Roger Wikström.

Roger Wikström.

Midroc:s VD: Marken var statlig

Det svenska företaget Midroc Europe AB håller inte med om den bild som målas upp i filmen Dead Donkeys Fear No Hyenas. Företaget blev kontrakterade för att bygga upp en arbetsanläggning (camp) till risfarmen, säkerställa god standard och arbetsledning, och har samverkat med befolkningen.

Publicerad:

– Den mark som arrenderas ut till Saudi Star har varit statlig i många år och skulle utveckla till jordbruksmark. Vi känner inte till att det varit problem med lokalbefolkningen. Tvärtom har vi arbetat med integration. Det kan finnas historiska problem i Afrika, och de problem som du beskriver tror jag då är kopplat till något annat. Ägaren Mohammed Al-Amoudi bidrar enormt till utvecklingen i Etiopien. Saudi Star, och risfarmen, syftar till en lokal grundproduktion där överskott kan exporteras. Idag jobbar här cirka 1000 lokalanställda, säger Roger Wikström, VD Midroc Europe AB.

Midroc Europe AB arbetade på konsultbasis i Gambella 2010-2012. Företaget förnekar att det ska ha förekommit konflikter med ursprungsbefolkningen. I filmen visas hur ursprungsbefolkningen tvångsförflyttas – och hur konflikter följer i satsningens spår.

Har ni inte ett ansvar för att ta reda på att den mark ni brukar har förvärvats på ett etiskt och moraliskt sätt?

– Jo, det tycker jag absolut, men ansvaret bör begränsa sig till den etiopiska staten. De ägde marken. Vi vet att det är statlig mark som arrenderas ut för utveckling till jordbruksmark. När vi var på plats upplevde inga problem med lokalbefolkningen, säger Roger Wikström.

Men effekten – att folk flyr, är rädda?

– Vi har inte upplevt detta. Jag känner inte igen detta. Men det finns en historia i hela i Etiopien. Det kan vara något historiskt. Hela Afrika har problem som uppstår mellan jordbruk och nomader. Historisk finns det motsättningar, som kring gruvorna i Sverige. Vi har gått in och skapat positiva skillnader i det vi gjort, med hög kvalitet och god internationell standard. Saudi Star vill producera mat till folket i Etiopien och i förlängningen bidra till export. Vi har bidragit med kunskap om bostäder och arbetsledning, dragit in vatten och sjukvård. Det du beskriver är kopplat till något annat, säger Roger Wikström.

Vittnen i filmen säger att problemen i Gambella är kopplade till risfarmen?

– Det finns många människor i Etiopien som går i exil och folk har farit illa kopplat till landets historia. Det tar vi starkt avstånd ifrån. Men inom ramen för vårt konsultuppdrag vill vi göra en positiv skillnad, och vår ägare vill investera i Etiopiens utveckling, säger Roger Wikström.

Ylva Bergman

Mer läsning