"Vårt hus har också sådana här hål" säger Abrar och pekar på kulhålen i skolans dörr.

"Vårt hus har också sådana här hål" säger Abrar och pekar på kulhålen i skolans dörr.

Mardrömsåret för barn i krig – här attackerades barn under 2017

Våld mot barn i konfliktområden nådde ”chockerande” nivåer under 2017, rapporterar FN:s barnfond Unicef. I konflikter runt om i världen har barn utgjort måltavlor, använts som mänskliga sköldar, mördats, kidnappats och tvångsrekryterats till väpnade grupper.

Publicerad:

Barn i konfliktzoner utsätts för allt brutalare våld och har i ökande omfattning blivit direkta måltavlor i konflikter. Under förra året nådde våldet mot barn ”chockerande” nivåer, enligt FN:s barnfond Unicef.

Stridande parter i bland annat Irak, Syrien, Jemen, Nigeria, Sydsudan, Burma och Kongo-Kinshasa uppvisar en alltmer nonchalant inställning till internationella lagar som utformats för att skydda krigets mest utsatta.

– Barn attackeras och utsätts för brutalt våld i sina hem, i skolor och på lekplatser. Men samtidigt som dessa attacker fortsätter år efter år, får vi inte bli förlamade. Sådan brutalitet får inte bli det nya normala, säger Manuel Fontaine, chef för Unicefs nödhjälpsprogram i ett pressmeddelande.

Samtidigt som barn mördas och används som mänskliga sköldar blir de även utsatta för sexuellt våld, tvångsäktenskap, kidnappningar och tvångsrekrytering till väpnade grupper. Ytterligare miljontals barn drabbas indirekt genom undernäring och sjukdomar när grundläggande behov inte kan tillfredsställas.

”Unicef uppmanar alla parter i konflikter att hålla sig till sina skyldigheter enligt internationell lag att omedelbart upphöra med brott mot barn och angrepp på civil infrastruktur, som skolor och sjukhus", skriver FN-barnfonden i sitt pressmeddelande.

  • I Afghanistan blev nästan 700 barn dödade i stridigheter under de första nio månaderna av 2017.

  • Allt mer intensiva strider i Centralafrikanska republiken ledde det till en dramatisk ökning av våld mot barn. Under 2017 blev barn mördade, våldtagna, kidnappade och rekryterade av väpnade grupper.

  • Våldet i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa har i stor omfattning riktats direkt mot civilbefolkningen. Runt 850 000 barn har under året drivits från sina hem. Över 200 hälsocenter och 400 skolor har blivit attackerade. 350 000 barn lider av allvarlig akut undernäring.

  • I nordöstra Nigeria har terrorgruppen Boko Haram under 2017 tvingat minst 135 barn att begå självmordsbombningar. Det är fem gånger fler än under 2016.

  • I Irak och Syrien har barn i ökande omfattning använts som mänskliga sköldar, blivit instängda under belägringar, skjutits av krypskyttar och utsatts för intensivt bombardemang.

  • I Burma har hundratusentals barn tillhörande den etniska gruppen Rohingya drivits från sina hem av militär i området Rakhine. Dessutom lever barn under svåra omständigheter i områdena Kachin, Shan och Kayin på grund av inbördeskrig mellan Burmas militär och olika etniska grupper.

  • Konflikt och kollapsad ekonomi ledde under 2017 till utbrott av svält i delar av Sydsudan. Mer än 19 000 barn blev rekryterade till väpnade grupper och över 2 300 barn har dödats sedan striderna inleddes i december 2013.

  • I Somalia blev minst 1 740 barn tvångsrekryterade till stridande grupper under de första tio månaderna av 2017.

  • Efter tusen dagars strider i Jemen är mer än 11 miljoner barn i behov av humanitär hjälp, varav 1,8 miljoner lider av akut undernäring. För 385 000 barn är läget så allvarligt att de riskerar att dö om de inte får akut vård. Sedan striderna inleddes har över 5 000 barn dödats eller skadats enligt säkerställda källor. Det verkliga antalet befaras vara mycket högre.

  • I östra Ukraina lever 220 000 barn under konstant risk att skadas och dödas av minor och andra sprängmedel. Det 500 kilometer långa gränsområdet där striderna är som mest intensiva har blivit en av de mest minerade platserna i världen.

Mikael Färnbo

Mer läsning

Gebre Selassie Araya, tigrean som bor i Malmö har inte längre någon kontakt med sin familj i Tigray.

“Det är inget annat än ett folkmord”

Förföljelse, godtyckliga gripanden och försvinnanden. Situationen för etniska tigreaner i Etiopiens huvudstad Addis Abeba blir allt svårare. ”Hatpropagandan mot tigreaner började efter att Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris. Han säger öppet att tigreaner är ett ogräs som måste utrotas, säger Gebre Selassie Araya som växte upp i Tigray men nu bor i Malmö.