En kvinna i Colombias huvudstad Bogota protesterar mot polisens våldsamma svar på en strejk. Colombia är det land där flest MR-försvarare mördades 2022, enligt en ny rapport.

En kvinna i Colombias huvudstad Bogota protesterar mot polisens våldsamma svar på en strejk. Colombia är det land där flest MR-försvarare mördades 2022, enligt en ny rapport.

Över 400 MR-försvarare mördades

Förra året mördades över 400 människorättsförsvarare. Latinamerika fortsätter att vara den värsta regionen, visar en ny rapport. 

– Det är en dyster milstolpe som passerats. För första gången har det skett över 400 mord på människorättsförsvarare på ett år, säger Olive Moore, tillförordnad chef för Front Line Defenders.

Varje år gör organisationen en sammanställning av det våld som riktas mot människorättsförsvarare. I rapporten som nyligen släpptes registrerades 401 dokumenterade mord på människorättsförsvarare i 26 länder under 2022. Det kan jämföras med föregående år då 358 mördades i 35 länder.  Latinamerika fortsätter att vara världens farligaste region för MR-försvarare. 

Fem värsta länderna

Fem länder – Colombia, Ukraina, Mexiko, Brasilien och Honduras – stack ut och stod för över 80 procent av dödandet. Värst är det i Colombia där nästan hälften av alla dokumenterade mord – 186 – skedde.

I samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina var försvarare som arbetar med humanitära insatser och människorättsjournalister också särskilt måltavlor, med minst 50 dokumenterade mord av ryska militärstyrkor.

– Den globala analysen ger en bild av omfattningen och allvaret i staternas tillslag mot människorättsförsvarare. Men den ger också en bild av en anmärkningsvärd motståndskraft. Det är ett bevis på att människorättsförsvarare och deras organisationer kämpar emot försämrade ekonomiska villkor, fördjupad auktoritär politik och klimatkrisen samt står upp för kollektiva rättigheter, säger Olive Moore i en kommentar till rapporten.

Terrorlagar tystar MR-försvarare

Förra året begicks även 1500 dokumenterade övergrepp mot MR-aktivister runt om i världen. De mest utsatta är de aktivister som strider för miljö, mark eller ursprungsbefolkningars rättigheter, följt av aktivister som stod upp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter.

En annan utveckling är att flera stater använder terrorlagstiftning för att komma åt människorättsförsvarare. Det sker bland annat i Belarus, Indien, Nicaragua, ockuperade delarna av Palestina samt Zimbabwe. 

Front Line Defenders rapport Global Analysis 2022 grundar sig på data insamlat från HRD Memorial. 

Mer läsning