Flyktingar gräver efter vatten i ett upptorkat vattenhål i flyktinglägret Jamam i Sydsudan.

Flyktingar gräver efter vatten i ett upptorkat vattenhål i flyktinglägret Jamam i Sydsudan.

Nu dör människor av svält i Sydsudan

Hungersnöd råder nu i delar av Sydsudan enligt FN. Det är den första hungersnöden att tillkännages sedan 2012. Människor har redan börjat dö av svält.

Publicerad:

Över 100 000 människor riskerar att dö av svält medan ytterligare en miljon människor lider av akut brist på mat i Sydsudan. Det uppger FN. Det är den första hungersnöden att tillkännages sedan 2012.

– Vi kan fortfarande rädda många liv. Den svåra undernäringen och den hotande hungersnöden har i stor utsträckning orsakats av människan. Vår gemensamma mänsklighet kräver ett snabbare ingripande. Vi får inte upprepa katastrofen 2011 med hungersnöden på Afrikas horn, säger Unicefs chef Anthony Lake.

– Humanitära organisationer har med all sin kraft försökt att förhindra denna katastrof. Men vi har också varnat för att det finns en gräns för vad det humanitära biståndet kan uppnå i avsaknad av fred och säkerhet, säger Joyce Luma, vid FN:s livsmedelsprogram, WFP, i Sydsudan.

Svälten är människans verk

Befolkningen i Sydsudan har tvingats ta till alla medel för att överleva.

– I flera månader har jordbrukare fått förlita sig på de växter de kan hitta och fisk de kan fånga, säger Serge Tissot, representant för FN:s livsmedels- och jordbruksorgan, FAO, i Sydsudan.

Emma Jane Drew som arbetar för hjälporganisationen Oxfam i Sydsudan framhåller också att svälten är människans verk.

– Striderna måste upphöra så att vi kan få ut mat till de som snabbt behöver den och kunna ge stöd till dem vars liv slagits sönder.

Människor har redan börjat dö

Att det nu officiellt är hungersnöd i Sydsudan betyder att människor redan har börjat dö av svält, uppger FAO, Unicef och WFP i ett gemensamt uttalande.

Unity i Sydsudan vid gränsen till Sudan är det värst drabbade området. Hjälporganisationen Läkare utan gränser säger att strider i området har gjort det omöjligt att öppna ett sjukhus.

– Våldets höga nivå har fått allvarliga konsekvenser när det gäller möjligheter att tillgodose grundläggande behov som rent dricksvatten, mat, tak över huvudet och sjukvård. Människor har förlorat allt och kämpar varje dag för sin överlevnad, säger Nicolas Peissel, projektkoordinator vid Läkare utan gränser.

I flera konflikthärjade regioner råder liknande kristillstånd som i Sydsudan. Enligt FN:s barnfond Unicef är nästan 1,4 miljoner barn akut undernärda riskerar att dö av svält i år i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Utdragna konflikter är grundorsaken till matkriserna i alla fyra länder.

Katastrofbistånd från Sida

Sida beslutade på torsdagen att skicka 160 miljoner kronor i katastrofbistånd utöver de 374 miljoner de tidigare avsatt. Av Sida-pengarna går merparten till Somalia. Samtidigt väljer Norge att skicka betydligt mer resurser till Sydsudan än till Somalia.

Lyndal Rowlands/IPS

Mikael Färnbo

Mer läsning