Biståndsmyndigheten Sida har fått mindre utrymme i sin budget efter regeringens avräkningar.

Biståndsmyndigheten Sida har fått mindre utrymme i sin budget efter regeringens avräkningar.

Liberaler kritiserade avräkningarna

Två liberala politiker gick i veckan till angrepp mot regeringens biståndspolitik. De anklagade regeringen för att ge en ohederlig bild av det svenska biståndet samtidigt som stora avräkningar görs. 

På biståndsminister Matilda Ernkrans Instagram möts man som följare av en minister som som stolt lyfter de framgångar som det svenska biståndet bidrar till globalt. Hon ses bland annat i samtal med den portugisiska presidenten på FN:s Havskonferens och på möte med kvinnor som får stöd från FN:s livsmedelsprogram World Food Programme.

Om detta skriver Liberalernas utrikespolitiska talesperson Joar Forsell och Romina Pourmokhtari, förbunds­ordförande för Liberala ungdoms­förbundet och riksdags­kandidat för Liberalerna, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

De anklagar regeringen för att ge en missvisande bild av det svenska biståndet eftersom regeringen samtidigt har gjort avräkningar på biståndsbudgeten.  

Regeringen har minskat avräkningarna så att numera används 7,9 miljarder kronor – i stället för 9,3 miljarder – till att finansiera ett ökat flyktingmottagande. Men enligt artikelförfattarna borde återföringen till biståndet vara över fyra gånger större. 

De två liberalerna skriver i debattartikeln att OECD:s DAC-regelverk, som reglerar vad som får räknas som bistånd, måste reformeras för att detta inte ska kunna upprepas. 

OmVärlden har varit i kontakt med biståndsminister Matilda Ernkrans som avböjt från att kommentera. 

Mer läsning