Kaffeförsäljaren Nuvis i Venezuela har på grund av pandemin blivit av med stora delar av sin inkomst och har inte längre har råd med mat.

Kaffeförsäljaren Nuvis i Venezuela har på grund av pandemin blivit av med stora delar av sin inkomst och har inte längre har råd med mat.

Pandemin har ökat ojämlikheterna i världen

Enligt en ny rapport kan det ta mer än tio år innan andeln fattiga i världen ligger på samma nivå som före pandemin. För världens 1 000 rikaste personer tog det knappt nio månader innan deras förmögenheter hade återhämtat sig.

Publicerad:

Biståndsorganisationen Oxfam har valt att kalla årets ojämlikhetsrapport för The Inequality Virus ("ojämlikhets-viruset"). Pandemin har påverkat såväl aktiemarknaden som jobben runt om i världen.

Fler personer har tvingats till fattigdom till följd av att de förlorat sina jobb, men för miljardärerna, vars förmögenhet minskade i början av pandemin, blev bakslaget kortvarigt. Enligt rapporten tog det endast nio månader innan världens 1 000 rikaste miljardärer återvunnit sin förmögenhet.

För att andelen fattiga ska nå samma nivå som innan pandemin kan det mer än tio år. Rapporten visar att covid19-pandemin har ökat den ekonomiska ojämlikheten i nästan alla länder i världen, samtidigt. Det är första gången en sådan förändring uppmätts sedan mätningarna startade för över 100 år sedan.

– Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset, säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i en kommentar till rapporten.

Ökad hunger och rikare rika

Fattigdomen och hungern har ökat i världen till följd av pandemin. Enligt mätningarna har den orsakat den värsta arbetslöshetskrisen på över 90 år, där fler än 200 miljoner personer riskerar att hamna i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.

Samtidigt har världens tio rikaste personers förmögenhet vuxit. Under pandemin har deras förmögenheter vuxit med 500 miljarder US dollar. Den summan hade räckt för att kunna vaccinera hela jordens befolkning och se till så att fler människor inte hamnar i fattigdom på grund av pandemin, enligt rapporten.

Pandemins ojämlikheter

Kvinnor har drabbats hårdats av coronapandemins effekter. Globalt är kvinnor överrepresenterade i gruppen med lågbetalda jobb med osäkra anställningar, som nu blivit än mer osäkra.

Nästan tre av fyra (70 procent) av världens all vård- och omsorgspersonal är till exempel kvinnor. Det handlar om jobb som ofta är underbetalda och där personalen utsätts för större risker att smittas av covid-19.

I Brasilien löper personer med afrikanskt ursprung 40 procent större risk att dö av covid-19 än vita människor. I USA hade nära 22 000 svarta och personer med latinamerikanskt ursprung fortfarande levt idag om de haft samma dödlighet som landets vita befolkning.

I Frankrike, Indien och Spanien är både smittorisken och dödligheten högre i fattiga områden. I England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.

Susanna Sköld

Mer läsning