Ett av sju tips: den romantiska komedin Potato Potatho om skilsmässoparet Lulu och Tony.

Ett av sju tips: den romantiska komedin Potato Potatho om skilsmässoparet Lulu och Tony.

OmVärlden tipsar: Vårens globala filmer

När filmfestivalerna duggar tätt passar vi på att tipsa om några av vårens globala filmer. Många starka kvinnor, en indisk sexexpert och en inblick i ett skakigt rättsystem i Bolivia.

Publicerad:

1. Cocaine Prison

Genre: Dokumentär
Regissör: Violeta Ayala
Visas: på Tempo Dokumentärfestival 9 och 11 mars

Filmens handling kretsar kring tonåringen Hernan som för att kunna köpa musikinstrument till sina syskon bestämmer sig för att smuggla kokain till Argentina. Det är en stark inblick i droghandeln och i Bolivias rättssystem. Regissören Violeta Ayala har fört in kameror till fångar i det fullproppade fängelset i San Sebastian.

Kuriosa: Cocaine Prison är en av de nominerade dokumentärerna i Tempo Dokumentärfestivals Stefan Jarl International Documentary Award

2. Marlina Murderer in four acts

Genre: Drama
Regissör: Mouly Surya
Visas: på Stockholms feministiska filmfestival 24 februari

Här möter vi Marlina, en ung änka som bor själv på landsbygden i Indonesien. Några män dyker upp för att råna och våldta henne. Men de lyckas inte. Det är ett drama, men det är också en actionkomedi och det finns en hel del västern-referenser. Bitvis ganska rått och blodigt. Eller som Stockholms feministiska filmfestival väljer att beskriva filmen: ”En feministisk Kill Bill från Indonesien”

3. Ask the sexpert

Genre: Dokumentär
Regissör: Vaishali Sinha
Visas: på Tempo dokumentärfestival den 10 mars

92-åriga doctor Watsa är Mumbais främsta sexrådgivare och har blivit en stor celebritet. Han skriver frispråkiga svar i ”Ask the sexpert” – sexspalten i tidningen Mumbai Mirror. En film om indisk kultur, om kärlek och om sex.

”Sluta röka, var mer omtänksam och lär dig om förspelets konst. Så kommer hon kanske att framöver välja dig framför en banan varje gång.”, ett av doctor Watsas många råd i sexspalten.

4. Razzia

Genre: Drama
Regissör: Nabil Ayouch
Visas: på Cinemafrica 27 och 28 februari

En film med yttrandefrihet och intolerans som fokus. Vi följer fem olika karaktärer och berättelser som alla ger utlopp av den frustration som finns hos dem som tystas ner i ett konservativt samhälle. Kommer frustrationen att explodera? Razzia utspelar sig i Casablanca i Marocko och befinner sig delvis på 1980-talet, men framförallt i nutid.

5. The Judge

Genre: Dokumentär
Regissör: Erika Cohn
Visas: på Stockholms feministiska filmfestival 25 februari och Tempo dokumentärfestival 8 samt 11 mars

Kholoud Al-Faqih blir den första kvinnliga domaren i en shariadomstol i hela Mellanöstern. Hon bestämmer sig för att ändra systemet inifrån. Filmen skildrar den tuffa kampen för jämställdheten i ett patriarkalt samhälle. Går det att göra en feministisk tolkning av sharialagarna? Finns det överhuvudtaget plats för en feministisk domare i Mellanöstern?

6. Potato Potatho

Genre: Romantisk komedi
Regissör: Shirley Frimpong-Manso
Visas: på Cinemafrica i Umeå den 3 mars

I Potato Potatho, som utspelar sig i Ghana, möter vi Lulu och Tony som bestämt sig för att skilja sig efter att varit gifta i två år. Dock är de av olika anledningar fortfarande beroende av varandra och verkar inte kunna sluta jävlas med varandra. Och när de inte kan komma överens om vem som ska få deras gemensamma hus, då bor de där båda två.

Kuriosa: regissören har starka kvinnliga huvudkaraktärer som signum och har inspirerat många kvinnor i den annars mansdominerande filmindustrin

7. Stålkrigarinnor

Genre: Drama
Regissör: Jelena Mila
Visas: på Zita den 20 april och reser sedan runt till olika biografer i Sverige

Filmen skildrar den bortglömda historien om några kvinnliga volontärer under första världskriget på Balkan. Vi får återuppleva gamla minnen genom den moderna kvinnan Leki och får fundera på hur vi ska hantera vårt förflutna.

Kuriosa: Filmen är dedikerad till kvinnors mod, styrka och motstånd under krigstid.

Louise Gårdemyr

Mer läsning