Röstmottagare från IEBC tar emot röster i valkretsen Kasarani i Kenyas huvudstad Nairobi.

Röstmottagare från IEBC tar emot röster i valkretsen Kasarani i Kenyas huvudstad Nairobi.

Oro i Kenya efter kaotisk rösträkning

Efter ett relativt lugnt val och en mer kaotisk rösträkning utsågs vicepresident William Ruto till vinnare i Kenyas presidentval. Resultatet ifrågasätts nu av oppositionen. "Sorgligt att att se våldsamheterna som riskerar att splittra landet istället för att ena", säger Evin Incir, som var valobservatör.

När valresultatet offentliggjordes hade vice presidenten William Ruto, i strid med alla opinionsundersökningar, fått 50,49 procent av rösterna. Motståndaren, och oppositionsledaren, Raila Odinga, 48,85 procent.  I sluttampen av rösträkningen valde dock fyra av valkommissionen IEBC:s sju styrelsemedlemmar att lämna kommissionen för att de ansåg att rösträkningen varit otydlig.

Evin Incir, (S), ledde Europaparlamentets valobservation till Kenya.

– Enligt undersökningar som gjordes innan valen ansåg de flesta kenyaner att guvernörsvalen var de allra viktigaste. Det är dock tydligt att presidentvalet väcker starkast känslor. Det är sorgligt att se våldsamheterna som riskerar att splittra landet istället för att ena, säger Evin Incir till OmVärlden.

Hon påpekar att Kenya är ett viktigt land i östra Afrika, en förebild på den afrikanska kontinenten och en viktig samarbetspartner för EU och andra globala aktorer. Hela internationella samfundet har därför följt valet nära och befunnit sig på plats med valobservatörer med hopp om en lugn process, inklusive ett fredligt regeringsskifte

– Att den politiska debatten under detta val mer handlade om socioekonomiska frågor än etnisk tillhörighet indikerade på ett nytt mer positivt politiskts klimat och utveckling, säger Evin Incir.

Förloraren stöd av tidigare presidenten

På plats för delgivning av resultatet var William Ruto men inte Odinga. Raila Odinga har, oväntat nog fått stöd av sittande president Kenyatta som brutit med sin vice president. Från Odingas håll hävdas att de fått information om att valkommissionens system hackats och att hela valet varit misskött. Därefter kom nästa stora händelse.

Det var under måndagseftermiddagen, strax innan valresultatet skulle tillkännages, som valkommissionens vice ordförande Juliana Cherera och ytterligare tre styrelsemedlemmar, som alla fyra utsågs av president Kenyatta förra året, meddelade att de inte ställer sig bakom resultatet. Den vinnande kandidaten måste få 50 procent av rösterna plus en röst för att vinna, och minst en fjärdedel av rösterna i 24 av Kenyas 47 län.

Tidigare val har varit skakiga

Förlusten för Raila Odinga ledde till upplopp i oppositionstäta områden som Kisumu, samt från delar av Nairobi. Odinga representerar till stor del folkgruppen Lou.

Även de tidigare valen i Kenya har skakats av oroligheter. Uhuru Kenyatta röstades fram till president 2013 trots att han då stod åtalad för brott mot mänskligheten av en internationell domstol. Åtalet lades senare ner, men var kopplat till det våld som utbröt i samband med valet 2007. 

I det senaste valet, 2017, ogiltigförklarade Högsta domstolen resultaten och beordrade en ny valomgång. I den valomgången, som bojkottades av Raila Odinga segrade Kenyatta. Våren 2018 började presidenten oväntat samarbeta med oppositionsledaren Odinga som han nu stöttar i valet.

Lågt valdeltagande

Kenyas valkommission har meddelat att cirka 65 procent av de registrerade väljarna deltog i parlaments-, lokal- och presidentvalen i år.  Det är en minskning från 2017 då valdeltagandet låg på cirka 80 procent.