Soldater på väg för att slå ner på protester i Taunggyi, i Myanmar, den 28 februari. Medier som rapporterar kritiskt mot agerandet stängs nu ner. 

Soldater på väg för att slå ner på protester i Taunggyi, i Myanmar, den 28 februari. Medier som rapporterar kritiskt mot agerandet stängs nu ner. 

Militärjuntan i Myanmar stoppar svenskfinansierad tv-kanal

Militären i Myanmar stoppar fem oberoende medier efter att de rapporterat kritiskt om militärkuppen och juntans svar på protesterna. En av medierna är tv-kanalen Democratic Voice of Burma, som får svenskt bistånd.

Publicerad:

Igår, måndag den 8 mars, drog militärjuntan i Myanmar in publiceringstillstånden för fem lokala medier – Mizzima, Democratic Voice of Burma (DVB), Khit Thit Media, Myanmar Now och 7Day News. Angreppet sker efter att de rapporterat kritiskt kring militärens maktövertagande och haft omfattande täckning av de demonstrationer som följt på det.

Väldigt oroande, men inte särskilt överraskande, säger David Holmertz, chef för Asienenheten på biståndsmyndigheten Sida, som under flera decennier gett direktstöd till DVB. Det är en tv-kanal som startade i exil under den förra militärjuntan.

– Man måste vara särskilt oroad över enskilda journalisters säkerhet nu, för de här medierna kommer att fortsätta rapportera, säger David Holmertz.

Han tror att de angripna medierna kommer att kunna fortsätta publicera, men på andra sätt än tidigare.

Sämre situation för medier

Under de senaste veckorna har närmare 30 journalister gripits i Myanmar och situationen för fri media har snabbt försämrats. Strax innan militären gick ut med sitt beslut att dra in tillstånden, gick soldater och militär in på redaktionen hos tidningen Myanmar Now.

Tidningen Myanmar Now är känd för att ha byggt upp den undersökande journalistiken i landet, när medielandskapet växte efter att landet öppnade upp 2011. Bland annat har de granskat militären. Militären ska denna gång ha beslagtagit datorer och servrar, enligt tidningen The Guardian.

David Holmertz på Sida säger att det nu behövs motståndskraft och medvetenhet hos de oberoende medierna i Myanmar. Han är stolt att svenskt bistånd varit med och byggt upp just det.

– En hel del av det stöd som det internationella samfundet gett till oberoende medier har handlat om just säkerhetsrutiner och det kommer väl till pass nu, säger han.

DVB:s chef Aye Chan Naing säger till nyhetsbyrån AP att han oroas över sin personals säkerhet

– Men under den pågående revolten har hela landet blivit medborgarjournalister så militären har inte en chans att stoppa informationsflödet.

17 miljoner i bistånd

Förutom direktstödet till tv-kanalen DVB stöttar Sverige medierna i Myanmar genom två andra projekt. Ett av dem är en fond som hjälper oberoende medier att klara sig finansiellt.

I Myanmar är konkurrensen skev, statlig media har ett stort försprång. Det andra projektet drivs delvis av medieinstitutet Fojo och handlar om att utveckla branschen bland annat genom en journalistskola i Yangon.

– Det är praktiskt svårt att bedriva verksamhet nu så som situationen blivit. Men vi fortsätter att jobba med utbildning av journalister, behovet är stort, säger Agneta Söderberg Jacobson, som leder Fojos projekt i Myanmar.

Hon är orolig för att förutsättningarna för att publicera sig kommer att bli utmanande för de medier som nu är förbjudna, även om både journalister och mediekonsumenter i Myanmar är vana att använda VPN-uppkopplingar för att gå runt regler och blockeringar.

– Medierna bryter ju mot regler när de publicerar sig, så dom tar stora risker, säger Agneta Söderberg Jacobson.

David Holmertz på Sida tror att man inte kan avskriva risken att DVB kan behöva gå i exil på nytt. Det gällande avtalet mellan DVB och Sida gick ut 2020 och nu pågår en diskussion hur fortsatt stöd ska se ut, säger Holmertz.

Sammanlagt uppgick Sverige mediestöd till Myanmar förra året till drygt 17 miljoner kronor.

Moa Kärnstrand

Mer läsning