Ett av Läkare Utan Gränsers akutteam under en vaccinationskampanj i Kongo-Kinshasa. 

Ett av Läkare Utan Gränsers akutteam under en vaccinationskampanj i Kongo-Kinshasa. 

Nytt escape room ger insikt i fältarbetets utmaningar

Att bekämpa en epidemi är ingen lätt uppgift. För Läkare utan gränsers akutteam i fält är det vardag. OmVärldens redaktion testar nytt escape room och blir fältarbetare i Kongo-Kinshasa.

Publicerad:

I en källarlokal i Stockholm kliver du in genom en dörr och befinner dig sedan i ett tält i Kongo-Kinshasa. Din uppgift är att stoppa ett mässlingutbrott genom att rädda ett vaccin. Vaccinet behövs för att förhindra att en epidemi bryter ut. Inte helt lätt i ett område där det inte finns bilvägar eller en vårdcentral runt hörnet. Och vaccinet måste hållas kallt annars förstörs det. Det är en kamp mot klockan.

Läkare utan gränser och företaget Fox in a Box har tillsammans skapat ett så kallat escape room som döpts till ”The Epidemic”. Med hjälp av ledtrådar får spelarna i rummet i uppdrag att genomföra en vaccinationskampanj i en avlägsen del av Kongo-Kinshasa, mitt i regnskogen runt byn Bolomba. Fokus ligger på upplevelsen, att man ska komma så nära känslan som läkare eller fältarbetare som möjligt, och på så vis få en större förståelse för arbetet i fält. Scenariot i rummet har inspirerats av de utmaningar som Läkare utan gränsers medarbetare ställs inför dagligen.

Det är första gången Fox in a Box har ett samarbete i stil med det här, berättar Oskar Carlsson som är den som introducerar oss till vår uppgift. Vi får inte klättra eller slita loss saker men annars är det fritt fram att undersöka rummet. Vi har en timme på oss.

– Prata med varandra och tänk logiskt, säger han innan vi blir ett tillfälligt akutteam i Kongo-Kinshasa.

Det ligger en känsla av allvar i luften när vi tar oss an uppdraget. Det här måste vi klara. Men först en stunds frustration och hopplöshet. Klockan tickar på. Det dröjer ett tag innan vi lyckas lösa första ledtråden, med lite hjälp dessutom.

Barnadödligheten i Kongo-Kinshasa är extremt hög. Nästan vart tionde barn dör innan det har fyllt fem år. Många barn dör dessutom i sjukdomar som egentligen går att förhindra.

– En anledning är att de inte blir vaccinerade mot de vanligaste och farligaste sjukdomarna, som till exempel mässling, säger Frida Lagerholm på Läkare utan gränser.

Ett av de största problemen vid vacctionationskampanjer är att hålla vaccinet vid rätt temperatur, något vi också blir informerade om – kylkedjan får inte brytas.

Just akutinsatser, som inspirerat uppdraget vi får testa på, är en av Läkare utan gränsers huvuduppgifter i Kongo-Kinshasa. Fyra team finns på plats och kan snabbt rycka ut. Under 2017 gjordes 62 akutinsatser.

Frustrationen som vi kände i början av vårt uppdrag la sig efter ett tag och vi blir allt mer lösningsfokuserade. Med hjälp av samarbete, logik, schyssta spelledare och kanske lite tur lyckas vi rädda vaccinet – med sju minuters marginal. Vi känner efteråt stor ödmjukhet och respekt för de som inte bara kämpar mot stolthet och en digital klocka på väggen i en källare i Stockholm, utan faktiskt på riktigt mot att människor ska dö.

Tova Jertfelt och Louise Gårdemyr

Mer läsning