OmVärlden listar globala poddar - lyssna på samtal från och om bland annat Irak, Zimbabwe och Indien.

OmVärlden listar globala poddar - lyssna på samtal från och om bland annat Irak, Zimbabwe och Indien.

OmVärlden tipsar: Globala poddar

Letar du efter nya perspektiv på världen eller mer örongodis till semesterresor eller jobbpendling? Vi listar sju poddar som tar världen till dig.

Publicerad:

1. In the field India

En podd i reportage-format om och i Indien om utveckling. Den leds av två forskare, Radhika Viswanatha och Samyuktha Varma, med särskilt intresse för utvecklingsfrågor. De funderar över vad som driver utvecklingsagendan i Indien, hur sektorns kultur ser ut och pratar om idéer, problem och lösningar tillsammans med människor som arbetar i branschen.

2. Not Your African Cliché

Nej, Afrika är inte ett land – utan en kontinent! Med denna utgångspunkt, alltså avsmak för ignoranta kommentarer om Afrika, pratar fyra nigerianska kvinnor om allt mellan himmel och jord tillsammans med olika gäster från kontinenten. Identitet, feminism, nigeriansk humor, historia och Black Panther är några av de många samtalsämnena.

3. Point of no return

Den svenska journalisten Urban Hamid har länge bevakat Mellanöstern och går sedan i mars i år även att lyssna på i podden ”Point of no return”. Med avstamp i Irakkrigets början 2003 får vi hänga med, i både dåtid och nutid, till Irak. Hamid pratar exempelvis med tidigare toppdiplomaten Hans Blix och Mellanösternexperten Bitte Hammargren och som lyssnare får man följa med på en vandring i Gamla Mosul.

4. The Spread

I podcasten The Spread vill duon Nini Wacera och Kaz Lucas skapa ett mer öppet samtalsklimat kring sex i Kenya. Alla kvinnor i deras närhet hade blivit utsatta för sexuella trakasserier men det var inget man pratade om – då föddes idén till podden – för att få slut på tystnaden och skammen. De pratar om onani, livmoderframfall, porr, om hur man får orgasm, abortfrågan med mera.

Läs reportaget från Kenya: Sexsnack bryter skammen

5. Latin America in Focus

En podcast som specialiserar sig på politiska, ekonomiska och kulturella trender i Latinamerika. Nu när i princip hela regionen går igenom politiska val ligger såklart mycket fokus där. Men avsnittens djupintervjuer med experter, entreprenörer och politiker tar också upp andra aktuella ämnen, såsom #metoo och fake news.

6. Politics and Beyond

Christopher Farai Charamba, journalist, och Tawanda Henry Biti, juridikstudent, är värdar för Politics and Beyond, podden som samtalar om Zimbabwes politik. Inför det stundande presidentvalet diskuteras framförallt kandidater och eventuella valresultats konsekvenser. Men podden tar även upp Zimbabwes politiska historia och hur regional och internationell politik kan påverka landet och den afrikanska kontinenten i stort.

7. Desi Outsiders

En podd av två unga kvinnor som bor i Europa och som vill vara ”förnuftets röst” där ute genom att ta konversationer om relationer, utbildning och feminism till indiska hem. Ankita Narayan, som växte upp i ett liberalt hem i södra Indien och Meenal Viz, uppväxt i ett mer konservativt hem i Europa, pratar i ”Desi Outsiders” med författare, artister, sportstjärnor och aktivister.

Fler poddar om globala frågor tipsar Globalportalen om här, exempelvis UD-podden och Latinamerikapodden.

Louise Gårdemyr

Mer läsning