Efter att ha fått 85 procent av rösterna i valet i Tanzania står president John Magufuli nu inför sin andra mandatperiod som president.

Efter att ha fått 85 procent av rösterna i valet i Tanzania står president John Magufuli nu inför sin andra mandatperiod som president.

Magufuli behåller makten i Tanzania

Tanzanias president John Magufuli har officiellt vunnit en andra mandatperiod i landet efter att ha erhållit 85 procent av rösterna. Hans huvudsakliga motståndare Tundu Lissu påpekar allvarliga brister i valprocessen.

Publicerad:

Landets medborgare har accepterat resultatet där John Magufuli nu står inför sin andra mandatperiod som president. Som OmVärlden tidigare har rapporterat föregicks valet av kraftiga inskränkningar på demokratin i landet, där oppositionen tystats och oberoende media stängts ned.

Presidentens främste utmanare, Tundu Lissu, från partiet Chadema som fick 13 procent av rösterna i valet, menar att valet varit fullt av bedrägerier. Han har uppmanat det internationella samfundet att inte acceptera resultaten.

Enligt Tundu Lissu har valet inte varit demokratiskt och medborgarna har därför saknat bestämmanderätt. Han pekar bland annat på inskränkningarna på media, brister i valprocessen och på hur information nedtystats under valperioden. Samtidigt vittnar han också om att politiker från oppositionen gripits, vilket har skapat rädsla bland regimens motståndare.

Liisa Laakso är expert på världspolitik och internationellt utvecklingssamarbete på Nordiska Afrikainstitutet, och forskar bland annat på demokratiutveckling i Afrika. Hon ser vissa likheter med hur utvecklingen tidigare sett ut i Zimbabwe där inskränkningar av pressfriheten och på civilsamhället ökat i takt med att oppositionen vuxit sig starkare.

– Den demokratiska tillbakagången i Tanzania kan till viss del bero på att oppositionen har vuxit sig starkare. Paradoxalt nog är det också ett tecken på en demokratisering och en ökad politisk moralism. Oppositionen i Tanzania har vuxit sig betydligt starkare sedan valet 2015 och presidentens regerande parti har varit rädda att mista makten, säger Liisa Laakso.

Valet ser hon som en stor besvikelse med tanke på att Tanzania visat tecken på att tidigare gå mot en större demokratisering.

– Valen i Tanzania har gått mot att bli mer fria än genomsnittet i de afrikanska länderna. Nu, efter valet i år, ser vi istället stor ”backlash”.

Eftersom Tanzanias ekonomi är starkt beroende av bistånd från andra länder, har gviarländerna och även Världsbanken möjlighet att påverka landets utveckling och sätta press på presidenten, enligt Liisa Laakso.

– Om de länder som stöttar Tanzanias utveckling kan sätta press på landet tror jag att regeringen och presidenten kommer att lyssna, och att de medborgerliga rättigheterna och pressfriheten kan förbättras till följd av det. Tanzania är beroende av internationell finansiering, exempelvis genom Världsbanken, och av bistånd. De som donerar har makt och inflytande att påverka.

Susanna Sköld

Mer läsning