Matilda Ernkrans, ny biståndsminister

Matilda Ernkrans, ny biståndsminister

Ny biståndsminister betonade enprocentsmålet

"Vi står upp för enprocentsmålet och den internationella solidariteten", sade nya biståndsministern Matilda Ernkrans i sin första programförklaring.

Publicerad:

Matilda Ernkrans, 48 år, tidigare minister för högre utbildning och forskning är den som nu får ta över biståndsfrågorna efter att Per Olsson Fridh, MP, lämnat stolen. Det som ett resultat av att MP inte ville godta den ny budgeten. 

Matilda Ernkrans från Hallsberg är partidistriktsordförande för Socialdemokraterna i Örebro län och drogs in i rikspolitiken 2002 då hon blev riksdagsledamot. Till stor det har hon sysslat med miljö- och jordbruksfrågor och den senaste tiden utbildning, först som ordförande för utbildningsutskottet 2018-2019 och därefter   minister för högre utbildning och forskning sedan 2019.

På pressträffen där ministrarna presenterades lyfte Matilda Ernkrans att M och SD vill göra miljardnedskärningar

– Vårt besked är att vi står en upp för enprocentsmålet och den internationella solidariteten, sade Ernkrans.

Till OmVärlden säger hon att hon blev glad av att bli tillfrågad

– Jag har burit med ett långt internationellt engagemang bland annat från föreningen Rallarosen, S-kvinnor i Hallsberg där vi arbetade för kvinnor i Burma.

Hon anser det är viktigt att ha fortsatt klimatfokus på biståndet och står bakom att klimatbiståndet ska fördubblas fram till 2025.

Matilda Ernkrans vill idag inte mer kommentera eventuella förändringar som kommer att ske i utvecklingspolitiken.

– Nu ska jag i eftermiddag träffa mina medarbetare som jag ska jobba med. Jag behöver lyssna och lära, säger hon.

Global vaccintillgång

I Magdalena Andersson regeringsförklaring tog hon i slutet av talet upp utvecklingsfrågor.  

Där fanns inga direkta överraskningar - riktlinjerna är de som redan har funnits även i S+MP regeringen de senaste åren. 

Hon nämnde att en global vaccintillgång måste säkras. Att våra globala frågor hanteras bäst med multilateralt samarbete. Biståndet ska inriktas på att förebygga klimatförändringar, forsatt demokratifokus och även arbetete med att stärka flickor och kvinnors rättigheter

– Nu är 70 miljoner människor i extrem fattigdom på grund av pandemin, det svenska biståndet ska motsvara en procent av BNP, sade Magdalena Andersson med största tydlighet och fick applåder av kammaren. 

Så kommenterar Diakonia och Forum Civ utnämningen:

"Driva på den feministiska utrikespolitiken"

– Det är viktigt att Matilda Ernkrans fortsätter att driva och trycka på biståndet som en del av den feministiska utrikespolitiken. Den feministiska inriktningen har funnits sedan 2014 i utrikespolitiken men i dagens regeringsförklaring syns den inte. Feminismen måste växa och fortsätta utvecklas i utrikespolitiken och inom biståndet. Bistånd är ju i högsta grad en feministisk fråga, säger Lena Ingelstam, generalsekreterare för Diakonia. 

"Ett oväntat val"

- Det var ett oväntat val eftersom Ernkrans inte har någon erfarenhet inom biståndet, vilket kan tolkas som en nedprioritering från Socialdemokraternas sida. Hennes erfarenhet av forskningsfrågor och klimat- och miljöfrågor är såklart till nytta även inom utvecklingssamarbetet. En av Ernkrans viktigaste uppgifter inför stundande valår blir att ta debatten om biståndet, som riskerar att bli ett slagträ i valrörelsen, säger Anna Stenvinkel, ForumCivs generalsekreterare.

Mer läsning