Människorättsaktivisten Berta Cáceres mördades i sitt hem i Honduras natten mellan den 2 och 3 mars.

Människorättsaktivisten Berta Cáceres mördades i sitt hem i Honduras natten mellan den 2 och 3 mars.

Miljöaktivist mördad – kritiserade finskstött projekt

Den kände honduranska människorättsförsvararen Berta Cáceres har mördats. Hon hade ett nära samarbete med organisationen We Effect och hade före mordet uttalat stark kritik mot ett projekt som delfinansieras av den finska utvecklingsfonden Finnfund.

Publicerad:

Natten mellan den 2 och 3 mars dödades människorättsförsvararen Berta Cáceres i sitt hem i det lilla samhället La Esperanza i Honduras. Hon hade länge levt under dödshot på grund av sitt arbete för småbönders och ursprungsfolks rättigheter, i konflikt med starka ekonomiska intressen. OmVärlden har tidigare skrivit om konflikter i området och politiska mord mot miljöaktivister i Honduras.

– Berta har blivit en symbol för kampen för ursprungsfolkens rättigheter i Honduras och det här är ett mycket hårt slag mot både bonderörelsen och mot Honduras övriga folkrörelser, säger Ever Guillen som är chef för We Effects kontor i Honduras och som så sent som i måndags träffade Berta Cáceres.

Förgrundsfigur i kamp mot dammbygge

Organisationen som hon ledde, COPINH, är en av We Effects samarbetsorganisationer och har under många år arbetat för folkgruppen lencas rätt till mark och naturresurser. Berta Cáceres var bland annat en av förgrundsfigurerna i kampen mot det kontroversiella och mycket omfattande dammprojektet Agua Zarca. Dammbygget stoppades 2013 efter att protesterna fått den kinesiska dammbyggaren Sinohydro att dra sig ur men projektet har sedan dess fått finansiering från bland annat Finland och Nederländerna, som hävdar att projektet denna gång är bättre förankrat.

När Berta Cáceres tidigare i veckan besökte We Effect var det för att söka stöd för en resa till Nederländerna och Finland för att protestera mot stödet till Agua Zarca.

– Hon ville träffa regeringsrepresentanter och framföra kritik mot Finnfund och Netherlands Development Finance Company, eftersom de delvis finansieras med offentliga medel, säger Ever Guillen, som precis har kommit ut från ett krismöte med flera av We Effects samarbetsorganisationer.

Koppling till dammprojektet?

Tapio Wallenius är chef för kommunikation och effektivitetsfrågor på Finnfund, det finska statliga bolag som investerar i näringslivsprojekt i utvecklingsländer (Swedfunds finska motsvarighet). Han bekräftar att Finnfund är en av finansiärerna av projektet och känner till att mordet ägt rum. Finnfunds social- och miljöexpert besökte projektet så sent som i januari 2016.

– Vi är chockade. Vi vet ännu inte om det finns någon koppling mellan mordet och projektet, jag har hört olika uppgifter om saken. Det är viktigt att få fram vem som begått mordet.

Men hur sannolikt är det att detta sker? I Honduras händer det mycket sällan att mord klaras upp. Kommer ni att göra en egen undersökning av det som hänt?

– Nej, för närvarande är det inte aktuellt med en egen utredning.

Vad betyder mordet för era investeringar?

– Det är svårt att säga, det har varit spänningar i området kring projektet och vi har arbetet aktivt för att förbättra den sociala situationen i anslutning till projektet, här har vi varit mycket framgångsrika. Bland annat flyttades projektet till andra sidan en flod för att undvika ytterligare konflikter.

Men om det visar sig att mordet har koppling till dammprojektet, kommer ni då att lämna projektet?

– Det är för tidigt att säga något om detta, svarar Tapio Wallenius.

Ett politiskt mord

Det dröjde inte länge efter att nyheten om mordet kommit ut, förrän hundratals människor hade samlats utanför åklagarmyndigheten i Honduras huvudstad Tegucigalpa. De krävde en grundlig utredning av mordet ­– som de är övertygade om är ett politiskt mord.

Berta Cáceres var ett känt namn i Honduras och en av de viktigaste ledarna för landets urfolksrörelse. De upprepade dödshoten fick för några år sedan den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter att uppmana den honduranska regeringen att vidta särskilda säkerhetsåtgärder för att skydda henne.

Enligt organisationen Global Witness så är Honduras det farligaste landet i världen för miljöaktivister. Här finns också ett stort antal pågående landkonflikter, bland annat i den västra delen av landet där lencafolket lever. Många av dem lever i extrem fattigdom och försörjer sig som småbönder. Ever Guillen på We Effect uppskattar att COPINH är engagerat i kampen mot sammanlagt 18 olika gruv-, damm och vindkraftsprojekt där man kräver att lencafolket ska bli inbjudna att delta i beslutsprocessen, i enlighet med ILO:s konvention om ursprungsfolk och stamfolk.

År 2015 tilldelades Berta Cáceres The Goldman Environmental Prize för sin mångåriga gärning som människorättsförsvarare. Året därpå mördades hon.

Anette Emanuelsson
David Isaksson

Mer läsning