Ska svensk militär i Mali verka tillsammans med ryska legosoldater?

Ska svensk militär i Mali verka tillsammans med ryska legosoldater?

Malis samarbete med ryska legosoldater väcker diskussioner

Det finns uppgifter om att Mali har börjat samarbete med ryska säkerhetsföretaget Wagnergrupp. Flera svenska oppositionspolitiker är kritiska och hävdar att regeringen bör vidta åtgärder i denna fråga och markera mot militärregimen i Mali.

Publicerad:

Kan Sverige ha trupper på plats i Mali samtidigt som ryska legosoldater verkar i landet? Den frågan ställdes på sin spets när det framkom att Mali har inlett samtal med den ryska Wagnergruppen, ett säkerhetsföretag med nära kontakt till ryske presidenten Putin och inriktat på  olika militära tjänster utanför Rysslands gränser. Den amerikanska regeringen har beskrivit Wagnergruppen som en sorts proxyarmé för det ryska försvarsministeriet.

FN anser att det finns bevis för att ryska legosoldater (oklart om de kom från Wagnergruppen) varit inblandade i misshandel, plundring och urskillningslöst dödande i Centralafrikanska republiken. Enligt Reuters innebär ett avtal med Mali att det ryska bolaget få cirka 11 miljoner dollar i månaden för sina tjänster. 

Varnar för samarbete

Tyskland och Frankrike har varnat för att samarbetet med det ryska bolaget kan äventyra de insatser som dessa länder gör i Mali. Den tyska försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer sade på Twitter att ett avtal med det ryska bolaget "skulle motsäga allt som Tyskland, Frankrike, EU och FN har gjort i Mali under åtta års tid". Det finns cirka 1000 tyska och 3000 franska soldater stationerade i Mali. 

Sverige har för tillfället cirka 350 soldater i olika insatser i Mali och frågan är hur den svenska regeringen kommer att agera. Oppositionspartierna C, M och SD vill att regeringen markerar mot militärregimen i Mali i denna fråga. Till Dagens Eko sade Hans Wallmark, vice ordförande i utrikesutskottet (M).

– Man ska kalla en spade för en spade. Wagnergroup är legoknektar i ryska intressen händer. Det är svårt att se hur västliga trupper ska kunna utbilda sida vid sida med Wagnergroup. 

Björn Söder SD har även ställt en fråga till försvarsminister Peter Hultqvist i detta ärende.

Vi har sökt Försvarsminister Peter Hultqvist för en kommentar och han skriver i ett uttalande till OmVärlden:

– Medieuppgifterna om att Malis ledning överväger samarbete med den så kallade Wagnergruppen är oroande och måste tas på stort allvar. Det är dock för tidigt att säga hur konkreta planerna för ett samarbete mellan Malis högsta ledning och den så kallade Wagnergruppen är, och vilka konsekvenser det skulle kunna få för Sveriges deltagande i de internationella insatserna i Mali. 

Tidigare har Sverige flera gånger frusit en del av biståndet till Mali på grund av en militärkupp den 18 augusti 2020. Stödet återupptogs igen i november förra året efter att en civil övergångsregering installerade, men efter ytterligare kupp bromsades delar av stödet till landet igen.

Mer läsning

Militärkuppen i Sudan uppmärksammades över hela världen. Utanför 10 downing street i London krävde demonstranter att den brittiska regeringen skulle stödja demokratiaktivisterna.

Ovisst med biståndet till Sudan

Sudan återgår till ett militärt styre efter att premiärminister Abdalla Hamdok avgått. Protesterna för att införa ett civilt styre fortsätter i landet som hamnat i en djup humanitär kris. FN:s sammankallar nu till möte mellan olika aktörer i Sudan.