Louise Lindfors är Afrikagruppernas nya generalsekreterare.

Louise Lindfors är Afrikagruppernas nya generalsekreterare.

Ny generalsekreterare på Afrikagrupperna

I maj utsågs Louise Lindfors till ny generalsekreterare på Afrikagrupperna. Den 4 september tillträdde hon sin nya tjänst.

Publicerad:

– Jag tycker det är positivt att Afrikagrupperna utsåg mig eftersom jag inte har den traditionella bakgrunden i branschen och för att jag kommer in med ett tydligt feministiskt perspektiv. Jag känner mig glad och entusiastisk i min nya roll och ser fram emot att bland annat fokusera på mobilisering och nå ut till en bredare målgrupp.

Louise Lindfors har tidigare arbetat som exempelvis redaktör och pr-ansvarig för bokförlaget Natur & kultur samt varit kommunikationsansvarig för Radioteatern. Hon är även ordförande för jämställdhetsorganisationen Fredrika Bremer Förbundet.

– Jag har arbetat mycket med kommunikation och samtidsanpassning på olika sätt, det kommer jag även kunna bidra med i mitt nya uppdrag på Afrikagrupperna.

Mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, kultur och utvecklingsarbete – fyra områden som Louise Lindfors har erfarenhet inom och som hon menar tillsammans utgör en positiv kombination.
– Människor som jobbar inom kultur är modiga och empatiska, egenskaper som jag tycker är viktiga. Vi har ett shrinking space att förhålla oss till globalt och där kan kultur vara en stark motkraft.

En av utmaningarna som Afrikagrupperna står inför är att vara så relevant som möjligt och tänka i nya banor vad gäller mobilisering.

– En organisation som funnits länge måste hela tiden ”reinvent itself”, just nu bubblar det i hela utvecklingsområdet samtidigt som engagemanget ser ut på ett annat sätt än för 20 år sedan. Afrikagrupperna bedriver utvecklingsarbete i delar av världen där det gör stor skillnad i människors liv. Vi bekämpar fattigdomens orsaker och jobbar långsiktigt, det är mitt mål att detta ska synas.

Louise Lindfors har tagit över efter Gabi Björsson som gått i pension efter 16 år på Afrikagrupperna.

Louise Gårdemyr

Mer läsning