos ägare, KIRKBI. Stödet är den hittills största privata donationen till UNHCR:s satsning i Afghanistan 2021.

Publicerad:

Inför flyktingkrisen i Afghanistan äskade FN:s flyktingorgan, UNHCR, redan i somras om drygt 550 miljoner kronor för att täcka det ökade behovet av stöd till internflyktingar i Afghanistan. I juli i år räknade UNHCR till att en halv miljon afghaner tvingats på flykt inom landet sedan årsskiftet.

Totalt räknar FN med att fler än 3,5 miljoner afghaner befinner sig på flykt. FN:s flyktingprogram, WFP, larmade nyligen för ökade humanitära behov inför den annalkande vintern. Bland annat som ett svar på detta meddelade Lego Foundation och ägaren av Lego Group, danska KIRKBI, fredagen den 27 augusti att de skänker 30 miljoner danska kronor, motsvarande ungefär 41 miljoner svenska kronor, till UNHCR för organisationens arbete med flyktingar i och utanför Afghanistan.

– Det här stödet är en viktig del av Lego Foundations pågående satsning på att stötta barn som drabbas av kriser, säger John Goodwin, vd för LEGO Foundation i ett pressmeddelande.

Enligt UNHCR är gåvan från Lego den hittills största privata till organisationens arbete att stötta afghanska flyktingar 2021. Organisationen skriver i pressutskicket att nästan 60 procent av dem som tvingats på flykt i Afghanistan sedan maj i år är under 18 år.

Mer läsning

Gebre Selassie Araya, tigrean som bor i Malmö har inte längre någon kontakt med sin familj i Tigray.

“Det är inget annat än ett folkmord”

Förföljelse, godtyckliga gripanden och försvinnanden. Situationen för etniska tigreaner i Etiopiens huvudstad Addis Abeba blir allt svårare. ”Hatpropagandan mot tigreaner började efter att Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris. Han säger öppet att tigreaner är ett ogräs som måste utrotas, säger Gebre Selassie Araya som växte upp i Tigray men nu bor i Malmö.