Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för World Health Organisation (WHO).

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för World Health Organisation (WHO).

Näringsliv och privatpersoner samlar in till WHO

WHO och andra organisationer som bekämpar spridningen av coronaviruset covid-19 får nu stöd av näringsliv och privatpersoner. Det rör sig om såväl pengar som utrustning.

Publicerad:

Länder över hela värden satsar enorma summor på att minska spridningen av coronaviruset covid-19. Inte minst för att dämpa de ekonomiska effekterna på världsekonomin. Nu kan också företag och privatpersoner stödja Världshälsoorganisationen WHO:s arbete.

Drivande är COVID-19 Solidarity Response Fund, som startades den 13 mars av UN Foundation, Swiss Philanthropy Foundation och WHO. Insamlade pengar i fonden ska bland annat hjälpa WHO att spåra och förstå spridningen av covid-19, och tillgängliggöra skyddsutrustning för sjukvårdspersonal. Den ska också säkerställa att patienter får tillgång till vård och påskynda utvecklingen av vaccin, tester och behandlingar.

Solidarity Response Fund är den första fonden som är öppen för såväl företag som ideella aktörer och privatpersoner.

– Vi är oerhört tacksamma att FN-stiftelsen och den schweiziska filantropifonden hjälper oss att inrätta denna fond. Vi är vid en kritisk punkt och vi behöver alla engagera oss i denna enorma ansträngning för att hålla världen säker, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör i ett pressmeddelande.

Det pågår även insamling på plattformar som Facebook och Instagram, så kallad crowdfunding. En insamling som påbörjades den 12 mars har som mål att samla in 10 miljoner US dollar till just COVID-19 Solidarity Reponse Fund. När målet uppnås kommer Facebook att matcha med ytterligare 10 miljoner US dollar.

Även Google har sagt att man matchar donationer till COVID-19 Solidarity Response Fund med upp till 5 miljoner US dollar.

"För varje dollar du donerar så kommer Google.org att donera två dollar, skriver Googles vd Sunda Pichai på Googles hemsida.

I Sverige går stiftelsen H&M Foundation in med 500 000 US dollar till COVID-19 Solidarity Response Fund.

– Den växande COVID-19-pandemin påverkar oss alla och WHO bedriver ett oerhört viktigt arbete med att leda och hantera den globala insatsen. Vi hoppas att fler vill vara med och bidra till deras nyupprättade fond och att vi därmed kan skapa än mer samarbete och samordning, säger Karl-Johan Persson, storägare i HM och styrelseledamot i H&M Foundation i ett pressmeddelande.

David Grossman

Mer läsning

Vaccinering mot covid-19 i USA.

Avsnitt 125: Vaccin till alla

Trots stora vetenskapliga framgångar med att få fram vaccin mot covid-19 råder en kraftig global snedfördelning mellan vilka som får vaccinet. Gäster i OmVärldens sommarpodd är Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa, och Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.