Som ett led i att försöka kontrollera informationsflödet i samband med valet i Uganda stängde president Yoweri Museveni av internet i landet. OmVärlden har nu lyckats få ett vittnesmål från huvudstaden Kampala.

Som ett led i att försöka kontrollera informationsflödet i samband med valet i Uganda stängde president Yoweri Museveni av internet i landet. OmVärlden har nu lyckats få ett vittnesmål från huvudstaden Kampala.

”Många är övertygade om att Museveni kan ge dem lugn”

Efter ett ifrågasatt val sitter åldermannen Yoweri Museveni kvar vid makten i Uganda. Oppositionens Bobi Wine kommer inte att ge sig, vilket kan kosta fler människoliv, säger Rebeccah Tumusiime i huvudstaden Kampala.

Publicerad:

– Just nu är det lugnt, människor är tillbaka på sina jobb, säger Rebeccah Tumusiime, som är 23 år och bor i Ugandas huvudstad Kampala.

Efter att regeringen stängde ner hela internet i samband med valet är det fortfarande svårt att ringa upp varandra. Intervjun sker med hjälp av skrivna meddelanden i telefonen.

Det har gått drygt en vecka sedan valet i Uganda. Sittande president Yoweri Museveni, som genom en rad lagändringar haft makten i mer än 30 år, ställdes mot den 38-årige musikern Robert Kyagulanyi, eller Bobi Wine. Den senare en underdog, omåttligt populär bland landets unga.

Valupptakten blev en våldsam och blodig historia, där som mest 16 människor dog under ett och samma polisingripande. Yoweri Museveni utropades till valets segrare och Bobi Wine, som greps i samband med valet, uppges fortfarande sitta i husarrest. USA:s ambassadör har stoppats från att besöka honom och på måndag, den 25 januari, ska han få besök av domare från en domstol, enligt CNN.

Inspirerad av Bobi Wine

Rebeccah Tumusiime är besviken. Främst på att situationen i hennes hemland inte blir bättre, med arbetslöshet och fattigdom. Hon vill kunna gå tillbaka till sina universitetsstudier, i stället för att som nu behöva ta småjobb här och där utan tillräckligt med pengar för att utbilda sig.

– Många ugandier vill ha lugn och det är därför de röstade för att Museveni ska sitta kvar. De är övertygade om att han är den som kan ge dem det, säger hon.

Själv tror hon inte att varken Bobi Wine eller Yoweri Museveni är rätt personer att leda Uganda framåt.

– Personligen blir jag inspirerad av Bobi Wine, hans personlighet och hur han har lyckats komma dit han är i dag. Men jag vill inte se honom som president, säger hon.

– Visst, han växte upp i slummen, men sedan han fick mer makt så har människorna i slummen ändå fortsatt att lida. Jag ser det, för jag tränar tjejlag i nätboll där.

Yoweri Museveni, å andra sidan, anklagas för att ha tagit Uganda i en riktning där journalister, aktivister och opposition fruktar för sina liv.

”Tjäna folket”

Mitt under intervjun bryts internetuppkopplingen. Rebeccah Tumusiime försvinner. Ännu är mycket osäkert i Uganda. Oppositionen har sagt att de inte ämnar acceptera valresultatet. På sin sida har de en stor del av den unga befolkningen.

Bobi Wine fick 35 procent av rösterna i valet och hans nybildade parti, National Unity Platform (NUP), vann majoriteten av parlamentsplatserna för de centrala delarna av Uganda, där Kampala ligger. Det gör partiet till det största oppositionspartiet i parlamentet.

Yoweri Museveni fick strax under 60 procent av rösterna, enligt valkommissionen. Hans stöd har successivt minskat i de tre senaste valet. 2011 hade han stöd av 68 procent av de röstande.

Valesultatet, hur valet genomfördes och dess våldsamma förspel har ifrågasatts, också av Sverige. Till exempel släpptes inte EU:s valobservatörer in.

– Uganda behöver en ledare som har erfarenhet och som kan ena alla ugandier, oavsett folkgrupp och religion. Någon som vill tjäna folket, säger Rebeccah Tumusiime när hon dyker upp i chattfönstret igen.

Så mycket behöver fixas, skriver hon och lägger till en lång rad stressade emojis med hårt ihopknipna tänder.

– Det är fel på vårt utbildningssystem och det är därför vi har så hög ungdomsarbetslöshet. Vi utbildar unga i akademisk kunskap, utan att de har några jobb att gå till sedan, säger hon.

I stället för att försöka stoltsera med en massa examen borde fler utbilda sig i yrkeskunskap, som byggnation. De får jobb, säger hon. Dessutom borde regeringen underlätta för unga att ta banklån, så att de kan starta företag och bli de arbetsgivare som så desperat saknas.

Korruptionen en förbannelse

Men det största problemet är korruptionen. Man kan tro att någon kastat en förbannelse över vårt land, säger Rebeccah Tumusiime.

Det är inte svårt att förstå vad hon menar. I Transparency Internationals rankning hamnar Uganda på plats 137 av 180 bland världens länder. Nästan 70 procent av befolkningen upplever att korruptionen har ökat de senaste tolv månaderna. Rebeccah Tumusiime är en av dem.

– Staten måste åtminstone se till så att alla som förskingrat pengar betalar tillbaka. Herregud. Vet du, presidenten lovade att utbildning och sjukvård skulle bli gratis men gissa vad? Situationen har blivit ännu värre. Sjukvårdspersonal stjäl medicin från sjukhusen, säger hon.

Vad kommer nu att hända under ännu en mandatperiod med Museveni?

– Han borde fokusera på att lära upp unga ledare. De unga är framtiden. Det är verkligen oturligt att vårt land inte har hittat någon perfekt efterträdare till Museveni. Och jag tror att det kommer att komma mer våld och protester, eftersom Bobi Wine fortfarande sitter i husarrest. Många kommer att få sätta livet till.

Moa Kärnstrand

Mer läsning