Per Olsson Fridh tar över som minister för internationellt utvecklingssamarbete. Han har tidigare bl.a. varit statssekreterare för samma frågor på Utrikesdepartementet.

Per Olsson Fridh tar över som minister för internationellt utvecklingssamarbete. Han har tidigare bl.a. varit statssekreterare för samma frågor på Utrikesdepartementet.

Per Olsson Fridh blir minister för internationellt utvecklingssamarbete

Nuvarande statssekreteraren Per Olsson Fridh är ny minister för internationellt utvecklingssamarbete. ”Vi behöver mer globalt samarbete och inte mindre,” sade han flera gånger under sitt första tal som minister.

Publicerad:

En rent miljöpartistisk angelägenhet med en socialdemokratisk chef skulle man kunna säga om dagen regeringsombildning. Det blev, kanske inte helt överraskande, Per Olsson Fridh, idag statssekreterare och som redan tjänstgjort hos två ministrar på två olika departement. Först hos Alice Bah Kuhnke på Kulturdepartementet och sedan åt Peter Eriksson på Utrikesdepartementet.

När OmVärlden i början av året spådde om vem som skulle ta över efter Peter Eriksson, som avgick i december förra året, var Per Olsson Fridh en av kandidaterna. Då skrev vi att i Peter Erikssons frånvaro har det i princip varit Per Olsson Fridh som hållit i trådarna, när Isabella Lövin måste hantera såväl miljö- och klimatfrågorna som det internationella utvecklingssamarbetet.

– Vi behöver mer globalt samarbete och inte mindre, var Per Olof Fridh budskap fler gånger under sitt första tal som minister, under tillkännagivandet regeringsombildningen, den 5 februari.

Till ny statssekreterare, efter Per Olsson Fridh, erfar OmVärlden att Janine Alm Ericson, riksdagsledamot och utrikespolitisktalesperson för Miljöpartiet, utses. Även hon förekom i OmVärldens spekulationer om ny minister.

Per Bolund blir ny miljö- och klimatminister, inte heller det så överraskande

– Jag kallades för biologen på finansdepartementet, nu blir jag biologen på miljödepartementet, det var miljöfrågorna som tog mig in i politiken och mitt hjärta slår extra en dag som denna, sade Per Bolund som verkade extra glad att ha hamnat rätt.

David Grossman

Mer läsning