”Putinlagen” ledde till att Pen Nicaragua tvingades stänga

Den internationellt välkända nicaraguanska författaren och poeten Gioconda Belli besökte Stockholm i veckan. I åtta år var hon ordförande för PEN Nicaragua. I februari ifjol såg hon sig tvungen att stänga ned på grund av den så kallade Putinlagen.

– Nicaragua är inte en rättsstat längre. Det finns ingen yttrandefrihet, ingen fri press, inga fria och rättvisa val, säger Gioconda Belli, i intervju med Omvärlden. 

I torsdags förra veckan röstade parlamentet i Nicaragua enhälligt att förbjuda 25 organisationer som är kritiska till regeringen. Hösten 2020 tillkom lagen om utländska agenter (den så kallade Putin-lagen). Den innebär att organisationer som får pengar från utlandet måste registrera sig som ”utländska agenter”. I praktiken innebär det att de varje månad måste förse staten med detaljerade rapporter om sina utgifter. Och PEN Nicaragua upplöstes på grund av denna lag.

Ny cyberlag skapar problem

En cyberlag, som omfattar obligatorisk fängelsedom för den som publicerar ”falska nyheter” på nätet som kan skada staten, har också antagits. Sedan dess har samtliga enskilda organisationer som arbetat i Nicaragua med mänskliga rättigheter och yttrandefrihet tvingats stänga ner, och svenska biståndsorganisationer har lämnat landet. 

Förföljelse och fängslande av journalister, författare, kulturarbetare och oppositionspolitiker, studenter, universitetslärare, bondeledare och demokratiskt sinnade företagare är vardagsmat. 

– Nicaragua är utan tvekan en diktatur. Det finns ingen rättsstat, ingen yttrandefrihet, ingen fri press, inga fria och rättvisa val, säger Gioconda Belli.

Alla som ville kandidera i 2021 års presidentval fängslades och dömdes till fängelse mellan åtta och tretton år, utan bevis på brott, berättar Gioconda Belli utan att skräda orden.

Huvudaktörerna i Nicaraguas diktatur är presidenten Daniel Ortega och hans hustru, vice-presidenten Rosario Murillo. Paret har förvandlat landet till en polisstat, som av många liknas vid den diktatur under familjen Somoza som de sandinistiska revolutionärerna en gång störtade 1979. Stora protester genomfördes i landet våren 2018. Fler än 300 personer dödades och fler än 2 000 människor fängslades.

Kritik kan leda till fängelsestraff

Inför de allmänna valen förra året fängslades nio av oppositionens blivande presidentkandidater samt flera människorättsaktivister, jurister och journalister. Kritik mot regeringen bemöts i dag med långa fängelsestraff, ibland på mer än tio år. 

– Ortega och Murillo har samlat all makt i sina händer. De rensar oppositionen. Det är ett hänsynslöst, grymt och hämndlystet par, säger Gioconda Belli.

Och precis som i alla despotiska stater försämras situationen för press-och yttrandefriheten i Nicaragua för varje dag. Nicaragua innehar just nu plats 121 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. 

– Paret Ortega kontrollerar alla medier. De har köpt eller stängt privata kanaler. De har låtit fängsla eller tvingat medieägare och journalister att lämna landet. Nicaraguanska medier fungerar tack vare internet, allt har blivit digitalt. Men det minskar antalet människor som får tillgång till de oberoende medierna. Situationen för medierna har aldrig vari så dålig i Nicaraguas historia. Man har beslagtagit byggnader, utrustning. La Pensa, den äldsta och den enda dagstidningen med nationell spridning, har stormats av polisen, säger Gioconda Belli.

I måndags arrangerade Svenska Författarförbundet och Svenska PEN, i samordning med andra organisationer, ett möte om situationen i Nicaragua på Författarnas Hus. 

Under kvällen läste Gioconda Belli några av sina dikter och deltog i ett panelsamtal om situationen för författare och journalister i Nicaragua, och vad omvärlden kan göra för att stötta motståndet och de politiska fångarna.

Vad kan omvärlden då göra för att stödja yttrandefriheten i Nicaragua?

– Man bör informera sig om de allvarliga och oroande händelserna i Nicaragua. Information är verktyget som får människor att agera. I det här fallet, är det viktigt att människor som blivit så involverade i sandinisternas revolution, vet att Daniel Ortega och hans fru har svikit alla de förhoppningar så många strävat efter. Nicaragua behöver solidaritet och diplomatiska påtryckningar gentemot Ortega och Murillos regering så att paret befriar de politiska fångarna och respektera mänskliga rättigheter, säger Gioconda Belli.

Mer läsning