Aung San Sui Kyi och hennes regeringsparti tycks vinna valet i Myanmar, på bekostnad av partier som representerar de etniska minoriteterna. 

Aung San Sui Kyi och hennes regeringsparti tycks vinna valet i Myanmar, på bekostnad av partier som representerar de etniska minoriteterna. 

Myanmars regering behåller makten trots folkmordsanklagelser

Nationella demokratiförbundet, med mottagaren av Nobels fredspris, Aung San Sui Kyi i spetsen väntas behålla makten efter valet i Myanmar. De etniska partierna går sämre, delvis på grund av att valet stoppats i konfliktområden.

Publicerad:

Det regerande partiet, Nationella demokratiförbundet (NLD), ser ut att säkra sin majoritet i parlamentet efter söndagens val i Myanmar. Valet anses ha gått lugnt till, enligt rapporterna.

Valkommissionen har ännu inte räknat klart rösterna, utan säger att det kan ta ytterligare en vecka. Enligt regeringspartiet självt är det trots detta klart att partiet säkrat en majoritet av parlamentets 642 platser. Uttalandet stöds av såväl lokala som internationella medier på plats.

Valet har setts som en temperaturmätare av förtroendet för regeringen och premiärminister, Aung San Sui Kyi, som de facto är NLD:s ledare. Partiet vann stort i valet 2015.

Som OmVärlden tidigare rapporterat har Aung San Sui Kyi sedan det förra valet kritiserats för att inte ha tagit ställning mot förföljelsen av den muslimska minoriteten rohingya och för att inte ha uppnått den förändring i Myanmar som NLD utlovat. Valresultatet tyder ändå på att förtroendet för henne är fortsatt stort.

Inte ett oväntat resultat

Resultatet var inte oväntat, enligt Paul Minoletti. Han jobbar som utredare för olika icke-vinstdrivande organisationer i Myanmar och har bott länge i landet.

– Aung San Sui Kyi är fortfarande väldigt populär bland de flesta i Myanmar, säger han till OmVärlden.

Paul Minoletti menar att NLD snarare har vunnit på den storm som uppstått kring behandlingen av rohingya.

– Aung San Sui Kyis beslut att personligen åka till den internationella domstolen i Haag var populärt hos de flesta, eftersom det sågs som att hon försvarade Myanmars heder gentemot den internationella kritiken, säger han.

Enligt Paul Minoletti är många villiga att tro på militärens och regeringens påstående att det som FN nu kallar folkmord bara var en operation mot terrorgrupper. Valet tycks inte heller ha påverkats av någon besvikelse över att NLD inte uppfyllt tidigare vallöften.

Om det resultat som nu rapporteras håller när alla röster är räknade skulle det innebära att NLD åter kan bilda regering, men med tre ministerposter vikta åt militären i enlighet med grundlagen.

Det militärtrogna oppositionspartiet Förenade solidaritets‑ och utvecklingspartiet (USDP) tappar stöd i årets val, till och med i de delar av landet där militären traditionellt har starkt stöd. USDP ser dock ut att behålla positionen som näst största parti.

De etniska partierna spåddes göra ett starkt val, men så ser det inte ut att ha blivit. Kritiker menar att valkommissionen ska ha ställt in valet i områden där NLD riskerat att förlora röster.

Anledningen till inställda val sägs vara säkerhetsskäl. Valkommissionen har klandrats för att sakna objektivitet och transparens.

– Att ställa in valet i vissa distrikt som haft väldigt lite aktiv konflikt under det gångna året, medan man låter valet hållas i andra, där det varit mer oroligt, framstår som partiskt, säger Paul Minoletti.

Det har sannolikt påverkat valresultatet, menar han.

– I valet 2015 var de mest framgångsrika etniska partierna från staterna Rakhine och Shan. I år har valet ställts in i flera av de områden där de partierna då var starka. Så jag tror att om valet inte ställts in på så många platser hade vi sett ett resultat med fler platser för de etniska partierna i parlamentet.

I den konflikthärjade Rakhinestaten, där förföljelsen av rohingya främst har skett och NLD-politiker kidnappats, vann Arakan National Party (ANP) över NLD. Enligt grundlagen är det fortfarande centralregeringen som tillsätter den högsta positionen i delstaterna, vilket gör att ANP ändå hamnar i opposition i delstaten.

Bland andra har EU gett Myanmar beröm för valet, men kritiken har inte heller låtit vänta på sig. USA:s utrikesminister Mike Pompeo ifrågasätter att stora grupper, framför allt rohingya, har hindrats från att rösta. Han ifrågasätter att valet ställts in på flera platser i landet.

Människorättsorganisationen Fortify Rights har kritiserat gripanden av aktivister och begränsningar av yttrandefriheten såväl kring valet som under valkampanjerna.

“Man kan inte säga att valet var demokratiskt. Burma har visserligen lämnat decennier av diktatur bakom sig men är en hybridregim med tydligt auktoritära inslag och inte en demokrati. Militärens politiska roll är alltjämt mycket stor. Valets trovärdighet undergrävs också av att oppositionella fängslas, miljontals människor inte får rösta och att valet ställdes in i många minoritetsområden”, skriver Kristina Jelmin, verksamhetschef på Svenska Burmakommittén, i en reaktion.

Moa Kärnstrand

Mer läsning